ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Απ' τη Σκανδιναβία στο Ναύπλιο για το μέλι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:21:00 π.μ. | | | | |
 Για άλλη μια φορά φάνηκε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των Βοριοευρωπαίων για τη χώρα μας, πέρα απ' τα συνηθισμένα πλαίσια, ακολουθώντας τα μονοπάτια της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής.  Σε μια μονοήμερη εκδρομή με αφετηρία την Αθήνα, μία ομάδα Σκανδιναβών tour operators επισκέφτηκαν τα οινοποιεία της Νεμέας και λίγο πριν την επιστροφή τους πέρασαν κι απ' την πόλη του Ναυπλίου, για να επισκεφτούν το μελισσοκομείο "Μέλισμα" του Γιάννη Ρεκούμη στην Άρια, να γνωρίσουν την μέλισσα και να γευτούν τις μοναδικές ποικιλίες ελληνικού μελιού.
Παρόλο τον περιορισμένο χρόνο που είχαν στην διάθεσή τους, έδειξαν να ενθουσιάζονται με τη μέλισσα και την ελληνική ύπαιθρο και να ξετρελαίνονται με τα πολυανθικά μας μέλια, κάτι που λείπει απ' τις χώρες της Σκανδιναβίας.
Τι είναι το ΜΕΛΙσμα

Η λέξη Μέλισμα δεν είναι μια λέξη που έχει να κάνει με το μέλι και τη μέλισσα. Για τους μελισσοκόμους όμως, και ειδικότερα γι αυτούς που αγαπούν τη μέλισσα και δεν την αντιμετωπίζουν μόνο ως έντομο προς εκμετάλευση η λέξη ΜΕΛΙσμα = ΜΕΛωδία, Η μελωδία του μελισσιού, που ποιεί (δημιουργεί) ΜΕΛΙ, ΜΕΛοποίηση.

Όταν ανοίγω μια κυψέλη μπορώ να ακούσω αυτήν την μελωδία που προέρχεται απ' τις χιλιάδες μέλισσες που κατοικούν εκεί.
Μια σύνθεση από ήχους, οι περισσότεροι για την επικοινωνία των μελισσών μεταξύ τους που έχουν να κάνουν με την ανεύρευση τροφής, με την αντιμετώπιση ενός εχθρού, με την ρύθμιση του μικροκλίματος της κυψέλης, με την ορφάνεια αλλά ίσως και ήχους που αφορούν έμμεσα τον μελισσοκόμο. Η μελωδία της ευτυχίας, όταν το μελίσσι δουλεύει την Άνοιξη και συλλέγει εντατικά νέκταρ και γύρη, η μελωδία της ορφάνειας όταν το μελίσσι χάσει τη μάνα, τη βασίλισσα, η μελωδία της ασύζευκτης βασίλισσας, η μελωδία του συναγερμού για την αντιμετώπιση του εχθρού.

Κάπως έτσι προέκυψε το ΜΕΛΙσμα, απ' την μαγεία που μου μετέδωσαν οι μέλισσες όταν βρέθηκα μπροστά σε μια αποικία μελισσών, μπροστά σε μια κυψέλη.
Το βασικό προιόν της κυψέλης, το μέλι μπορείτε να το βρείτε εδώ. Το μέλι σε διάφορους τύπους ανάλογα την εποχή της μελιτοσυλλογής, μέλι ανθέων ποικίλης ανοιξιάτικης ανθοφορίας, μέλι από άνθη θυμαριού, μέλι καστανιάς, μέλι ελάτης κλπ. Η γύρη είναι ένα άλλο προιόν που μπορείτε να βρείτε, είναι η πρωτεινική τροφή που συλλέγουν οι μέλισσες. Η πρόπολη είναι το φυσικό αντιβιοτικό της κυψέλης, το κερί είναι το οικοδομικό υλικό που παράγουν οι μέλισσες για να χτίζουν το σπίτι τους.

Τα υπόλοιπα προιόντα είναι συνδιασμός των παραπάνω. Κεραλοιφές, σαπούνια με μέλι, βάμμα πρόπολης.

Επίσης μπορείτε να βρείτε και ένα άλλο θαυματουργό προιόν, το βαλσαμόλαδο, το οποίο δεν είναι άλλο παρά ένα έγχυμα του βαλσαμόχορτου, ή σπαθόχορτου σε extra παρθένο ελαιόλαδο. Το βαλσαμόχορτο είναι ένα φυτό που ανθίζει το Μάιο το οποίο δίνει γύρη και νέκταρ στις μέλισσες. Συλλέγεται στον Πάρνωνα και οι ανθισμένες κορυφές του φυτού βαπτίζονται στο λάδι για 40 ημέρες και αφήνονται να ηρεμήσουν σε γυάλινα μπουκάλια σε απ ευθείας έκθεση στον ήλιο.
Ξεκίνησα το 2010 να ασχολούμαι με τη μέλισσα. Διατηρώ το μελισσοκομείο μου στην περιοχή τηςΆριας Ναυπλίου, κάτω απ' το μοναστήρι της Αγίας Μονής, σε μια περιοχή με αυτοφυή βλάστηση από αγκάθια, θυμάρι, θρούμπι, σμυρνιές, ασφόδελους, γκορτσιές αλλά και πορτοκαλιές, μανταρινιές και ευκάλυπτους.

Τα μελίσσια μεταφέρονται στον Πάρνωνα και στο Μέναλο στις καστανιές αλλά και στα έλατα. Συνεχώς αναζητώ νέα μέρη και ανθοφορίες, ενώ ταυτόχρονα φροντίζω για την ανάπτυξη του μελισσοκομείου μου με σεβασμό στις μέλισσες και στις ανάγκες τους.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ