ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:02:00 μ.μ. | |
 Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/7/2014, μετά από αίτημα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, συνάντηση του Προεδρείου του ΣΕΚ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κουκουλόπουλο, το Γενικό Γραμματέα κ. Κορασίδη, τον Προϊστάμενο Γεν. Δ/νσης Κτηνιατρικής κ. Αλεξανδρόπουλο και τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Υγείας Ζώων κ. Ντουντουνάκη προκειμένου να αντιμετωπιστεί από κοινού το πολύ σοβαρό πρόβλημα της επέκτασης του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων στην Πελοπόννησο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο ΣΕΚ συνοδευόμενος από τους καθηγητές κ Γεωργούδη Ανδρέα, Γενετιστή και τον κ. Σπυρίδωνα Κρήτα, καθηγητή Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού νοσήματος η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση του εμβολίου όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. (π.χ Ισπανία) η οποία μπορεί παράλληλα να συνδυαστεί και με την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού.

Το Προεδρείο του ΣΕΚ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη που έχει η ασθένεια γιατί όπως διαπιστώθηκε υπάρχουν κρούσματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και τόνισε ότι αποτελεί πρόβλημα συνολικά της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας, για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει πολιτική εκκρίζωσης.

Κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες σχετικά με την πρόοδο του νοσήματος και ζήτησαν επίσης να υπάρξει:

- Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για τον καθαρισμό, την απολύμανση και την απεντόμωση των εκμεταλλεύσεων.

- Άμεση αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων τόσο για τα ζώα που πέθαναν όσο και για αυτά που πρέπει να θανατωθούν καθώς και ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού των ζώων.

- Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των κτηνοτρόφων

- Άμεση κατάρτιση σχεδίου αξιολόγησης κινδύνου

Παρά τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας που δόθηκαν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες έντονη είναι η ανησυχία από την πλευρά των κτηνοτρόφων για τη σοβαρή μείωση της παραγωγής γάλακτος, η οποία όπως είναι φυσικό θα επηρεάσει και την παραγωγή τυριών και ιδιαίτερα της Φέτας και κατ΄ επέκταση το εισόδημά τους..

Από την πλευρά του Υπουργείου έγινε ενημέρωση για την μέχρι σήμερα εξέλιξη του νοσήματος. Παράλληλα σε ότι έχει σχέση με τη χρήση εμβολίων τόνισαν ότι θα εξεταστεί προσεκτικά :

- Ο τρόπος εφαρμογής

- Η διαθεσιμότητα

- Επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής και ενδεχόμενες επιπτώσεις

Υπογράμμισαν ότι θα ενισχύσουν τα μέτρα καταπολέμησης των εντόμων (σκνίπες) που είναι φορείς μετάδοσης του νοσήματος και θα είναι σε επαφή με το ΣΕΚ ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ