ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Χρήσιμα συμπεράσματα στην εκδήλωση του Α.Α.Μ. Αργολίδας για τον "Κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή"

Διοργάνωση εκδήλωσης-συζήτησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 από το Αντιφασιστικό Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας (Α.Α.Μ.Α.)στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο,με ομιλητές τους: Δημήτρη Μπελαντή, δικηγόρο, τον Δημήτρη Σαραφιανό, δικηγόρο και τον Γιάννη Μιχαλόπουλο, αρχιτέκτονα, με θέμα "ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ : Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ"
Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 έρχονται σε μια χρονική στιγμή που, στο πλαίσιο της οικοδόμησης του αυταρχικού και κατασταλτικού κράτους «έκτακτης ανάγκης» της προηγούμενης περιόδου, έχουν ήδη γιγαντωθεί μηχανισμοί και έχουν ορθωθεί τείχη που ακύρωσαν στην πράξη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών.

Η πορεία αυτή πήρε τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς τα δικαιώματα και η ίδια η δημοκρατία βρέθηκαν στο στόχαστρο αυτών που επέβαλαν στο λαό τα μνημόνια, τη διαρκή άγρια λιτότητα, τη φτώχεια, τη διάλυση των εργατικών κατακτήσεων, την τεράστια ανεργία και την εξοντωτική φορολογία.

Οι μηχανισμοί του κράτους (αστυνομία, «δικαιοσύνη», νομοθετική εξουσία κ.λπ.) μαζί με αυτούς του παρακράτους, μέρος του οποίου είναι η ναζιστική Χρυσή Αυγή, εμπέδωσαν ένα καθεστώς φόβου και πειθάρχησης προκειμένου να συνεχίσουν χωρίς αντιστάσεις την εκμετάλλευση του λαού, προς όφελος των συμφερόντων των κυρίαρχων τάξεων και των δανειστών.
Έτσι λοιπόν στο προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαμε:

-Γιγάντωση των κατασταλτικών μηχανισμών, οι οποίοι έδρασαν με ανεξέλεγκτο και εγκληματικό τρόπο έξω από κάθε πλαίσιο δημοκρατικής νομιμότητας, σαν πραγματικός στρατός κατοχής (ΜΑΤ, Δέλτα, Δίας). Παραδείγματα υπήρξαν πολλά σε όλη τη χώρα: Στις Σκουριές, την Κερατέα και τη Λευκίμη, ενάντια σε ανθρώπους που αγωνίζονταν για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής τους, σε απεργίες (π.χ. ξύλο στις καθαρίστριες) και διαδηλώσεις (πρωτοφανής χρήση βίας στις διαδηλώσεις των Πλατειών το 2011, τον Φλεβάρη 2012 κ.λπ.)
-Άνθιση της «βιομηχανίας» κήρυξης των απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών από τα δικαστήρια αλλά και συχνές επιστρατεύσεις απεργών με αποφάσεις των κυβερνήσεων (ναυτεργάτες, μετρό, καθηγητές κ.λπ.)
-Ανηλεείς δικαστικές διώξεις αγωνιστών που αντιστέκονται στα άγρια μέτρα λιτότητας, αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Παραδείγματα υπήρξαν πολλά: Σε τοπικό επίπεδο μάλιστα είχαμε την αναίτια και απαράδεκτη δίωξη των 6 συναγωνιστών της Κίνησης Ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ και στο ξεπούλημα της αργολικής γης, δικαστικές διώξεις αγωνιζόμενων αγροτών σε μπλόκα διαμαρτυρίας ή πολιτών που στάθηκαν εμπράκτως αντίθετοι στα ληστρικά διόδια των εθνικών δρόμων, δίωξη πολίτη που το μόνο «αδίκημά» του ήταν η έκφραση γνώμης με πικέτες μπροστά από το δημαρχείο Ναυπλίου κ.λπ. 
-Δημιουργία ασφυκτικού κλοιού γύρω από τη νεολαία με διώξεις μαθητών και φοιτητών που επιχειρούν καταλήψεις και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους, την ελευθερία του λόγου και το -καταργημένο πια- πανεπιστημιακό άσυλο.

-Δημιουργία φυλακών τύπου Γ’, άθλιες συνθήκες κράτησης και καταπάτηση κάθε έννοιας ατομικού δικαιώματος των φυλακισμένων (τελευταίο παράδειγμα η απεργία πείνας του Ν. Ρωμανού), δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών που το μόνο «έγκλημά» τους ήταν ότι βρέθηκαν διωγμένοι από τις χώρες τους από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την ανεργία.
-Ως επιστέγασμα αυτής της πορείας αυταρχικοποίησης της κοινωνικής και πολιτικής ζωής στη χώρα ήρθε το κλείσιμο της ΕΡΤ, το «μαύρο» στην ενημέρωση και η πλήρης παράδοσή της στους εργολάβους των ΜΜΕ.

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου μια νέα κατάσταση φαίνεται να διαμορφώνεται τουλάχιστον σε επίπεδο των προεκλογικών διακηρύξεων. Και παρά το γεγονός ότι η προσοχή όλων είναι στραμμένη προς τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και την οικονομία, το Αντιφασιστικό Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας, θεωρώντας το θέμα του κρατικού αυταρχισμού και της καταστολής κρίσιμο για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα, θα επιχειρήσει να το αναδείξει, στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό το Αντιφασιστικό Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας έθεσε σε δημόσιο διάλογο και προσκάλεσε τα κόμματα, τις πολιτικές οργανώσεις, τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες της Αργολίδας να πάρουν θέση σε ζητήματα όπως:

• η κατάργηση των ειδικών σωμάτων της αστυνομίας που το προηγούμενο διάστημα χτύπησαν με ιδιαίτερη μανία τις κινητοποιήσεις του λαού (ΜΑΤ, Δέλτα, ΔΙΑΣ κ.λπ.)
• η κατάργηση εκείνων των νομοθετικών διατάξεων που περιστέλλουν το δικαίωμα στην απεργία και τη διαμαρτυρία (πολιτική επιστράτευση, κήρυξη απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών)
• η επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στους χώρους της εκπαίδευσης
• η παύση των διώξεων για τους αγωνιστές που σύρθηκαν στα δικαστήρια (διόδια, Σκουριές, Αντι-ΤΑΙΠΕΔ, αγροτικές κινητοποιήσεις κ.λπ.)
• η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών
• ο κοινωνικός έλεγχος των ΜΜΕ και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ
καθώς και σε πλήθος άλλων ζητημάτων που τίθενται εκ των πραγμάτων και έχουν σχέση με τη δημοκρατία, τα κοινωνικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ