ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:34:00 μ.μ. |
 Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν μπορούν να συ­νέλθουν από την οικονομική κρίση και τη λυσσαλέα επίθε­ση των αγορών, την ίδια ώρα που κο­ρυφαίοι οικονομολόγοι, όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποιούν ότι το 2013 θα είναι η χειρότερη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα και μιας νέας επισιτιστικής κρίσης που πυροδοτούν οι κλιματικές αλλαγές και η πρωτοφα­νής ξηρασία που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ήδη τα πρώτα σημάδια εί­ναι ενδεικτικά του τι θα ακολουθήσει αφού οι τιμές των σιτηρών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη ξεπερνώντας τις τιμές της περιόδου 2007-2008 οπότε ο πλα­νήτης βρέθηκε και πάλι στη δίνη επισι­τιστικής κρίσης.

Εκτόξευση τιμών

Η ξηρασία που πλήττει τις ΗΠΑ και η αύξηση των τιμών θα προκαλέσουν ντό­μινο ανατιμήσεων παγκοσμίως αφού οι ΗΠΑ καλύπτουν το 50% των παγκόσμι­ων αναγκών σε καλαμπόκι και σόγια.


Στις ΗΠΑ η κατάσταση εξαιτίας της ανομβρίας είναι απελπιστική, με τη χώ­ρα να βιώνει τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 50 χρόνων και τις προ­βλέψεις να είναι δυσοίωνες αφού οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Αυτό που εντυπωσιάζει τους ειδικούς σε σχέση με τη φετινή πρωτοφανή ξη­ρασία είναι το εύρος της αφού ήδη το 64% της χώρας έχει πληγεί, ποσοστό υψηλότερο από εκείνο που είχε κα­ταγραφεί το 1956 οπότε οι ΗΠΑ είχαν πληγεί και πάλι από ανομβρία.

Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα αφού το 88% των καλ­λιεργειών καλαμποκιού και το 87% των καλλιεργειών σόγιας βρίσκονται σε πε­ριοχές που πλήττονται από την ανομ­βρία με αποτέλεσμα ήδη οι τιμές να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερι­κανικού υπουργείου Γεωργίας, η ποιό­τητα του καλαμποκιού εξαιτίας της συ­νεχιζόμενης ανομβρίας είναι από κακή έως πολύ κακή, με αποτέλεσμα μόνο το 31% της σοδειάς να χαρακτηρίζε­ται καλής και εξαιρετικής ποιότητας σε σχέση με το 66% που ήταν την ίδια επο­χή πέρσι.

Ήδη οι τιμές των δημητριακών έχουν φτάσει στα ύψη και πολλοί αναλυτές βρίσκουν κοινά στοιχεία με την επισιτι­στική κρίση του 2007-08, που πυροδό­τησε βίαιες διαδηλώσεις και συγκρούσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρα­τεί είναι ότι μέσα σε έξι εβδομάδες οι τιμές άμεσης παράδοσης του καλαμπο­κιού και της σόγιας στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στο Σικάγο έχει αυξη­θεί κατά 40%!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «Financial Times» επισήμαναν ότι για πρώτη φορά μέσα σε 30 χρόνια τίθεται ένα τόσο σο­βαρό πρόβλημα προσφοράς και ζήτη­σης λόγω καιρικών συνθηκών, το οποίο μάλιστα υπάρχει κίνδυνος να λάβει άλ­λα χαρακτηριστικά από εκείνα της πε­ριόδου 2007-09, αφού τότε σε μεγάλο βαθμό το ράλι στις τιμές των τροφίμων είχε κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ενώ σή­μερα οι φόβοι βασίζονται σε πραγματι­κά στοιχεία, όπως είναι η καταστροφή των γεωργικών καλλιεργειών στις ΗΠΑ.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι αυξήσεις στις τιμές είναι αναπόφευκτο ότι θα πε­ράσουν και στο λιανικό εμπόριο αφού σχεδόν το 50% των γεωργικών εξόδων είναι για τις ζωοτροφές, με αποτέλε­σμα οι καταναλωτές να δουν τις τιμές του κρέατος και των γαλακτοκομικών να ανεβαίνουν στα ύψη.

Ελλάδα: οικονομική αιμορραγία


Την προώθηση ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών ζητά η Greenpeace, η οποία πραγματοποιεί εκστρατεία, στο πλαίσιο της οποίας περισσότεροι από 10.000 πολίτες έχουν υπογράψει την επιστολή διαμαρτυρίας.

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι η καλλιέργεια πα­ραδοσιακών ελληνικών φυτών, όπως είναι το ρεβίθι, το κουκκί και το μπιζέ­λι, μπορεί να αποτελέσει τη λύση στην οικονομική αιμορραγία που συνεπά­γεται για τη χώρα η εισαγωγή σόγιας για ζωοτροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά το 2011 η Ελλάδα εισήγαγε 571.000 τόνους σόγιας για ζωο­τροφή, το 70% της οποίας (400.000 τόνοι) ήταν μάλιστα μεταλλαγμένη.

Όπως υπογραμμίζει η Greenpeace, «το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και η οικονομική κρίση επιβάλλουν να ξαναγίνει η Ελλάδα χώρα παραγωγών».

Τα «ταπεινά» ψυχανθή της ελληνικής γης, όπως λέγονται, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και μπορούν να αντικαταστήσουν την εισαγό­μενη σόγια στις ζωοτροφές. Όπως επισημαίνει η Greenpeace, «όχι μόνο δεν είναι μεταλλαγμένα, αλλά επιπλέον προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία μας, αφού απαιτούν ελάχιστα ως καθόλου φυτοφάρμακα και λι­πάσματα. Η χρήση τους στην κτηνοτροφία θα ενισχύσει την ανταγωνιστι­κότητα των ελληνικών ζωικών προϊόντων και θα τονώσει την απασχόληση στον αγροτικό τομέα». Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρει, επίσης, ότι τα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά έχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως:

◆ Δεν χρειάζονται πότισμα και καλλιεργούνται παντού. Ευδοκιμούν σε εδά­φη χαμηλής γονιμότητας, σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι ιδιαίτερα αν­θεκτικά στην ξηρασία.

◆ Αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των ελληνικών ζωικών προϊόντων και ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους στην εξαιρετικά ανταγωνιστι­κή αγορά ζωικών προϊόντων.

◆ Ανοίγουν ορίζοντες για απασχόληση και τοπική ανάπτυξη μέσα από νέες καλλιέργειες και δημιουργούν ευκαιρίες για ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή και επιστροφή στην περιφέρεια.

◆ Μπορούν να αντικαταστήσουν μη ανταγωνιστικές και περιβαλλοντικά ζημιογόνες γεωργικές δραστηριότητες (όπως ο καπνός) ή να ξεκουρά­σουν τα εξαντλημένα από τη συνεχόμενη μονοκαλλιέργεια των σιτηρών σταροχώραφα.

Η Greenpeace καλεί όλες τις εταιρείες ζωικών προϊόντων που δραστηρι­οποιούνται στην Ελλάδα, να σταματήσουν να σπαταλούν ελληνικά χρήματα για εισαγωγή μεταλλαγμένων και να ξεκινήσουν αμέσως να επενδύουν σε ντόπια κτηνοτροφικά φυτά, που εξασφαλίζουν καθαρές ζωοτροφές.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ