ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Αργολικό πρωινό από την Πύλη Πελοποννησιακού Πολιτισμού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:46:00 π.μ. | | |





















 Μια πρωτότυπη πρωτοβουλία της ‘Πύλης Πελοποννησιακού Πολιτισμού’ για το αργολικό πρωινό στα σχολεία ,πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην ‘Αλεξάνδρου γη’ στο χωριό Προφήτη Ηλία.Ένα βιωματικό σεμινάριο αργολικού πρωινού με έμφαση στα ντόπια προϊόντα της περιοχής μας.

Έγινε μία προσπάθεια της ‘Πύλης Πελοποννησιακού Πολιτισμού’ σε συνεργασία με την ομάδα Grecopaths, όπου στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχουν δημιουργήσει, ενημέρωσαν και ευσθητοποίησαν τους μικρούς μας φίλους, δασκάλους, γονείς, στο θέμα του πρωινού.
Είναι σε όλους μας γνωστό το πρόβλημα της παχυσαρκίας και την θλιβερή πρωτιά που έχουμε ως χώρα.
Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να ακολουθήσουμε κάποιες απλές συμβουλές που βοηθάνε όλους εμάς αλλά και ιδιαίτερα τα παιδιά, ώστε να έχουν δυνατά μυαλά με διαύγεια καταναλώνοντας τροφές-υπερτροφές που άπλετα μας έχει χαρίσει η ελληνική και η αργολική μας γη.
Η επιλογή του χώρου παρουσίασης του βιωματικού μας προγράμματος έγινε στου: ‘Αλεξάνδρου γη’, μια οικογενειακή ταβέρνα με χρόνια οικογενειακή παράδοση στις παραδοσιακές συνταγές, ξυλόφουρνο, οικόσιτα ζώα, βότανα, λαχανικά, ελιές.
Τι καλύτερα ερεθίσματα-εικόνες υπάρχουν για ένα παιδί;
Βρίσκεται κάτω από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο ομώνυμο χωριό του, ένα ξεχασμένο πανέμορφο αγροτικό χωριό με το ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος Παλαιόκαστρο αγίου Ανδριανού δίπλα του και σε κοντινή απόσταση η ιστορική μονή Καρακαλά.
Η μέρα για τους 50 μαθητές και 20 περίπου συνοδούς-γονείς, από το νηπιαγωγείο Δρεπάνου, ξεκίνησε με καλωσόρισμα, φρέσκου χυμού πορτοκαλιού και ζεστό αφέψημα με μείγμα βοτάνων και μέλι.
Όποιος ήθελε συμπλήρωμα θα έπρεπε να στύψει μόνος του το χυμό, για να μάθει ότι τα αγαθά κόποις κτώνται!
Στη συνέχεια έγινε μία ενημέρωση από το φούρνο ‘της Κυράς Σοφίας’ Δρεπάνου από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη-αρτοποιό κο Ανδριανό Ρεβίθη για το πολύτιμο αγαθό, το σιτάρι μας.
Υπό τις οδηγίες του chef κ. Κοκκάλα Παναγιώτη πήρε φωτιά η κουζίνα με διάφορες επιτόπιες χειροποίητες λιχουδιές.
Πίτες με χειροποίητη μαρμελάδα αρώνια, σπανακόπιτα του φούρνου Κας Σοφίας, ελιόψωμο, ελιές, πάστα ελιάς από την Μυκηναϊκή και Κωτσόπουλος ΑΕΒΕ Άργους, γλυκός τραχανάς από τα παραδοσιακά προϊόντα Μωραϊτικα-Γαβρήλος Χρήστος, Κάντιας,
ταχίνι με κακάο, αμύγδαλο και φουντούκι της ‘Σοφίας της Φύσης’ Βιολογικά προϊόντα Νεμέας-Μπουζινέλος Νίκος- ξηρά σύκα και άλλα πολλά, είχαν την ευκαιρία να μάθουν, να δοκιμάσουν και να δημιουργήσουν μόνοι τους οι μικροί μας φίλοι.
Η θεατρο-παιδαγωγός της ομάδας μας έδωσε της δική της νότα με παραμύθια και δημιουργικά παιχνίδια με θέμα το πορτοκάλι, το σιτάρι κα.
Ο καθένας μαθητής ζύμωσε μόνος του, το ψωμάκι του και στη συνέχεια το έβαλαν στον ξυλόφουρνο για να ψηθεί παραδοσιακά, για να το πάρουν μαζί τους.
Επίσης ακολούθησαν προετοιμασμένες ερωτήσεις των παιδιών αλλά και των παρευρισκόμενων γονέων προς τον chef κο Κοκκάλα Παναγιώτη.

Στο τέλος έγινε η ανταλλαγή δώρων μεταξύ μαθητών, ‘Πύλης Πελοπονησσιακού πολιτισμού ‘και Grecopaths ώστε όλοι, να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Σημαντική ήταν και η παρουσία αλλά και η βοήθεια στην διοργάνωση του όλου εγχειρήματος, του Δημοτικού σύμβουλου Ναυπλιέων, μέλος ΔΟΠΠΑΤ και υπεύθυνου πολιτιστικών συλλόγων και τοπικών κοινοτήτων Δήμου Ναυπλιέων, κου Σταύρου Γαβρήλου. Στην τοποθέτησή του, μας ανέφερε:

‘‘Τέτοιες προσπάθειες, πρέπει να αναδεικνύονται από όλους μας, καθώς τέτοιου είδους προγράμματα, προσφέρουν εναλλακτικές προτάσεις και προορισμούς για τους ντόπιους και τους επισκέπτες της περιοχής μας.

Η περιοχή μας έχει να δώσει πολλά και αυτό που γίνεται σήμερα είναι η μια καλή αρχή στο νέο πνεύμα της εποχής, που προτάσσει εναλλακτικούς, αυθεντικούς τρόπους διαβίωσης και ανάδειξης της τοπικής κοινωνίας, παραγωγών και προϊόντων της.’’
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πάλι το Νηπιαγωγείου Δρεπάνου και ιδιαιτέρως την κα Σοφία Κατσανοπούλου για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε, καθώς και την πολύτιμη συμμετοχή των υπόλοιπων εκπαιδευτικών: κα Δουρούκας Γαρυφαλλιάς και κα Δημοπούλου Μαρίας.

‘‘Ο στόχος ήταν-όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τη κα Κατσανοπούλου-το παραπάνω εγχείρημα, να γίνει ένα ξεκίνημα από την τρυφερή αυτή ηλικία των παιδιών, ώστε να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, στηρίζοντας τα προϊόντα του τόπου μας. Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε μέσα από προγράμματα αγωγής υγείας και διατροφής, που θα εφαρμόσουμε με τα παιδιά , να υπάρξει μια προέκταση..’’

Για την Πύλη Πελοποννησιακού Πολιτισμού,
Eκ του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου
Χρήστος Γκούμας-Γενικός Γραμματέας

Email: grecopeloponnese.org@gmail.com
Tηλ. Επικοινωνίας : +306932521479
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ