ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Άκρατος οίνος: Το κρασί που έπιναν οι αρχαίοι Έλληνες παρασκευάζεται στην Νεμέα!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:17:00 π.μ. |
Στη Νεμέα συμβαίνει κάτι ξεχωριστό. Φτιάχνεται ένα κρασί μοναδικό. Ο άκρατος οίνος. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το παρασκεύαζαν οι αρχαίοι Ελληνες.Υστερα από μελέτη επιστημονικών βιβλίων και αρχαίων εγγράφων δημιουργήθηκε ο «Δέος - Ηρακλεώτης», ένας ερυθρός γλυκός οίνος διετούς παλαίωσης, περιορισμένης παραγωγής από λιαστά σταφύλια.


Ο αμπελώνας όπου καλλιεργείται το σταφύλι της αρχαίας ποικιλίας με την σημερινή ονομασία «αγιωργήτικο» βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Τρητό, 300 μέτρα από την πόλη της αρχαίας Νεμέας, 50 μέτρα από τα Χάνια των Δερβενακίων και 200 μέτρα από τα σύνορα του νομού Κορινθίας και Αργολίδος. Καλλιεργείται με βιολογικό τρόπο και τρυγιέται με ειδικό τρύγο, τις πρώτες πρωινές ώρες μετά την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την αρχαία συνταγή του Θεόφραστου. Τα σταφύλια παραμένουν στον ήλιο για 3 ημέρες πριν την οινοποίηση. 

Η οινοποίηση και η παλαίωση πραγματοποιούνται στο υπερσύγχρονο Οινοποιείο της οινοποιίας Φράγκου, στην περιοχή Μαλαντρένι, της οινοποιητικής ζώνης Π.Ο.Π. Νεμέα. Ο Παπαγεωργίου Αχιλλέας, γεωπόνος - οινολόγος, με 40 χρόνια εμπειρίας στην περιοχή της Νεμέας, υπέδειξε τον αμπελώνα, παρακολούθησε την καλλιέργειά του, τον τρύγο και καθοδήγησε την οινοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο οινοποίησης των αρχαίων. Υπό τις οδηγίες του στον καλλιεργητή και τον οινοποιό, κατάφερε να δημιουργήσει τον ίδιο άκρατο οίνο, που οι αρχαίοι Έλληνες απολάμβαναν χιλιάδες χρόνια πριν.

Στην αρχαιότητα ο οίνος σπανίως καταναλωνόταν ως άκρατος. Συνήθως γινόταν αραίωση με νερό. Η αραίωση ήταν 3 προς 1 ή και μεγαλύτερη. Δηλαδή τρία μέρη κρασί και ένα μέρος νερό. Μια ομάδα ειδικών δούλεψε σκληρά και με προγραμματισμό ώστε να γίνει πραγματικότητα ο άκρατος οίνος. Μάλιστα η συγκεκριμένη ομάδα είναι υποψήφια για βραβείο από την ακαδημία Αθηνών. Είναι η πρώτη φορά που κάτι εκτός από σύγγραμμα η βιβλίο περνάει στη δεύτερη φάση για βράβευση από την Ακαδημία. Καθώς μετά από έρευνα που έκαναν καταρρίπτουν τον αρχαίο μύθο του Ηρακλή που σκοτώνει το λιοντάρι της Νεμέας.

Οπως μας λέει ο κύριος Περικλής Παπαγεωργίου ιδρυτής της εταιρείας www.deos.gr «Μέσα από ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία αποδεικνύουμε ότι ο Ηρακλής δεν σκότωσε το λιοντάρι, αλλά ουσιαστικά νίκησε το κρασί της Νεμέας. Σύμφωνα με τον γνωστό μύθο ο Ηρακλής φιλοξενήθηκε στην περιοχή μια ημέρα πριν σκοτώσει το λιοντάρι. Στους πρόποδες του όρους Τρητό υπήρχε μια καλύβα όπου δύο ληστές καλούσαν για διανυκτέρευση τους περαστικούς. Οι ληστές κερνούσαν τους φιλοξενούμενους με το γλυκό κόκκινο κρασί της περιοχής. Μόλις τους μεθούσαν τους έσκιζαν τα ρούχα ή τους σκότωναν λέγοντας ότι τους επιτέθηκε το λιοντάρι της Νεμέας. Ο Ηρακλής πηγαίνοντας να σκοτώσει το λιοντάρι φιλοξενήθηκε εκεί. Ομως δεν μέθυσε με το κρασί. Αντιλήφθηκε τους ληστές που πήγαν να του επιτεθούν και τους σκότωσε. Ο Ηρακλής δηλαδή δεν σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας αλλά νίκησε το κρασί της Νεμέας», καταλήγει ο κύριος Παπαγεωργίου.

Η δημιουργία του «Δέος Ηρακλεώτης» είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Η παρασκευή ενός άκρατου οίνου με την αυθεντική συνταγή των αρχαίων Ελλήνων αποτελεί τη συνέχεια της μακραίωνης ιστορίας του κρασιού στην Ελλάδα. Είναι η κλωστή που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Ενα ταξίδι στη γνώση και στις αισθήσεις έχει αρχίσει...

Πηγή: thetoc.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ