ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Τάσος Κολιγκιώνης: Ο Ναυπλιώτης ζωντανός θρύλος του Bodybuilding

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:33:00 π.μ. | |
Του Πάνου Παρασκευά

Κάποιοι άνθρωποι είναι μύθοι. Ζωντανοί θρύλοι που αποτελούν φωτεινούς φάρους και παράδειγμα για τους υπόλοιπους που ακολουθούν και πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους.
Ο Τάσος Κολιγκιώνης ανήκει κατά την άποψη μου σε αυτή την κατηγορία. Παρακολουθώντας τη ζωή και την αθλητική του καριέρα πιστεύω ότι πέρασε , άθελα του, στην σφαίρα του μύθου, μέσα από τους αγώνες του, από τους θριάμβους του εντός και εκτός χώρας, από τα Πανελλήνια και Παγκόσμια Πρωταθλήματα στα οποία και συμμετείχε, από τις χαρές και τις λύπες του, από τον ιδρώτα που έχυσε πάνω και κάτω από τη σκηνή. Τα έργα του Ανθρώπου, και οτιδήποτε κάνει σε αυτή τη ζωή, αντηχούν στο διηνεκές. Ο Τάσος το κατάφερε, και το αντιλαμβάνεσαι από την καθαρή του σκέψη, από τον αβίαστα ώριμο λόγο του, από το ότι παραμένει χαμηλών τόνων ακόμα και μετά από αυτή την λαμπρή πορεία στο χώρο του Bodybuilding, από την αφοπλιστική του ειλικρίνεια και το βάρος του ίδιου του ονόματος του το οποίο δεν τον εγκλώβισε ποτέ. Αντιθέτως τον έκανε να βελτιώσει αυτό που έχει και να το κάνει κομμάτι του σήμερα και παρακαταθήκη για το αύριο.

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015. Ανήμερα των 51ων Γενεθλίων του κ. Τάσου Κολιγκιώνη , το Bodybuilding Passione δημοσιεύει με μεγάλη χαρά αυτή την αποκλειστική του Συνέντευξη που έγινε με αφορμή την σπουδαία του νίκη στην 2η θέση στην κατηγορία Super Masters +50 του Arnold Classic Europe της Ισπανίας, αλλά παράλληλα ξετυλίγει τον μίτο της μεγάλης αυτής πορείας από την πρώτη μέρα που μπήκε μέσα σε ένα γυμναστήριο μέχρι και τη σκηνή του Arnold Classic. Ευχόμαστε η Συνέντευξη να αποτελέσει σημείο αναφοράς, πηγή γνώσης και παράδειγμα μίμησης προς τους νέους που αγαπούν ή ασχολούνται ήδη με το Bodybuilding, και ένα ταπεινό δώρο στον ίδιο τον Τάσο Κολιγκιώνη για τα γενέθλια του απόψε. Απολαύστε την κορυφαία αυτή στιγμή για το Website μας την οποία και θεωρούμε μια μεγάλη στιγμή για το Ελληνικό Bodybuilding.

1) BODYBUILDING PASSIONE : Τάσο καλωσόρισες στο Bodybuilding Passione. Η τιμή που αισθάνομαι είναι τεράστια και η χαρά που μου δίνεις αποδεχόμενος να δώσεις αυτή την αποκλειστική σου Συνέντευξη αμέσως μετά το ταξίδι σου απο Ισπανία μεγάλη.

1) ΤΑΣΟΣ ΚΟΛΙΓΚΙΩΝΗΣ : Σ’ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εγώ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε αλλά και για την γενικότερη ενασχόληση με το άθλημά μας.

2) BBP: Βρισκόμαστε κάποια 24 ώρα μετά την σπουδαία σου νίκη στο Arnold Classic Europe όπου και κατέκτησες την 2η σπουδαία θέση στην κατηγορία Super Masters +50. Οι αντιδράσεις του κόσμου στην Επίσημη Σελίδα μας μόλις ανακοινώσαμε το γεγονός ήταν ενθουσιώδεις. Τα μηνύματα και σχόλια του κόσμου τα οποία και διάβασα διεξοδικά δείχνουν μεγάλο σεβασμό στο πρόσωπο σου και χαρά για το Ελληνικό Bodybuilding. Έχεις συνειδητοποιήσει τι έγινε; Πως αισθάνεσαι αυτή τη στιγμή;

2) ΤΚ : Ασφαλώς και το έχω συνειδητοποιήσει, αφού αυτή τη στιγμή τη ζούσα μέσα στο μυαλό μου εδώ και χρόνια. Το είχα δηλώσει και παλιότερα. Η συμμετοχή μου στο Arnold ήταν ένα όνειρο ζωής . Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Αρχικά είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος γιατί δικαιώθηκε μια προσπάθεια, και πίστεψέ με η σωματική προσπάθεια είναι το λιγότερο, τόσων ετών. Είμαι διπλά υπερήφανος γιατί δικαίωσα και ανθρώπους που με πίστεψαν. Ανθρώπους εντός και εκτός του χώρου μας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΕΟΣΔ IFBB Ιορδάνη Λεβεντέλη, που με δέχτηκε παρότι μέχρι πρόσφατα ανήκα σε άλλη οικογένεια και μου συμπεριφέρθηκε κάτι παραπάνω από επαγγελματικά. Παράλληλα ευχαριστώ τους κυρίους Σταμούλη και Κατσέλο, για την πολύτιμη στήριξη και βοήθεια τους σε όλο αυτό το εγχείρημα. Χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν σε θέση να γράψουμε αυτή την ιστορία στο Ελληνικό Bodybuilding. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Επίσημο Χορηγό μου τα Xtreme Stores για την παροχή συμπληρωμάτων και την όλη αμέριστη και ουσιαστική στήριξη στον αγώνα μου. Και βέβαια είναι πολύ συγκινητικό να δέχεσαι την αγάπη του κόσμου που καλείται να συνεχίσει την δική μας πορεία στο Bodybuilding.

3) BBP : Ποιο ήταν το κλιμα του αγώνα και τι έχεις να πεις για την διοργάνωση ενός τέτοιου Πρωταθλήματος του εξωτερικού ;

3) ΤΚ : Κοίτα, δεν είμαι άνθρωπος που αποθεώνω οτιδήποτε ξένο και θάβω οτιδήποτε Ελληνικό. Ασφαλώς και η διοργάνωση ήταν άψογη, από θέμα ωραρίων, οργάνωσης των αθλητών και των βοηθών τους κτλ. Από την άλλη μεριά δεν έλλειψαν, ούτε ποτέ θα λείψουν οι γκρίνιες, τα σχόλια για τις τελικές βαθμολογίες κτλ. Και ξέρεις, σε αυτό δεν φταίνε οι αθλητές. Ο αθλητής πηγαίνει σε έναν αγώνα, να αναδείξει την δουλειά που έκανε όλο τον χρόνο. Έχει άλλα πράγματα να σκεφτεί και να βιώσει πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον αγώνα. Μετά σκέφτεσαι ότι τα πράγματα θα έπρεπε να ήταν αλλιώς κτλ. Εκείνη την ώρα, ζεις τη στιγμή . Δεν υπάρχει τίποτε άλλο για σένα,εκτός από τη σκηνή.

4) BBP: Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής και αθλητικής σου πορείας Τάσο. Γεννήθηκες το 1964 και σε ηλικία 7 ετών ετών ξεκινάς να ασχολείσαι με την κολύμβηση και αργότερα με το waterpolo. Τι σου πρόσφεραν αυτά τα αθλήματα σωματικά ;

4) ΤΚ : Το πρώτο άθλημα που ασχολείσαι σαν πιτσιρικάς, το αγαπάς για πάντα . Είναι η βάση. Είναι αυτό που σε βάζει στο κλίμα του αθλητισμού. Έτσι κι εγώ στην πισίνα έμαθα το σώμα μου. Έμαθα να το ακούω και να του συμπεριφέρομαι διαφορετικά από τα υπόλοιπα παιδιά στην ηλικία μου. Ξέρεις ένα παιδί που αθλείται, διαφέρει πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αν κάποια στιγμή νιώσεις ένα πόνο στη μέση ή στο πόδι δεν σε πιάνει πανικός, όπως τους άλλους. Ξέρεις γιατί συμβαίνει. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Μεγάλη δουλειά να ξεκινάς από μικρός τον αθλητισμό. Γι’αυτό συμβουλεύω τους μικρότερους που μας διαβάζουν τώρα, να μην παρατήσουν ποτέ την προπόνηση.

5) BBP: Θυμάσαι την πρώτη μέρα που μπήκες σε ένα Γυμναστήριο ; Τι αίσθηση σου έδωσε ένας τέτοιος χώρος εκείνη την εποχή;

5) ΤΚ : Ω φίλε ήταν μαγεία . Τότε δεν υπήρχε το Internet, το YouTube που όλα πάνω κάτω έχουν απομυθοποιηθεί. Τότε το να δεις έναν πραγματικά γυμνασμένο άνθρωπο δίπλα σου να κάνει βάρη και να φουσκώνουν τα μπράτσα του ήταν κάτι μαγικό. Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει από τότε. Τώρα οι πιτσιρικάδες που πρωτοπάνε στο γυμναστήριο, κάπως έτσι νιώθουν. Ή έτσι πρέπει να νιώθουν τουλάχιστον. Απλά τα πράγματα έχουν γίνει λίγο πιο εύκολα σήμερα. Τότε τα όργανα ήταν πιο μονολιθικά , λιγότερο «λειτουργικά», λιγότερο εύκολα. Αλλά έβγαζαν μια αυθεντικότητα που δεν θα άλλαζα ποτέ.

6) BBP: Ποιά ήταν η αιτία για να ξεκινήσεις το Bodybuilding στα 28 σου χρόνια; Ποιός άνθρωπος πίστεψε σε σένα και σε καθοδήγησε στο σιδερένιο Άθλημα;

6) ΤΚ : Σταμάτησα το polo επειδή ήταν ομαδικό άθλημα και λόγω των συχνών αποστολών εκτός έδρας δεν είχα τη δυνατότητα να ακολουθήσω σε αυτό τον ρυθμό αφού οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δεν μου το επέτρεπαν. Έτσι επέλεξα ένα πιο ατομικό και προσωπικό άθλημα, όπως το Bodybuilding, στο οποίο να είσαι υπεύθυνος για όλη την πορεία που θα διαγράψεις. Ο πρώτος που έβαλε για τα καλά στο άθλημα ήταν ο Παναγιώτης Φραγκούλης , ενώ οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες ήρθαν με την καθοδήγηση και βοήθεια του Βαγγέλη Φύτρου . Η τελευταία όμως τεράστια επιτυχία του Arnold ήρθε με τη συνεργασία του Αβράμη Κυριακού ο οποίος είναι πλέον συναθλητής και φίλος. Πραγματικός αδερφός.

7) BBP : Η πρώτη σου συμμετοχή σε αγώνα ήταν το 1993. Τι θυμάσαι απο την πρώτη σου επαφή με την σκηνή και τον κόσμο που ήταν από κάτω ;

7) ΤΚ : Το άγχος. Η πρώτη φορά σε όλα τα πράγματα μένει αξέχαστη. Θυμάμαι την πρώτη στιγμή που μπήκα στα αποδυτήρια για το ζέσταμα. Θυμάμαι με κάθε λεπτομέρεια τους υπόλοιπους αθλητές με τους βοηθούς τους. Την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στη σκηνή και τα φώτα που έπεφταν πάνω μου, τη μουσική και το ποζάρισμά μου. Φρόντιζα να κοιτάζω στο βάθος την αίθουσα για να μην κομπλάρω. Αυτή στην αρχή βέβαια, γιατί μετά ο ενθουσιασμός μου με έκανε να τα ξεπεράσω όλα και να γίνω ένα με τον κόσμο που είχε έρθει να παρακολουθήσει τους αγώνες. Παρόλα αυτά όσα λάθη και να είχα κάνει σαν πρωτάρης, δεν θα άλλαζα τίποτα.

8) BBP: Το 1997 κατεβαίνεις στον πρώτο σου αγώνα στο εξωτερικό στο World Championship NABBA. Μίλησε μας για τη πρώτη σου συμμετοχή σε έναν τέτοιο αγώνα.

8) ΤΚ : Αυτή ήταν πραγματικά μια διαφορετική εμπειρία. . Τότε τα πράγματα στην Ελλάδα ήταν όντως κάπως πρωτόγονα. . Σου θυμίζω και πάλι ότι δεν είχαμε Internet κτλ, οπότε δεν ξέραμε τι να περιμένουμε από έναν μεγάλο διεθνή αγώνα. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις το σοκ για μένα ήταν τεράστιο. Από θέμα οργάνωσης, συμμετοχών, υψηλού επιπέδου αλλά και αντιμετώπισης των αθλητών. Ασφαλώς υπήρχε άγχος γιατί πέρα από τον εαυτό μας, εκπροσωπούσαμε και τηνΕλληνική σημαία, οπότε η ευθύνη ήταν μεγαλύτερη. Όμως η συσσώρευση τέτοιου είδους εμπειριών ήταν και είναι ανυπολόγιστη. Αυτός ο αγώνας στην κυριολεξία με «έφτιαξε» πολύ και είπα ότι αυτό το πράγμα θα το συνεχίσω και θα προσπαθήσω να φτάσω όσο ψηλότερα γίνεται.

9) BBP: Μετά από πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα , αποφασίζεις να κάνεις μια αγωνιστική παύση το 2000-2010. Πως ήταν αυτό το πολύχρονο διάστημα μακριά από το αγωνιστικό Bodybuilding για σένα και πόσο σου έλειψε η επαφή με τον κόσμο κάτω απο τη σκηνή ;

9) ΤΚ : Η αποχή από τους αγώνες ήταν συνειδητή, ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιας και ώριμης σκέψης. Ήταν ανάγκη να ρυθμίσω κάποια πράγματα επαγγελματικά και οικογενειακά, οπότε υπό αυτή την έννοια δεν ήταν κάτι ξαφνικό, κάτι αναπάντεχο, κάτι που θα μου έριχνε την ψυχολογία. Αντίθετα συνέχιζα να γυμνάζομαι και να τρέφομαι σωστά και δεν σου κρύβω ότι στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα πάντα τη στιγμή της επιστροφής. Μια επιστροφή που άργησε αρκετά χρόνια βέβαια αλλά νομίζω ότι άξιζε τελικά αυτή η υπομονή. Όλα αυτά τα χρόνια βέβαια μου έλειψε η επαφή με τον κόσμο κυρίως γιατί ο ίδιος ο κόσμος μου το «θύμιζε» αφού συνέχεια με ρωτούσαν πότε θα ξαναπάρω μέρος στους αγώνες. Οπότε και να ήθελα δεν θα μπορούσα να εγκαταλείψω τις αγωνιστικές υποχρεώσεις.

10) BBP: Το 2010 σηματοδοτεί την εποστροφή σου στα αγωνιστικά πράγματα με τη νίκη σου στο Universe Wabba. Τελικά άξιζε η δεκαετής αποχή με αυτο το τρόπαιο ; Τι αισθάνθηκες όταν κράτησες στα χέρια σου το χρυσό κύπελλο ;

10) ΤΚ : Ασφαλώς και άξιζε όλη η αναμονή και η σωματική και ψυχολογική προσπάθεια για το Universe. Ξέρεις τι είναι μετά από μία τέτοια αποχή να κερδίζεις ένα τόσο σημαντικό, διεθνή τίτλο; Μεγάλη υπόθεση. Όλα τα χρόνια που συνειδητά απείχα από τους αγώνες, προετοιμαζόμουν μέσα μου γι” αυτή τη στιγμή. Έμαθα καλύτερα το σώμα μου. Είδα με πιο καθαρό μάτι τις αδυναμίες μου, δούλεψα σκληρά για να τις βελτιώσω και τελικά τα κατάφερα. Ξέρεις, όταν είσαι μέσα στο χώρο του Bodybuilding, ως αγωνιστικός αθλητής εννοώ, με συνεχείς αγώνες, πολλές φορές είναι δύσκολο να δεις τον εαυτό σου αντικειμενικά και αποστασιοποιημένα , όπως είναι ανάγκη. Με την αποχή αυτή όμως είδα καθαρά τα σημεία στα οποία υστερούσα και έσκυψα πάνω τους με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και πείσμα.

Όταν βέβαια κράτησα στα χέρια μου το κύπελλο του Universe ήταν μία από τις στιγμές που σου μένουν αξέχαστες. Εκείνη την ώρα πέρασαν μπροστά μου όλες οι αμφιβολίες, η κούραση, η αγωνία για το αν θα είμαι έτοιμος. Οι φίλοι, οι συναθλητές, η οικογένεια στην Ελλάδα, τα πάντα.Ήταν η κορυφή στην καριέρα μου.

11) BBP: Το 2013 ξεκουράζεσαι ενώ το 2014 επαναλαμβάνεις τις νίκες σου σε Mr. ΟΔΥΣΣΕΙΑ και UNIVERSE WABBA. Απ” όλες τις συμμετοχές σου ποιον αγώνα ξεχωρίζεις και γιατί ;

11) ΤΚ : Σίγουρα στο Mr. Oδύσσεια. Όσοι ήταν παρόντες δύσκολα θα τον ξεχάσουν. Είχα δίπλα μου στη σκηνή έναν μεγάλο αθλητή τον Λευτέρη Σιδηρόπουλο , ο οποίος όσο κι αν ακουστεί περίεργο ήταν εκείνος που με έσπρωξε, με ώθησε στο να πάρω τη νίκη.

12) BBP: Μετά απο 23 χρόνια στα Γυμναστήρια , στα Στάδια , στα παρασκήνια , με ταλαιπωρίες και θυσίες με χαρές και λύπες, με την αγωνιστική σου παύση , με δόξες και την λάμψη της σκηνής και των φώτων , τι γεύση σου έχει δώσει όλο αυτό που λέμε τελικά Σιδερένιο Άθλημα ;

12) ΤΚ : Όλοι οι άνθρωποι ζουν παράλληλες ζωές. Μπορείς να είσαι σύζυγος, πατέρας, επαγγελματίας σε κάτι, φίλος με κάποιους κτλ. Όμως υπάρχει ή πρέπει να υπάρχει κι ένας τομέας που είναι δικός σου και μόνο. Όταν κάνεις κάτι που αγαπάς πολύ και παίρνεις ζωή από αυτό τότεθα πρέπει να δίνεις και την ζωή σου γι” αυτό. Για μένα αυτό το κάτι είναι το Bodybuilding. Αυτό είναι που με στήριξε σε στιγμές αδυναμίας. Είναι το άθλημα που μου έμαθε αυστηρή πειθαρχία, θέληση, δύναμη και αποφασιστικότητα. . Αυτό που μου έμαθε ότι η ηλιία είναι απλά ένας αριθμός και τίποτε άλλο. Οπότε αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μου και αν εξαιρέσεις τα αγαπημένα μου πρόσωπα, είναι το πιο σημαντικό από όλα τα υπόλοιπα.

13) BBP: Ποιό είναι το μήνυμα σου στους αναγνώστες μας και στον κόσμο του Ελληνικού Bodybuilding σήμερα;

13) ΤΚ : Αγαπήστε το άθλημα για να σας αγαπήσει και αυτό. Είναι το μόνο άθλημα που πέρα από την δύναμη, την ενέργεια και όλη τη θετική ενέργεια που σου προσφέρει είναι εκείνο που φτιάχνει, χτίζει και διαμορφώνει το σώμα. Αλλάζεις το σώμα σου. Δεν είναι και λίγο, δεν συμφωνείτε;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ