ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Δ. Κοδέλας: Να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες των ανθρώπων και της γης μας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:21:00 π.μ. |

















 Σε εκδήλωση στο Αίγιο που διοργανώθηκε από τις Οργανώσεων Μελών Αιγίου και Ανατολικής Αιγιαλείας του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε τη Δευτέρα 24/11 ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας για να παρουσιάσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.


Στην τοποθέτησή του ο Δ. Κοδέλας παρουσίασε την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο χώρο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, μια κατάσταση που προϋπήρχε των μνημονίων αλλά κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια έχοντας μετατρέψει την χώρα σε χώρα εισαγωγών και οδηγήσει την παραγωγή σε απαξίωση.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα ζητήματα του κόστους παραγωγής, της φορολογικής επιδρομής απέναντι και στους αγρότες, στην ιδιωτικοποιήση της ΑΤΕ και σημαντικών συνεταιριστικών βιομηχανιών (Δωδώνη, ΕΒΖ), στις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές (αλλαγές στο γάλα, έκθεση ΟΟΣΑ και McKinsey).
Στη συνέχεια ο Δ. Κοδέλας αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζοντας στα εξής:

- μέτρα οικονομικής ανακούφισης με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα, μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο στο μέσο όρο της ΕΕ, αγροτικό ρεύμα στα επίπεδα του 2009, έλεγχος πολυεθνικών για τις τιμές των εφοδίων, κ.ά.).

- απεγκλωβισμός της αγροτικής οικονομίας από τη θηλιά του ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος με δημόσια ΑΤΕ, ΟΣΔΕ δωρεάν για τον αγρότη μέσα από Δημόσιες Υπηρεσίες Εξυπηρέτησης, ρύθμιση δανείων αγροτών με βάση τη συνολική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προστασία της συνεταιριστικής περιουσίας από την εκποίηση.

- παρεμβάσεις στο σύστημα εμπορίας και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων ώστε να σταματήσει ο παραγωγός να νιώθει ότι είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και προώθηση των μορφών άμεσης διάθεσης των αγροτικών προϊόντων (Λαϊκές Αγορές, εναλλακτικά δίκτυα εμπορίας, κ.ά.)

- ένα νέο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη διαφάνεια, η οικονομική τους βιωσιμότητα, ο παραγωγικός και κοινωνικός τους ρόλος. Στόχος να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη των παραγωγών προς το συνεταιριστικό θεσμό χωρίς τα φαινόμενα που τους οδήγησαν στην απαξίωση στα μάτια του αγρότη.

Επιπλέον, ύστερα και από ζητήματα που τέθηκαν από αγρότες έγινε αναλυτική συζήτηση για τις εξαγωγές, την μεταποίηση, τον τουρισμό, την έρευνα, τις αλλαγές στο Δημόσιο, την ΚΑΠ και τον τρόπο που τη διαχειρίζεται το ΥΠΑΑΤ, τις χρήσεις γης, τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, τη γήρανση αγροτικού πληθυσμού.

Τέλος, ο Δ. Κοδέλας ζήτησε την ενεργητική συμβολή αγροτών και κτηνοτρόφων ώστε να χτίσουμε βήμα το βήμα μια νέα εμπιστοσύνη πάνω στην κοινή προσπάθεια να απαλλαγούμε από τα μνημονιακά δεσμά και να υπερασπιστούμε την προοπτική του τόπου μας. Στόχος ενός εναλλακτικού προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη στήριξη του αγροτικού τομέα είναι να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες των ανθρώπων της παραγωγής και της επιστήμης και να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες της γης μας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ