ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Δ.Κοδέλας: Κοινοβουλευτικό "κρυφτό" με την τροπολογία για τους Συνεταιρισμούς (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:43:00 μ.μ. |






















 Την Τετάρτη κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΚΑ για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, έγινε αποδεκτή από το ΥΠΑΑΤ και το ΥΠΕΚΑ εκπρόθεσμη τροπολογία δύο βουλευτών για τους Συνεταιρισμούς.

Είναι η πολλοστή φορά που η κυβέρνηση και πιο ειδικά το ΥΠΑΑΤ, νομοθετεί για τόσο σημαντικά ζητήματα με διαδικασίες “fast track”. Το ίδιο είχε συμβεί πριν λίγους μήνες για το πολύ σημαντικό ζήτημα των βοσκοτόπων που απασχολεί χιλιάδες κτηνοτρόφους. Το ίδιο πρόβλημα αναδείχτηκε και με την λειψή και καθυστερημένη ενημέρωση της Βουλής και των αγροτών σχετικά με τη νέα ΚΑΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη συγκεκριμένη τροπολογία επειδή:

α) Η νομοθέτηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δε μπορεί να γίνεται μέσω τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και χωρίς να υπάρχει ανοιχτή διαβούλευση με τους φορείς και το δικαίωμα στην Επιτροπή Παραγωγής για να εκφραστεί η άποψη κομμάτων και βουλευτών.

β) Με τις διατάξεις της ψηφισθείσας τροπολογίας, τροποποιείται το βασικό θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των συνεταιρισμών ( Ν. 4015/2011 και Ν. 2810/2000) με τέτοιο τρόπο ώστε διατηρείται και διευκολύνεται η εκποίηση των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων των ΕΑΣ, ύστερα και από την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο αποκτά τον κρισιμότερο και ρυθμιστικό ρόλο στον προσανατολισμό και τη βιωσιμότητα των Συνεταιρισμών, διατηρείται η μετατροπή των συνεταιρισμών σε τυπικά επιχειρηματικά σχήματα (Ανώνυμες Εταιρείες), ενισχύεται ο κρατικός-κομματικός έλεγχος στη λειτουργία και εποπτεία των Συνεταιρισμών.

Για τον ΣYΡΙΖΑ απαιτείται η δημιουργία ενός ουσιαστικού νομικού συνεταιριστικού πλαισίου με τους εξής στόχους:

α) Προστασία των περιουσιακών παραγωγικών στοιχείων των Συνεταιρισμών και των Ενώσεων από την εκποίηση και αξιοποίησή τους σε ένα Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ελληνικής Γεωργίας.

β) Απονομή ευθυνών στους πραγματικά υπεύθυνους για φαινόμενα κακοδιαχείριση και ένα σύγχρονο πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας και δημοκρατίας στη λειτουργία των Συνεταιρισμών με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας τους, την ενίσχυση της συμμετοχής των αγροτών και την απαλλαγή από κομματικούς, επιχειρηματικούς ή άλλους εναγκαλισμούς.

γ) Αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος ώστε πραγματικά να αποτελέσει εργαλείο προστασίας και στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων παραγωγών και της παραγωγικής και εμπορικής διαδικασίας, εργαλείο που συνοδευόμενο και από άλλες πρωτοβουλίες θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα των παραγωγών.

Ακολουθεί η παρέμβαση σχετικά με την “Τροπολογία για τους Συνεταιρισμούς” στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, παρουσία του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για τις Υδατοκαλλιέργειες:

“Σήμερα το μεσημέρι ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα και αφορά το ζήτημα των Συνεταιρισμών. Καταλαβαίνουμε όλοι, και νομίζω ότι είναι κοινή διαπίστωση, το πόσο σημαντικό είναι το θέμα των Συνεταιρισμών και πόσο άσχημη είναι η κατάσταση και η απαξίωση στον συνεταιριστικό χώρο. Με αυτή την έννοια χρειάζεται, προφανώς, μία συνολική αντιμετώπιση και χωράει πολύ μεγάλη συζήτηση για το πώς θέλουμε να κινηθεί, να υπάρχει και να αναγεννηθεί ένα διαφορετικό συνεταιριστικό κίνημα στη χώρα μας. Νομίζω ότι η διαδικασία που επιλέχθηκε, δηλαδή με βουλευτική τροπολογία και χωρίς να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και χωρίς ουσιαστικά να συζητηθεί καθόλου και στην Ολομέλεια, πραγματικά «υπονομεύει τον ίδιο τον θεσμό του συνεταιρισμού».

Θα ήθελα να πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που με τέτοιες διαδικασίες αποφασίζονται και νομοθετούνται ζητήματα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τον αγροτικό χώρο. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι το θέμα των βοσκοτόπων, ένα πολύ σημαντικό θέμα που το έχουν θέσει πάρα πολλές φορές συνάδελφοι βουλευτές και από όλα τα Κόμματα, έγινε προσπάθεια για να επιλυθεί -και να δούμε εάν τελικά επιλύεται- πάλι μέσα από την αποδοχή βουλευτικής τροπολογίας και χωρίς ουσιαστικά να ανοίξει αυτό το ζήτημα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για να δώσουμε πραγματική λύση στο πρόβλημα που υπάρχει και απασχολεί χιλιάδες κτηνοτρόφους της χώρας μας.

Επίσης, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι πριν από λίγες ημέρες που είχαμε την συνεδρίαση για την νέα ΚΑΠ δεν αναφέρατε κάτι σε σχέση με τους συνεταιρισμούς και επίσης, η ιστορία της νέας ΚΑΠ είναι άλλο ένα δείγμα προχειρότητας, έλλειψης σοβαρών και ουσιαστικών διαδικασιών αλλά και διαβούλευσης μεταξύ μας, αλλά και με τους αρμόδιους Φορείς της κοινωνίας.

Νομίζω ότι αυτό δείχνει μία αντίληψη που έχει το Υπουργείο, παρακάμπτοντας διαδικασίες που μπορούν να βοηθήσουν στην ουσιαστική επίλυση προβλημάτων του αγροτικού χώρου ή να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους και να αποκαλυφθούν και ξεχωριστές πολιτικές για ζητήματα.

Πάντως, σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον του κόσμου της γεωργίας, του αγροτικού χώρου, της αγροτικής οικονομίας ο χειρισμός που γίνεται σε όλα αυτά τα ζητήματα, περισσότερο είναι ένας κοινοβουλευτικός «κλεφτοπόλεμος και ένα κρυφτό» παρά σοβαρή διαδικασία διαβούλευσης, συζήτησης και νομοθέτησης.”

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ