ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Κακές σοδειές ελαιολάδου σε Ισπανία και Ιταλία - «Χρυσές δουλειές» για τους Έλληνες παραγωγούς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:07:00 π.μ. | |

















 Σε διεθνή αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου οδηγούν οι κακές σοδειές κυρίως σε Ισπανία και Ιταλία, αλλά και ο πόλεμος στη Συρία.Για τους Έλληνες παραγωγούς «ανοίγει» παράθυρο για ένα καλό εισόδημα. Ωστόσο οι καταναλωτές αναμένεται να δουν τις τιμές του ελαιόλαδου έως και να διπλασιάζονται. Κακές κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και επιδημίες στα δέντρα οδήγησαν σε κατακόρυφη μείωση της παραγωγής.

«Είναι ένα έντομο που αναπτύσσεται μέσα στον καρπό της ελιάς και στη συνέχεια καταστρέφει τους χυμούς της. Οι ελιές πέφτουν και όσες μένουν παράγουν κακής ποιότητας λάδι» εξηγεί ο Αλβάρο Κουεσάδα, παραγωγός από το Alentejo της Πορτογαλίας.

Στην Ιταλία, η ένωση παραγωγών ανακήρυξε το 2014 την «χειρότερη χρονιά στην ιστορία.» Πολλοί παραγωγοί αποφάσισαν να μην μπουν καν στη διαδικασία να μαζέψουν τις ελιές από τα δέντρα, καθώς αυτές επλήγησαν από την ονομαζόμενη «λέπρα της ελιάς».

Ο Πρόεδρος της κοινοπραξίας Unaprol, Pietro Sandali, είπε:
«Αναμφίβολα, αυτή η χρονιά είναι μία χρονιά που πρέπει να τη θυμόμαστε, ώστε να μην επαναληφθεί, είναι σίγουρα η χειρότερη της ιστορίας.»

Η Ισπανία, που είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός του κόσμου, γνώρισε, φέτος την χειρότερη ξηρασία του αιώνα.

Η φετινή παραγωγή λαδιού αναμένεται να πέσει στο μισό σε σχέση με πέρυσι.
Η τιμή του λίτρου έχει ήδη φτάσει τα 2,7 ευρώ και αναμένεται να συνεχίσει να ανεβαίνει.

Ο Ισπανός Μαριάνο Βιλανουέβα, που πουλάει ελαιόλαδο στη λιανική, δηλώνει:
«Εμείς προσπαθούμε να μειώσουμε τα περιθώρια κέρδους. Προσπαθούμε να κρατήσουμε σταθερή την ποιότητα, στην ίδια περίπου τιμή που είχαμε και πριν.»

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ελαιολάδου Oil World, η αυξημένη παραγωγή στην Ελλάδα αναμένεται να καλύψει μέρος των απωλειών από την Ισπανία.
Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν ήδη «πιάσει» τιμές πάνω από 3 ευρώ το λίτρο.
Επίσης, δυναμικά μπαίνει στην αγορά και η Τυνησία.

Πηγή : Εuronews
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ