ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Μια υφάντρα στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:25:00 μ.μ. |
Της Μελίνας Σιδηροπούλου

Το πρώτο που πρόσεξα ήταν τα χρώματα. Μπλε ηλεκτρίκ, τιρκουάζ, βαθύ μπορντώ, κίτρινο, μωβ, απαλό γκρι με διακριτικές γραμμές, κόκκινες και μπλε. Το δεύτερο ήταν το όνομα. «Αγνύθες». «Έτσι λέγονται τα βάρη που δένονται πάνω στα στημόνια» μας εξηγεί η Μαρία Γονίδου, μόλις μπαίνουμε στο μαγαζί. Στις προθήκες, πολύχρωμα ρολά έλκουν το βλέμμα. Είναι εσάρπες και φουλάρια φτιαγμένα από μετάξι, από λινό από βαμβάκι. Υπέροχα κομμάτια που μπορείς απλώς να φέρεις γύρω από το λαιμό και να δώσεις ταυτότητα ακόμα και στο πιο απλό ντύσιμο. Ακριβώς δίπλα και οι ανδρικές γραβάτες, φτιαγμένες και αυτές στον αργαλειό. Ξύλινος, αγέρωχος και γήινος κοιτάζει από το βάθος του μαγαζιού. Εκεί που βρίσκονται τα νήματα, δίπλα στο λάπτοπ. Η σελίδα ανοιγμένη στο You Tube. Aυτή η υφάντρα είναι σύγχρονη.

«Πάντοτε ακούω μουσική όταν υφαίνω» θα μας πει. Ξεκίνησε να κάνει μαθήματα υφαντικής στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης «Αγγελική Χατζημιχάλη» κι έπειτα διδάχθηκε τη τεχνική του Ελληνικού Κιλιμιού στο τμήμα Υφαντικής της ΧΑΝ για να συνεχίσει τη μαθητεία της στον ΕΟΜΜΕΧ. «Μεγάλη δασκάλα στάθηκε για εμένα η Σοφία Τατά.Δίπλα της έμαθα τα πάντα για τις φυτικές βαφές. Τη θυμάμαι να μαζεύει μαργαρίτες, κατιφέδες, ριζάρι για να γίνουν τα χρώματα.»

Παλιά, στα χωριά, κάθε σπίτι είχε τον δικό του αργαλειό. Με αυτόν έφτιαχναν οι νοικοκυρές τα ρούχα, τα εσώρουχα, τα κιλίμια του σπιτιού, τα χαλιά. «Εμένα με γοητεύει πάντα η ζεστασιά του υλικού, αλλά και οι παραστάσεις. Λατρεύω για παράδειγμα τις παραστάσεις των ελληνικών κιλιμιών ή τα κοπτικά υφάσματα της Αιγύπτου με την τρομερή ευαισθησία τους. Η υφαντική έχει μεγάλη παράδοση στην Ελλάδα, τα ενυφασμένα σχέδια αναφέρονται ακόμη και στον Όμηρο» εξηγεί η Μαρία Γονίδου στηνPopaganda.
Το μεγάλο στοίχημα είναι πώς μπορεί κάθε γενιά να αντλήσει από τον πλούτο των λαϊκών τεχνών, από την αισθητική, τα μοτίβα και τις τεχνικές τους εκσυγχρονίζοντας τα στοιχεία τους ώστε να παραμείνει η παράδοση ζωντανή. Η «υφάντρα του Ναυπλίου» καταθέτει τη δική της πρόταση φιλοτεχνώντας εδώ, στον αργαλειό της, φουλάρια, εσάρπες και γραβάτες, κομμάτια που μπορούν να φορεθούν άνετα στη καθημερινότητά μας. Στις προθήκες του καταστήματος βλέπει κανείς αυτούς τους πολύχρωμους κυλίνδρους, τα διπλωμένα έργα της. Μπορείς να φανταστείς ένα από αυτά τα κομμάτια να φωτίζει τα λινά καλοκαιρινά ρούχα, ή ακόμα και το χειμερινό σου παλτό. Η Μαρία θα σου δείξει πώς μπορείς να τα φορέσεις στον λαιμό ή να τα ρίξεις στους ώμους σου.
Στα έργα της χρησιμοποιεί τολμηρά χρώματα, αλλά το σχέδιο της παραμένει πάντα απλό, με λιτές γραμμές. Το μυστικό δηλώνει πως βρίσκεται κυρίως στην επιλογή πολύ καλών υλικών. «Τα αγαπημένα μου είναι το ελληνικό βαμβάκι, το λινό, το μαλλί και το φυτικό μετάξι» προσθέτει. Το πρωί και το απογευματάκι κάθεται για ώρες στον αργαλειό. Τι σκέφτεται την ώρα που δουλεύει; «Τα πάντα. Τα παιδιά, τους φίλους, τις σχέσεις μου, τη ζωή. Για εμένα τελικά η υφαντική είναι χρόνος.»

*Αγνύθες: Αθανασίου Σιώκου 10, 21100, Ναύπλιο (Παλιά Πόλη), T +30 27520 22380, +30 6978886376, www.gonidou.gr

popaganda.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ