ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Μειώθηκε η καλλιέργεια αγκινάρας στα Ίρια - Ζημιές και από τον παγετό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:43:00 π.μ. | | |
  Συνεχώς µειούµενη βαίνει η καλλιέργεια της αγκινάρας στην Ελλάδα λόγω της χαµηλής ζήτησης που έχει το προϊόν στην εγχώρια αγορά, όπου σχεδόν αποκλειστικά διοχετεύεται. Λιγότερα κάθε χρόνο τα στρέμματα λόγω μικρής ζήτησης και μεγάλης διάρκειας της καλλιέργειας. Κάθε χρόνο µειώνεται η καλλιεργούµενη έκταση τόσο στα Ίρια, όπου απαντάται κυρίως η καλλιέργεια, όσο και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, που παράγονται µικρές ποσότητες. 

Κι αυτό καθώς η ζήτηση για το προϊόν κάθε χρόνο µειώνεται εξαιτίας της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών και της στροφής των καταναλωτών στα κατεψυγµένα τρόφιµα, σε συνδυασµό µε την οικονοµική κρίση.

Έτσι, στα Ίρια η καλλιεργούµενη έκταση «από 5.000 στρέµµατα, που ήταν πριν 5-7 χρόνια, τώρα είναι στα 2.000 στρέµµατα», επισηµαίνει ο γεωπόνος Παναγιώτης Χριστόπουλος. Παράλληλα, «στην Αργολίδα, όπου πριν µία εικοσαετία παράγονταν αγκινάρα στο ίδιο ποσοστό µε την περιοχή των Ιρίων, τώρα η καλλιέργεια έχει εγκαταλειφθεί και οι παραγόµενες ποσότητες είναι ελάχιστες», υπογραµµίζει η παραγωγός βιολογικών προϊόντων Σοφία Καραµάνου.

Στην αισθητή µείωση των στρεµµάτων οδήγησε και το ότι η αγκινάρα δίνει µία παραγωγή το χρόνο, σε αντίθεση µε άλλα κηπευτικά, αλλά και το ότι είναι πολυετής καλλιέργεια (µέχρι και 5 χρόνια κρατάει µία φυτεία), µε αποτέλεσµα ο παραγωγός να µην µπορεί να αλλάξει καλλιέργεια σε σύντοµο χρονικό διάστηµα.

Ο σηµαντικότερος, βέβαια, λόγος για τη µείωση των στρεµµάτων αγκινάρας και την καλλιέργεια άλλων -καλοκαιρινών και χειµωνιάτικων- κηπευτικών από τους παραγωγούς είναι η µειωµένη ζήτηση για το χειµωνιάτικο λαχανικό. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η αγκινάρα έµενε κάθε χρόνο απούλητη.

Εξαίρεση αποτελεί η φετινή σεζόν, καθώς λόγω του παγετού, που σηµειώθηκε το ∆εκέµβριο και της περιορισµένης διαθέσιµης ποσότητας στην αγορά, το προϊόν δεν αντιµετωπίζει πρόβληµα διάθεσης. Έτσι, η τιµή παραγωγού ξεκίνησε τη φετινή σεζόν από το 1,20 ευρώ το ζευγάρι (10-12 ευρώ το δεµάτι -20 αγκινάρες-) πριν τον παγετό και τώρα βρίσκεται στο 1 ευρώ το ζευγάρι στην περιοχή των Ιρίων. Επισηµαίνεται ότι πέρυσι η τιµή στην περιοχή κυµάνθηκε στα 5-8 ευρώ το δεµάτι, περίπου 20% χαµηλότερα από πρόπερσι, ενώ οι ποσότητες στο τέλος της εµπορικής σεζόν πέρυσι, την άνοιξη, που προορίστηκαν στη βιοµηχανία, πουλήθηκαν έναντι 1,5 ευρώ το δεµάτι (15 λεπτά η µία).

Οι ποσότητες αυτή την περίοδο είναι µειωµένες λόγω της µείωσης των στρεµµάτων και φέτος και εξαιτίας του παγετού, όπως προαναφέρθηκε. Συγκεκριµένα, ο παγετός προκάλεσε µείωση της πρώιµης σοδειάς, που µαζεύεται από το Νοέµβριο, κατά 70-80%, αλλά και υποβάθµιση της ποιότητας σε µεγάλο µέρος της καλλιέργειας τόσο της πρώιµης όσο και της όψιµης αγκινάρας, που µαζεύεται από το Μάρτιο, καθώς, φαίνεται να µην βγαίνουν 6-7 κεφάλια από µία ρίζα, ποσότητα που ζητάει το εµπόριο.

Αγκινάρα Π.Ο.Π.

Στη φάση της εξέτασης βρίσκεται αυτή την περίοδο ο φάκελος για την καταχώριση της αγκινάρας Ιρίων στα ευρωπαϊκά Π.Ο.Π. προϊόντα, ο οποίος κατατέθηκε τον Μάρτιο του ‘14 από το δήµο Ναυπλιέων στο Τµήµα Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. του υπ.Α.Α.Τ. Πρόβληµα για την καλλιέργεια αποτελεί το σαλιγκάρι, που τρώει τα φύλλα και υποβαθµίζει την ανθοκεφαλή. Μάλιστα, η προσβεβληµένη έκταση φέτος είναι ακόµα µεγαλύτερη λόγω της εγκατάλειψης των χωραφιών.

Έπληξε το γευστικό άγριο προϊόν ο παγετός 

Μειωµένη αναµένεται η φετινή αγκινάρα (τόσο η ήµερη όσο και η αγκαθωτή) λόγω του παγετού το ∆εκέµβριο. Συγκεκριµένα, «από 15 ανθοκεφαλές που θα έβγαζε ένα φυτό αγκαθωτής αγκινάρας, τώρα βγάζει 10», επισηµαίνει παραγωγός. 

Επιπλέον, ο παγετός πήγε πίσω τη συγκοµιδή της «αγκαθωτής» αγκινάρας, η οποία διατίθεται σε περιοχές της Πελοποννήσου, καθώς, ακόµα δεν έχει ξεκινήσει να µαζεύεται, ενώ πέρυσι η συγκοµιδή είχε αρχίσει από τα µέσα Γενάρη. Πέρυσι η τιµή παραγωγού για αυτή την αγκινάρα ξεκίνησε από τα 50 λεπτά η µία. 

Στη λιανική αυτή την περίοδο η τιµή παραγωγού για την ήµερη αγκινάρα βρίσκεται στα 50-60 λεπτά το ζευγάρι, ενώ πριν τον παγετό η τιµή ήταν στο 1 ευρώ το ζευγάρι στην περιοχή της Αργολίδας.
Μάλιστα φέτος ήταν η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, που πάγωσε το ποτάµι των Ιρίων, Ράδος.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ