ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:55:00 μ.μ. |
ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ !!!

Δελτίο τύπου ΙΝΚΑ

 Πριν από λίγες ημέρες η γενική γραμματεία Εμπορίου κυκλοφόρησε κατάλογο με τις τιμές για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ισχυρίζεται ότι οι τιμές είναι φέτος μειωμένες κατά 3,1 % !!!. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι κρατικές υπηρεσίες για να γελάσουμε λίγο αυτά τα μαύρα Χριστούγεννα. 
«Μέρες που έρχονται», δεν θα κάνουμε πάλι λόγο για την αισχροκέρδεια με κρατική προστασία και τον κρατικό πληθωρισμό (ελέω Φ.Π.Α.) που έχουν κάνει την Ελλάδα την ακριβότερη χώρα της Ευρώπης.
 Ας μιλήσουμε για το «παραμύθι» … υπήρχε κάποτε μια γιορτή, όπου όλη η οικογένεια συγκεντρωνόταν γύρω από το πλούσιο τραπέζι. Και τι δεν υπήρχε στο τραπέζι αυτό, γαλοπούλα σούπα, γαλοπούλα ψητή γεμιστή, κρέας αρνίσιο, πλούσιες σαλάτες, σάλτσες, πολλά τυριά, πίτες, γλυκά, φρούτα του χειμώνα … ήταν κάποτε μια μεγάλη γιορτή της ελληνικής οικογένειας, την έλεγαν Χριστούγεννα … 

Σήμερα, το να μιλάει κανείς για «πατροπαράδοτο» γεύμα των Χριστουγέννων στα 3/5 των ελληνικών οικογενειών που βιώνουν άμεσα το έγκλημα της ανεργίας ή στα 2/3 των ελληνικών οικογενειών που είδαν τα πενιχρά εισοδήματά τους να μειώνονται κάθετα είναι σαν να αφηγείται ιστορίες και παραμύθια ο παππούς της οικογένειας.

Φυσικά και θα υπάρξει τραπέζι για τους περισσότερους Ελληνες αυτά τα Χριστούγεννα, αλλά με την κατάντια της Ελλάδας λίγο θα διαφέρει από το καθημερινό τους τραπέζι. Ισως ένα μεγάλο κοτόπουλο να μπορεί να παρουσιαστεί ως «γαλοπούλα» … .

Η ακρίβεια δεν είναι μόνο ένα ουσιαστικής ή συγκριτικής δομής οικονομικό φαινόμενο. Εμείς ασχολούμαστε με αυτό και για ένα ουσιωδέστερο λόγο: τι γίνεται όταν ένας εργαζόμενος άνθρωπος δεν μπορεί με τα χρήματα που εισοδεύει να καλύψει βασικές ανάγκες του ίδιου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του;

Σε αλλοτινούς καιρούς, στο Βυζάντιο οι υπεύθυνοι για μία τέτοια κατάσταση διοικητές επαρχιών δεν τιμωρούνταν απλώς, αλλά εκτελούνταν. Σήμερα οι υπεύθυνοι για την ίδια κατάσταση διοικούν, αυθαιρετούν, επιβάλλουν την πείνα, την αναξιοπρέπεια, την δουλικότητα και, κυρίως, αφού τρώνε και πίνουν επί πολλές ώρες, μας λένε (κατόπιν ρεύσεως) ότι «μαζί τα φάγαμε».

Ισως λοιπόν αυτά τα Χριστούγεννα να πρέπει να τα γιορτάσουμε όχι ως μνημόσυνο παλαιών ημερών, ούτε ως πεινασμένοι κολλυβοσυλλέκτες, αλλά ως Ανάσταση με την σούβλα στο χέρι.

Η «ΕΡΕΥΝΑ» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Ας αφήσουμε όμως τα στενάχωρα και ας πάμε στα ευτράπελα, αυτά που βγάζουν το γέλιο που μας λείπει.

Μας πληροφορεί το υπουργείο, ότι φέτος οι τιμές για το «Χριστουγεννιάτικο τραπέζι», αυτή την αόριστη πλέον έννοια, θα είναι φθηνότερο κατά 3,1% σε σχέση με πέρυσι και δημοσιεύει και κατάλογο τιμών αγαθών. Εκεί βλέπουμε ότι κατά το υπουργείο το νωπό ελληνικό Αρνί έχει τιμή ανά κιλό 6 Ευρώ, η Γαλοπούλα 6,49 Ευρώ, το Μαρούλι ανά τεμάχιο 0,25 (προφανώς εννοούν μαρουλόφυλλα), οι Τομάτες 0,49 Ευρώ, τα πορτοκάλια 0,25 Ευρώ το κιλό, κλπ. !!!.

Την ίδια ώρα, το επίσημο παρατηρητήριο τιμών του ίδιου Υπουργείου (!!!) δίνει άλλες, υψηλότερες τιμές !!! : Αρνι νωπό ελληνικό 6,45 – 12,5, Γαλοπούλα 6,95 – 9,90, Μαρούλι 0,30 – 0,70, Τομάτες 0,60 – 2,47, Πορτοκάλια 0,33 - 1,49 και πάει λέγοντας … .

Δηλαδή, οι «ερευνητές» του υπουργείου διαψεύδονται από τις ίδιες τις υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου. Αναρωτιόμαστε, μήπως όπως πλέον πολλοί Ελληνες «ψώνισαν» από τους κάδους απορριμμάτων, από τα αζήτητα ή από παραγωγούς λαϊκών στις 3 το μεσημέρι; Μήπως βλέπουν μερικούς αριθμούς ανάποδα; μήπως ανάμεσα στις παροχές που τους έκοψε η κυβέρνηση ήταν και οι επισκέψεις σε οφθαλμίατρο; Οι γαλοπούλες για παράδειγμα στην Βαρβάκειο αγορά προχθές Τρίτη είχαν, μέση τιμή από 8,00 έως 8,50 Ευρώ.

Δεν απασχολεί το υπουργείο το τεράστιο εύρος τιμών που προκύπτει από τα ανωτέρω, με τα ίδια αγαθά να πωλούνται ακόμα και σε τιμές τετραπλάσιες των ελαχίστων; Τι κάνουν για το φαινόμενο αυτό, χαρακτηριστικό της αισχροκέρδειας;

Δεν απασχολεί το υπουργείο το ότι οι «ελάχιστες τιμές» που δίνει ακόμα και το παρατηρητήριο είναι τιμές συγκεκριμένων προσφορών, για συγκεκριμένη ημέρα και σε συγκεκριμένο μόνο κατάστημα;

Δεν απασχολεί το υπουργείο ο κλεπτόμενος από τους μεσάζοντες κόπος και μόχθος των παραγωγών και η αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών ;

Δεν απασχολεί το υπουργείο ή δεν γνωρίζει ότι ένα τέτοιο τραπέζι συμπεριλαμβάνει και άλλα αυτονόητα αγαθά (λάδι, ρύζι, κρεμμυδάκια, μυρωδικά, γιαούρτι κ.α.) ; ή μήπως να μιλήσουμε για ένα από τα ακριβότερα ηλεκτρικά ρεύματα της Ευρώπης που θέλουν να του δώσουν την πρωτιά σε ακρίβεια (άλλη μία).

Ας μην βγαίνει το υπουργείο (ούτε κάποιοι έμποροι που βλέπουν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις) να μας κάνει τέτοιες «πλάκες» παραπληροφόρησης γιατί τέτοιες ημέρες δεν έχουμε όρεξη για «βλαστήμιες». Ας μας αφήσουν ήσυχους να απολαύσουμε τα έργα και τις ημέρες τους.

Όμως αναρωτιόμαστε κιόλας : μήπως τελικά θέλουν να μας προσφέρουν, ένα από αυτά που μας έχουν στερήσει και είναι δωρεάν : ΤΟ ΓΕΛΙΟ !!!.

Το δικό μας «παρατηρητήριο», ο απλός πολίτης, η νοικοκυρά της γειτονιάς μας δίνουν τις πραγματικές μέσες τιμές ανά γειτονιά και πόλη, γιατί αυτές ισχύουν στην πραγματικότητα και όχι οι «απίθανες ευκαιρίες» ανά την Ελλάδα. Αρνί από 8 και άνω, γαλοπούλα από 8 και άνω, Μαρούλια από 0,40 και άνω, Τομάτες από 1,00 και άνω κλπ. …

Μεσοσταθμικά λοιπόν και ανά περιοχή ένα συντηρητικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ανάμνηση του παλαιού, θα στοιχίσει γύρω στα 120 – 125 Ευρώ (γύρω στα περσινά επίπεδα με αύξηση περίπου 1%), με την νοικοκυρά να εργάζεται επί ώρες χωρίς αμοιβή άλλη από τα χαμόγελα - ίσως και τις γκρίνιες - των παιδιών της.

Γιορτή είναι ας την γιορτάσουμε ανθρώπινα, σκεπτόμενοι όμως και στηρίζοντας και όσους πολλούς δεν μπορούν πια να έχουν ένα κομμάτι ψωμί και τρέχουν στα συσσίτια που τελειώνουν αφήνοντας νηστικές τις ουρές των απόρων συνανθρώπων μας. Ας σκεφτούμε την τεράστια αδικία που έχουν επιβάλλει κάποιοι, οι ίδιοι οι υπεύθυνοι, στους περισσότερους από εμάς.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ