ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

"FADO - MY DESTINY" από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:21:00 π.μ. |




















 Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας σας προσκαλεί την Δευτέρα 27/10 σε μια μαγευτική βραδιά αφιερωμένη στη "μοίρα" των fados : "FADO - MY DESTINY" στον πολύχωρο "ARTiki - Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ".

Ατμοσφαιρικές και λυρικές μελωδίες της Πορτογαλίας, ποίηση και νοσταλγικές ερμηνείες από τον Πορτογάλο Andre Μaia.

Andre' Maia (τραγούδι),
Ελένη Βασιλειάδη (κανονάκι),
Κώστας Μπουρόπουλος (κλασική κιθάρα),
Γιώργος Ταμιωλάκης (τσέλο) 

Ώρα έναρξης: 21.00 Τιμή εισόδου: €10,οο

Η λέξη "φάντο" στα πορτογαλικά σημαίνει μοίρα, πεπρωμένο. Με αυτή τη λέξη ,λοιπόν, χαρακτηρίστηκε και το ομώνυμο μουσικό είδος που εμφανίστηκε στην Πορτογαλία τη δεκαετία του 1820.

Η μουσική καθώς και οι στίχοι είναι μελαγχολικοί και αφηγούνται συνήθως ιστορίες για τη θάλασσα και τη ζωή των φτωχών. Το είδος αυτό έχει άμεση σχέση με την πορτογαλική λέξη saudade η οποία μπορεί να μεταφραστεί ποικιλοτρόπως: ένα είδος προσμονής αναμεμειγμένο με νοσταλγία, πόνο, λύπη και χαρά.

Οι ρίζες της συγκεκριμένης μουσικής ανάγονται πολύ πριν το 1820 ενώ ορισμένοι ισχυρίζονται ότι αυτό το είδος αποτελεί ένα μείγμα της μουσικής των σκλάβων της Αφρικής με την παραδοσιακή μουσική των Πορτογάλων ναυτών και αραβικές επιρροές.

Τα φάντος χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες: α) Τα φάντος της Κόιμπρα και β) τα φάντος της Λισαβόνας. Τα πρώτα είναι πιο εκλεπτυσμένα, τραγουδιούνται μόνο από άντρες, ντυμένους στα μαύρα, κάτι που αποτελεί και το παραδοσιακό τους ένδυμα.
Αντιθέτως, τα δεύτερα είναι πιο εύθυμα, τραγουδιούνται και από άντρες και από γυναίκες ενώ ακούγονται είτε σε δημόσιους χώρους είτε στα casas de fado (σπίτια του φάντο). Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή και τα πλέον ευρέως διαδεδομένα.

Η πρώτη μεγάλη τραγουδίστρια φάντος ήταν η Μαρία Σεβέρα.

Η πασίγνωστη Αμάλια Ροντρίγκεζ καθιέρωσε την πιο γνωστή μορφή τραγουδιών φάδο. Μετά την εξαφάνισή της, ένα νέο κύμα ερμηνευτών πρόσθεσε στυλιστικές διαφορές κι έκανε περισσότερο δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο την παραδοσιακή μουσική της Πορτογαλίας. Η Ντούλτσε Πόντες ανέμειξε την παραδοσιακή με τη σύγχρονη πορτογαλική μουσική, ενώ η Κριστίνα Μπράνκο και το συγκρότημα Μαντρεντέους πρόσθεσαν μουσικά όργανα και νέους ρυθμούς, διατηρώντας από τα παραδοσιακά φάδο το μελαγχολικό τους στυλ και την αίσθηση του saudade.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ