ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκαλενάκης που ύμνησε το Ναύπλιο μέσα απο τις ταινίες του όσο κανένας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:15:00 μ.μ. |






















 Kάτι παραπάνω από ένα μήνα μετά το πρόβλημα υγείας που τον οδήγησε στον Ευαγγελισμό, ο γνωστός σκηνοθέτης Γιώργος Σκαλενάκης, άφησε την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου την τελευταία πνοή του σε κλινική της Αθήνας. Ηταν 88 ετών. Η είδηση προέρχεται από την χήρα του σκηνοθέτη και μεταφέρθηκε στο ΒΗΜΑ από μέλος της Σχολής Λυκούργου Σταυράκου. στην οποία ο Σκαλενάκης άρχισε να διδάσκει το 1975 (τα τελευταία χρόνια ήταν επίτιμος καθηγητής της).

Ο Γ. Σκαλενάκης γεννήθηκε στο Πορτ Σάιντ Αιγύπτου στις 17 Μαΐου 1926 και σπούδασε κινηματογράφο στην Πράγα όπου γύρισε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Τα Μπλουζ της Πράγας». Επέστρεψε στην Ελλάδα πριν από 49 χρόνια, στις 22 Αυγούστου 1965, και μερικούς μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1966, άρχισε να γυρίζει την πρώτη ελληνική ταινία του, τις «Διπλοπενιές», που μαζί με το «Αχ, αυτή η γυναίκα μου!» υπήρξαν οι μεγαλύτερες επιτυχίες του.

Καλλιτεχνική επιτυχία του ήταν η «Ντάμα σπαθί» (1966) που γυρίστηκε στο Ναύπλιο, χώρος που απασχόλησε ιδιαίτερα τον Σκαλενάκη. Η «Ντάμα σπαθί» είναι η πρώτη από τις τέσσερις συνολικά ταινίες που γυρίστηκαν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στην Αργολίδα, κυρίως στο Ναύπλιο. Οι υπόλοιπες τρεις είναι οι «Επιχείρηση Απόλλων» (1968), «Βυζαντινή ραψωδία» (1968) και «Θυμήσου αγάπη μου» (1969)που είναι και η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε στον κινηματογράφο.

«Ημουν δεμένος με την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνισμού, του νεοελληνικού κράτους» είχε πει πέρσι στο ΒΗΜΑ ,στην τελευταία συνέντευξή του. «Παιδί της ξενιτιάς καθώς ήμουν έβλεπα στο Ναύπλιο όλα αυτά που μαθαίναμε στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, όλα αυτά τα περιέκλειε αυτή η περιοχή της Ελλάδας. Εσκυψα πάνω από το Ναύπλιο, το προσκύνησα».

Προτελευταία ταινία του, είναι το «Νησί της Αφροδίτης» (1969) στην οποία πρωταγωνιστεί η Κατίνα Παξινού στη μοναδική εμφάνισή της σε ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

Την Δευτέρα στις 11.00 το πρωί στη Σχολή Σταυράκου η χήρα του σκηνοθέτη και ο γιος τους θα δεχτούν τα συλληπητήρια φίλων και γνωστών.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου στις 14:00 στο Ναό των Αγίων Θεοδώρων, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ