ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Αναφορά Κοδέλα για το κλείσιμο των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού ελέγχου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:11:00 π.μ. |

  Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κοδέλας Δημήτρης, Αργολίδας και Χατζηλάμπρου Βασίλειος, Αχαΐας, κατάθεσαν ως αναφορά δύο έγγραφα με ημερομηνία 07/03/2013, το πρώτο των εργαζομένων του ΠΚΠΦ&ΠΕ Αργολίδας και το δεύτερο του Παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ, που αφορούν στην πρόταση αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σε αυτά διατυπώνεται η αντίθεση στην κατάργηση των Περιφερειακών Κέντρων Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου, και πιο ειδικά στα δύο ΠΚΠΦ&ΠΕ της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας σε Ναύπλιο και Πάτρα, και αναφέρεται η ιδιαίτερη συμβολή και χρησιμότητα τους στη διατροφική ασφάλεια, στους ποιοτικούς ελέγχους, στη συμβουλευτική υποστήριξη προς τους αγρότες. Η ενδεχόμενη κατάργησή τους θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην οποιαδήποτε προσπάθεια ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα και στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Επισυνάπτονται τα δύο έγγραφα.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις θέσεις του Υπουργείου και για τις ενέργειές σας.



Οι καταθέτοντες βουλευτές
Κοδέλας Δημήτριος
Χατζηλάμπρου Βασίλειος



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                        Ναύπλιο 7/3/2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ      

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ                                 

& ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ              
         
Ταχ. Δ/νση  : Παραλιακή  οδός Ναυπλίου- Ν. Κίου
Τ. Κ.               : 21100
Τηλέφωνο      : 27520-26241
FAX                : 27520-27629
E-mail: ypou19@otenet.gr
Προς:
  1. Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κο Α.  Τσαυτσάρη
  2. Τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κο Α. Μανιτάκη
  3. Τον Αναπληρωτή  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κο  Μ.  Χαρακόπουλο
  4. Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
  5. Τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κο Μ. Κορασίδη
  6. Τους βουλευτές των Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας Κορινθίας και Λακωνίας
  7. Τον Περιφερειάρχη  Πελ/σου  κο Π. Τατούλη



ΚΟΙΝ/ΣΗ: Όπως πίνακας διανομής                                                                         
                 
ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

           Αξιότιμοι κύριοι
Πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου  Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,  η πρόταση αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε αυτή μεταξύ των άλλων, προτείνεται η κατάργηση τεσσάρων (από τα οκτώ) Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου που καλύπτουν χωροταξικά όλη την νοτιοδυτική Ελλάδα και την Κρήτη.
Μεταξύ αυτών που καταργούνται (στην πρόταση) είναι και το Περιφερειακό Κέντρο Αργολίδας το οποίο καλύπτει με τις υπηρεσίες του: τους Νομούς:
1. Νομός Αργολίδας πρώτος σε καλλιέργεια εσπεριδοειδών με 100 και πλέον μονάδες τυποποίησης , 7 βιομηχανίες μεταποίησης.
2. Νομός Αρκαδίας παραγωγή κρασιών ΠΟΠ Μαντινείας (16 οινοποιητικές μονάδες) επιτραπέζιων ελιών, μήλων και κερασιών.
3. Νομός Κορινθίας παραγωγή κρασιών ΠΟΠ Νεμέα (71 οινοποιητικές μονάδες), 5 σταφιδοποιεία (κορινθιακή σταφίδα), επιτραπέζια σταφύλια (σουλτανίνα) 25 μονάδες τυποποίησης
 4. Νομός Λακωνίας με 15 μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
Πιο συγκεκριμένα η Υπηρεσία μας
  1. Διαθέτει επίσημα εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα και διαπιστευμένα από τον ΕΣΥΔ τα οποία πραγματοποιούν ελέγχους υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (εσπεριδοειδή, λαχανικά, βερίκοκα, σταφύλια) και ποιοτικό έλεγχο γεωργικών προϊόντων (κρασιά ΠΟΠ, ελαιόλαδα, χυμούς).
  2. Εκδίδει δελτία Γεωργικών προειδοποιήσεων παρέχοντας έτσι  συμβουλευτική υποστήριξη στους αγρότες των τεσσάρων νομών της περιοχής ευθύνης μας και για τις περισσότερες καλλιέργειες. Σας θυμίζουμε ότι με τον νόμο 4036/2012 θεσμοθετήθηκαν οι αρχές της  ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, η οποία δεν νοείται χωρίς γεωργικές προειδοποιήσεις.
  3. Συντονίζει και εποπτεύει τους ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές των τεσσάρων ΔΑΟΚ και διενεργεί ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στα εισαγόμενα προϊόντα (λιμένες Ναυπλίου - Κιάτου) καθώς και δειγματοληψίες για τους επίσημους ελέγχους φυτοπαθογόνων καραντίνας. 
  4. Διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία και εκπαίδευση.
  5. Επιπλέον, στεγαζόμαστε σε κτίριο του ΥΠ.Α.Α.Τ. επομένως δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό με μισθώματα, αντιθέτως θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε σε αυτόν, αν άλλαζε το νομικό πλαίσιο - όπως επανειλημμένα έχουμε προτείνειμε την πρόβλεψη τελών στις αναλύσεις που πραγματοποιούν τα εργαστήρια μας.
Θεωρούμε ότι πιθανή εφαρμογή του οργανογράμματος θα υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους αγρότες της περιοχής μας, θα αποδυναμώσει τους ελέγχους για την ασφάλεια των  τροφίμων και θα δημιουργήσει προβλήματα στην εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής σε ένα χώρο από τους πιο δυναμικούς του αγροτικού τομέα.
Οι εργαζόμενοι στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αργολίδας καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να επανεξετάσει το προτεινόμενο οργανόγραμμα και τις συνέπειες εφαρμογής του καθώς και την προοπτική διατήρησης και αναβάθμισης του Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. Αργολίδας.  


                                                     ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΚΠΦ & ΠΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

                                                           
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

  1. Τον α.α. Γεν. Δ/ντη Φυτικής Παραγωγής κ. Α. Κουντούρη
  2. Τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Φυτικής Παραγωγής Σ. Ζωγράφο
  3. Την Προϊσταμένη της Δ/νσης Μετ/σης Τυπ/σης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής κ. Ε. Κούρεντα 
  4. Τον Δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Δ. Κωστούρο
  5. Τους Προϊσταμένους των Π.Κ.Π.Φ.&Π.Ε. Βόλου, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Πατρών & Πειραιά
  6. Τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Σ. Μάμαλη
  7. Τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Πελ/σου & Δυτικής Στερεάς  Ελλάδας κο Σ. Λαμπρόπουλο
  8. Τον Πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ κο Ν. Κακκαβά
  9. Τον Πρόεδρο της ΠΟΣΕΥΓ κο Κ. Κούρκουλο
  10. Τον Πρόεδρο της ΠΕΓΔΥ κο Ε. Κουτσουμπλή
  11. ΜΜΕ
  12. Π.Ε.Ν.Α


ΘΕΜΑ: «Κατάργηση Περιφερειακών Κέντρων Φυτοπροστασίας & Ποιοτικού Ελέγχου σε όλη την Πελοπόννησο μέσα από το νέο οργανόγραμμα του Υπ.Α.Α.Τ. και κίνδυνοι για την διατροφική ασφάλεια και την φήμη των Πελοποννησιακών προϊόντων και αυτών της Δυτ. Ελλάδας»

ΣΧΕΤ.:

Με αφορμή την παρουσίαση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την περασμένη εβδομάδα, του σχεδίου για το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων πρέπει να αναφερθεί πως με βάση αυτά που παρουσιάστηκαν φαίνεται ότι δημιουργείται σοβαρότατο κενό στις κρατικές αναλύσεις υπολειμμάτων χημικών ουσιών σε φυτικά τρόφιμα καθώς και στους ποιοτικούς ελέγχους σε τρόφιμα που προορίζονται για την εγχώρια ή διεθνή αγορά. Η παραπάνω αναφορά προκύπτει από την προτεινόμενη κατάργηση και των δύο Περιφερειακών Κέντρων Φυτοπροστασίας και  Ποιοτικού Ελέγχου της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας σε Πάτρα και Ναύπλιο. Την στιγμή που το βασικό ζητούμενο είναι η εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού αριθμού ελέγχων για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλων ουσιών, αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας μέσα από εκτεταμένους ποιοτικούς ελέγχους, το κράτος προτείνει την διάλυση δομών για τις οποίες λίγα χρόνια πριν δαπάνησε μεγάλα ποσά προκειμένου να στήσει αξιόπιστα και διαπιστευμένα εργαστήρια και να τα επανδρώσει με επιστημονικό προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα, για την δομή της Πάτρας πρέπει να αναφερθεί ότι πρόκειται για μια πρωτοπόρο κρατική υπηρεσία με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας του δημοσίου και με σύγχρονο εξοπλισμό όπου μπορούν να πραγματοποιούνται αναλύσεις υπολειμμάτων για πάνω από 120 δραστικές ουσίες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς. Επιπλέον η δομή αυτή πραγματοποιεί πλήθος ποιοτικών ελέγχων σε δυναμικά αγροτικά προϊόντα όπως κηπευτικά, φράουλα, εσπεριδοειδή, πατάτα, σύκα, αλλά και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους σε τροπικά φρούτα προέλευσης Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής (μπανάνα και ανανά) που τελούν υπό τελωνειακό καθεστώς στο Λιμάνι του Αιγίου διασφαλίζοντας την φήμη των Ελληνικών προϊόντων στις αγορές αλλά και αποτρέποντας την είσοδο στην Ελληνική αγορά υποβαθμισμένων προϊόντων τρίτων χωρών. Τα ίδια ισχύουν και για την δομή του Ναυπλίου όπου και πάλι έχουμε σύγχρονες εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας του δημοσίου, με σύγχρονο εξοπλισμό όπου μπορούν να πραγματοποιούνται αναλύσεις υπολειμμάτων για πάνω από 35 δραστικές ουσίες, ο αριθμός των οποίων πρόκειται να αυξηθεί. 

Επιπλέον και η δομή αυτή πραγματοποιεί πλήθος ποιοτικών ελέγχων σε δυναμικά αγροτικά προϊόντα όπως κρασί (ελέγχεται μεταξύ άλλων η ζώνη ΟΠΑΠ Νεμέας), λάδι, εσπεριδοειδή, πατάτα, διασφαλίζοντας την φήμη των Ελληνικών προϊόντων στις αγορές αλλά και αποτρέποντας την είσοδο στην Ελληνική αγορά υποβαθμισμένων προϊόντων τρίτων χωρών. Και οι δύο δε δομές αποτελούν συμπαραστάτη του παραγωγού με την έκδοση δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων συμβάλλοντας έτσι και αυτές στην έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή γεωργικών εισροών και την πραγματοποίηση καλλιεργητικών εργασιών. Τέλος τα Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. Αχαΐας & Ναυπλίου διενεργούν φυτοϋγειονομικούς ελέγχους σε συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης, όπως επίσης και σε καλλιέργειες οπωροκηπευτικών  για πιθανή ανίχνευση εχθρών καραντίνας (μυκητολογικές, βακτηριολογικές, εντομολογικές, ιολογικές και μη παρασιτικές ασθένειες). Επιπλέον, με τον πρόσφατο νόμο 4036/2012 του Υπ.Α.Α.Τ. με τίτλο «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις» οι παραπάνω υπηρεσίες διενεργούν σε εβδομαδιαία βάση ελέγχους σε καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, με σκοπό τη συμμόρφωση όλων των εμπλεκόμενων με την κείμενη ελληνική νομοθεσία.

Το άλλο χαρακτηριστικό που είναι άξιο μνείας είναι ότι από τις τέσσερεις παρόμοιες δομές που προτείνεται να παραμείνουν, μόνο μια βρίσκεται στην νότια Ελλάδα (στην περιοχή πρωτεύουσας) ενώ οι υπόλοιπες τρεις καλύπτουν την κεντρική και βόρεια Ελλάδα με τις δύο να βρίσκονται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων (Θεσσαλονίκη – Καβάλα). Είναι πράγματι απορίας άξιο με ποιά κριτήρια έγινε η χωροθέτηση αυτή όταν στην Πελοπόννησο αλλά και στην νότια Ελλάδα εν γένει έχουμε αγροτικές περιοχές με δυναμικές εξαγώγιμες καλλιέργειες οι οποίες αναφέρθηκαν παραπάνω. Όλα αυτά δε, γίνονται την ίδια στιγμή που  στην περιοχή σημαία του Ελληνικού ελαιολάδου, στην Μεσσηνία, η πολιτεία δεν έχει ακόμη καταφέρει να λειτουργήσει το εργαστήριο ελαιολάδου που θα  είναι το πιστοποιητικό της ποιότητας του λαδιού της περιφέρειας.

Το Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. καλεί τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να κάνουν πράξη τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για επένδυση στον πρωτογενή τομέα. Μια τέτοια επένδυση προφανώς δεν επιτυγχάνεται με το κλείσιμο στημένων σύγχρονων δομών όπως το σύνολο των Π.Κ.Π.Φ & Π.Ε. της Πελοποννήσου με μια δυναμική φυτική παραγωγή και με λιμάνια – πύλες εισόδου και διακίνησης - εξαγωγών όπως αυτό της Πάτρας αλλά και του Ναυπλίου και του Κιάτου.     

Με εκτίμηση
Για την Διοικούσα Επιτροπή
Ο Πρόεδρος


Σωτήριος Λαμπρόπουλος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ