ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Κολιόπουλος: Τα ψέματα της «άλλης πρότασης» για τον υγροβιότοπο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:01:00 μ.μ. |
Με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε ο Δήμος από το συνδυασμό «άλλη πρόταση» λόγω του καθαρισμού που πραγματοποίησε στην παραλιακή έκταση δυτικά της παραλιακής οδού Ναυπλίου – Νέας Κίου στην περιοχή της Γλυκειάς.  Επισημαίνω τα εξής :

Ο Δήμος έκανε καθαρισμό σε μια περιοχή που ανήκει εν μέρει σε ιδιώτες και είναι αυτή που βρίσκεται ανάμεσα στη σημερινή οδό και την παλαιά Ναυπλίου – Μύλων, καθώς και σε έκταση δυτικά των προηγουμένων που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Ενήργησε ο Δήμος σύννομα κάνοντας τις εργασίες στην παραλιακή έκταση της Γλυκειάς;

Οι καταγγέλλοντες της «άλλης πρότασης» ισχυρίστηκαν ότι:

- οι εργασίες καταστρέφουν τον εκεί υγροβιότοπο,
- έγιναν μέσα σε χαρακτηρισμένη περιοχή από το Γ.Π.Σ. Ναυπλίου καθώς και
- εντός της προστατευμένης περιοχής που προβλέπεται από την ισχύουσα Ζ.Ο.Ε.

Συνειδητά λένε ψέματα και παραπλανούν, ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτουν σκόπιμα αν και γνωρίζουν ότι, η θεσμοθετημένη περιοχή προστασίας βρίσκεται βόρεια του χειμάρρου Ραμαντάνι και ειδικότερα στη θέση Καλύβια (Βάλτος) στο ύψος του βιολογικού καθαρισμού ( στους χάρτες Google σκιαγραφείται και αναφέρεται ως περιοχή προστασίας δήμων ΄Αργους – Μιδέας ). Ακόμη αποκρύπτουν ότι το Ναύπλιο δεν έχει Ζ.Ο.Ε. και ότι το ισχύον Γ.Π.Σ. δεν προβλέπει κανένα τέτοιο χαρακτηρισμό.

Δεν υφίσταται κανένας θεσμοθετημένος - χαρακτηρισμένος και εν ισχύ περιβαλλοντικός, πολεοδομικός, χωροταξικός περιορισμός στην περιοχή της Γλυκειάς Ναυπλίου. Το Ναύπλιο, το περιβάλλον και η τοπική κοινωνία υπηρετούνται μόνο με την Αλήθεια και όχι από τα ψέματα, τις ιδεοληψίες και τις σκοπιμότητες. 

Για όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί με πραγματικά στοιχεία για το θέμα, παραθέτω όλα τα αποδεικτικά στοιχεία.


Τα ψέματα της «άλλης πρότασης» για τον υγροβιότοπο .

Με αφορμή την επίθεση κατά του Δήμου Ναυπλιέων από δημοσιεύματα της δημοτικής παράταξης « Άλλη Πρόταση » σχετικά με τον καθαρισμό που πραγματοποίησε με μηχανικά μέσα ( μπουλντόζα και γκρέιντερ ) στο χερσαίο παραλιακό τμήμα δυτικά της παραλιακής οδού Ναυπλίου – Νέας Κίου μέχρι το ρέμα Ραμαντάνι έχω να επισημάνω τα παρακάτω :

Η έκταση αυτή βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του παλαιού Δήμου Ναυπλιέων ( προ της συνένωσης Καλλικράτη με δήμους Ασίνης - Τίρυνθας – Μιδέας ).

Ο Δήμος καλά κάνει και αξιοποιεί τα μηχανήματά του και πραγματοποιεί αυτές τις παρεμβάσεις για τον καθαρισμό ορισμένων επιβαρυμένων περιβαλλοντικά και αισθητικά περιοχών της πόλης μας . Το κάνει μάλιστα με ελάχιστο χρηματικό κόστος και πετυχαίνει μια καλύτερη εικόνα της πόλης.

Συγκεκριμένα έκανε καθαρισμό δ υ τ ι κ ά της παραλιακής οδού Ναυπλίου – Νέας Κίου :

(α) Στο χερσαίο κομμάτι της παραλιακής έκτασης που βρίσκεται μετά τα κτήρια στέγασης της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας μέχρι το χείμαρρο Ραμαντάνι και στις εκεί ιδιοκτησίες ιδιωτών που έχουν πρόσοψη ανατολικά με τη σημερινή οδού Ναυπλίου -Νέας Κίου ( κατασκευάστηκε την περίοδο 1968 – 1971 ) και δυτικά με την παλαιά οδό Ναυπλίου - Μύλων, που ήταν η οδός Αμυμώνης. Οι ιδιοκτησίες είναι καταγεγραμμένες στο Κτηματολόγιο .
  [ ιδιωτικές ιδιοκτησίες όπως ήσαν κατά τα έτη 2014 και 2015 προ των εργασιών καθαρισμού του δήμου το Φεβρ. 2016 ]

(β) Στο χερσαίο κομμάτι της παλαιάς οδού Ναυπλίου - Μύλων και της εδαφικής λωρίδας της παραλίας μέχρι τον αιγιαλό της περιοχής. Η έκταση αυτή ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο ( Β.Κ. 438 / 1966 ) και στα ανατολικά της συνορεύει με τις ιδιωτικές ιδιοκτησίες και μόνο στην περιοχή πλησίον του χειμάρρου Ραμαντάνι έχει πρόσοψη στη σημερινή παραλιακή οδό Ναυπλίου - Νέας Κίου.

Η χερσαία αυτή έκταση ( τα 2 παραπάνω ) μπαζώθηκε κατά 1 έως 1,5 μέτρο , για να έρθει υψομετρικά στο επίπεδο της νέας παραλιακής οδού από κρατική υπηρεσία τη δεκαετία 1990-1999 και όχι από τους ιδιοκτήτες- ιδιώτες.

Έρχεται σήμερα ο Δήμος και τις καθαρίζει από τα χόρτα, τα σκουπίδια και τα μπάζα που αποθέτουν ορισμένοι λάθρα και παράνομα, όπως οικοδομικά μπάζα, χαλασμένα έπιπλα, σπασμένες τζαμαρίες μέχρι και ψόφια ζώα. Έκανε καθαρισμό στην έκταση που ανήκει στο δημόσιο , η οποία την τελευταία 20ετία ήταν παραμελημένη και ουδέποτε έγινε κάποιο έργο εξυγίανσης ή ανάδειξής της. Μπήκε και στις ιδιοκτησίες ιδιωτών. Έκανε καλά ή όχι ; Εκτιμώ ότι το έκανε για να έχει ολοκληρωμένο αποτέλεσμα στην εικόνα της πόλης και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αξιολογώ θετικά την παρέμβαση και το αποτέλεσμα. Διαφωνώ με το Δήμο μόνο για τον τρόπο με τον οποίο εισήλθε στις ιδιοκτησίες, χωρίς να ενημερώσει και χωρίς να έχει τη συγκατάθεσή μας. 
 [ μέρος της μπαζωμένης έκτασης που καθάρισε πρόσφατα ο Δήμος το Φεβρ. 2016, τόσο σε ιδιωτική ( προς την οδό ) , όσο και σε δημόσια ( προς τη θάλασσα) έκταση ] 

Ο Δήμος πραγματοποίησε τον καθαρισμό ως είχε και υποχρέωση σε περιοχές της δικαιοδοσίας του και της ευθύνης του. Ενήργησε σύννομα και για το καλό της πόλης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Όλες οι παρεμβάσεις έγιναν εντός των διοικητικών ορίων της πόλης του Ναυπλίου και του παλαιού Δήμου Ναυπλιέων, που είχε ως όριο στα βόρεια το χείμαρρο Ραμαντάνι με τον τέως Δήμο Τίρυνθας .

Γιατί επιτέθηκε η « άλλη πρόταση » στο Δήμο ;

Του καταλόγισε ότι, με τις εργασίες καθαρισμού καταστρέφεται η χαρακτηρισμένη από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Ναυπλίου περιοχή προστασίας , αναφέρεται σε θεσμοθετημένο από Ζ.Ο.Ε. υδροβιότοπο της παραλιακής που καταστρέφεται και ως αποδεικτικό εμφανίζει και μια φωτογραφία του καθαρισμένου μπαζωμένου χώρου δυτικά της παραλιακής οδού Ναυπλίου -Νέας Κίου στη Γλυκειά Ναυπλίου, δηλαδή εντός του παλιού δήμου Ναυπλίου. Η φωτογραφία δείχνει την έκταση που καθαρίστηκε ιδιωτική και δημόσια στη Γλυκειά.

Όποιος αναγνώστης διαβάσει την καταγγελία αυτή των κηνσόρων του περιβάλλοντος και των πουλιών , μάλλον θα καταδικάσει τις ενέργειες του Δήμου. Δεν είναι έτσι όμως η πραγματική κατάσταση και η Αλήθεια.

Γιατί δεν δείχνουν οι καταγγέλλοντες και μία φωτογραφία για το πώς ήταν πριν την παρέμβαση η περιοχή ;

Γιατί δεν παρουσιάζουν ένα χάρτη για να φανεί που έγιναν οι παρεμβάσεις αυτές ;

Γιατί δεν δείχνουν που είναι η χαρακτηρισμένη περιοχή προστασίας – ως περιοχή 5 προστασίας – που θεσμοθετήθηκε με το ΦΕΚ 396/ τ. Δ΄/ 8-6-1999 και που καθόρισε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου ( Ζ.Ο.Ε.) σε περιοχές των Δήμων Άργους και Μιδέας καθώς και Κοινοτήτων Κιβερίου, Μύλων, Νέας Κίου, Δαλαμανάρας, Τίρυνθας ;

Γιατί δεν κάνουν επώνυμα την καταγγελία τους, αλλά με ανακοίνωση δήθεν του συνδυασμού τους ; Γιατί προσπαθούν να μπλέξουν την επικεφαλής κα Μαργαρίτα Καραμολέγκου σε αυτά ;

Δεν το κάνουν γιατί απλούστατα θα αυτοδιαψευθούν , θα χαθεί η αξιοπιστία του κάθε Μπάμπη Αντωνιάδη και πιθανόν θα αποκαλυφθούν οι ρόλοι των, οι σκοπιμότητες των ενεργειών και παρεμβάσεών τους χρόνια τώρα

Παρουσιάζω τα στοιχεία για τα επίσημα και θεσμοθετημένα και ισχύοντα πράγματα που τους διαψεύδουν .


1). Στο ΦΕΚ 396/ τ. Δ΄/ 8-6-1999 το οποίο καθόρισε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου ( Ζ.Ο.Ε.) σε περιοχές των Δήμων Άργους και Μιδέας καθώς και Κοινοτήτων Κιβερίου, Μύλων, Νέας Κίου, Δαλαμανάρας, Τίρυνθας , αναφέρεται η περιοχή 5 προστασίας , που είναι παραλιακή και δυτικά της οδού Ναυπλίου – Νέας Κίου και συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 κεφ. Ζ παρ. 2η εδάφιο 2ο « Ειδικότερα η περιοχή 5 αποτελεί το θαλάσσιο οικοσύστημα ( δημόσια γη ) ‘’Καλύβια’’ (Βάλτος) και η περιοχή 5 α θα αποτελεί το χερσαίο οικοσύστημα ». 
[ ο βάλτος στην περιοχή 5 προστασίας της Ζ.Ο.Ε. των Δήμων Άργους - Μιδέας , συγκεκριμένα στη θεσμοθετημένη περιοχή Καλύβια - Βάλτος) ]

Με απλά και καθαρά λόγια η παραλιακή περιοχή προστασίας είναι συγκεκριμένη και θεσμοθετημένη και αυτή είναι η παραλιακή έκταση δυτικά της οδού Ναυπλίου – Νέας Κίου συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων με κέντρο της την περιοχή ‘’Καλύβια’’ (Βάλτος) , από το Δημόσιο ΚΤΕΟ στα βόρεια μέχρι το χείμαρρο Ραμαντάνι στα νότια ( δηλαδή εντός των ορίων των πρώην δήμων Μιδέας και Τίρυνθας ).

2). Δεν υπάρχει καμιά θεσμοθετημένη περιοχή για τα πουλιά ως Σημαντική Περιοχή Πουλιών ( Σ.Π.Π. ) στην παραλιακή ζώνη Νέας Κίου –Ναυπλίου.

3). Στο Ναύπλιο Ζ.Ο.Ε. δεν υπάρχει και συνεπώς δεν υφίσταται κάποια προστατευόμενη περιοχή .

4). Το ισχύον Γ.Π.Σ. του Ναυπλίου ΦΕΚ 569 / τ. Δ΄/ 31-10-1985 δεν έχει καμιά χαρακτηρισμένη περιοχή για ειδική προστασία στην περιοχή Γλυκειάς – Ραμαντάνι.

5). Στην περιοχή της Γλυκειάς Ναυπλίου με το ΦΕΚ 842

/ τ. Δ΄/ 19-9-2006 επανακαθορίστηκε ο παλαιός αιγιαλός
για το Τμήμα της Γλυκειάς μέχρι και το Ραμαντάνι . Αναφέρεται σε αυτό : « διαπίστωσε ότι : ……… θ) δεν υπάρχουν ευπαθή οικοσυστήματα καθώς και προστατευόμενες περιοχές, ….. »

Για όλα τα παραπάνω αν δεν είναι έτσι όπως τα εκθέτω, όποιος έχει διαφορετικά αποδεικτικά στοιχεία ας τα παρουσιάσει. Μιλάμε πάντα για τα θεσμοθετημένα . Γιατί είναι άλλο πράγμα το τι πιστεύουμε, το τι θέλουμε να υπάρχει ή το τι έχουμε προτείνει για ένα θέμα και είναι άλλο το τι είναι θεσμοθετημένο , που φυσικά είναι σε ισχύ και δεσμεύει όλους μας.

Διαπιστώνονται από τα παραπάνω στοιχεία ότι :

Α). Τίποτα περιοριστικό δεν υπάρχει λοιπόν για την περιοχή της Γλυκειάς Ναυπλίου, όπου έγινε ο καθαρισμός από το Δήμο της χερσαίας έκτασης και συνεπώς έγιναν όλα σύννομα . Επίσης όλη η έκταση του αιγιαλού της Γλυκειάς είναι όπως ήταν.

Β). Ο παραλιακός υγροβιότοπος της προστατευόμενης περιοχής 5 Καλυβίων ( από ΚΤΕΟ μέχρι Ραμαντάνι ) παραμένει ως είχε, αφού ο Δήμος ουδέποτε έκανε εργασίες εντός ή πλησίον αυτού. Παραμένουν οι αλμυρόλακκοι ( οι λάκκοι με αλμυρό νερό ), ο βάλτος και τα καλάμια στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν και για όποια πουλιά τον επισκέπτονται τίποτα δεν έχει πειραχτεί , αλλοιωθεί ή διαταραχθεί. 
  [ καλάμια και νερόλακκοι στην περιοχή 5 προστασίας της Ζ.Ο.Ε. - Από την περιοχή βόρεια του Ραμαντάνι μέχρι το παλιό Πέραμα της τότε Κοινότητας Τίρυνθας ]

Γ). Επιπλέον αποδεικνύεται ότι, οι καταγγελίες – κατηγορίες από την παράταξη « Άλλη Πρόταση - Ναυπλίου» ήσαν αβάσιμες και σκόπιμες.

Αβάσιμες γιατί στο θεσμοθετημένο πλαίσιο που ισχυρίστηκαν - αναφέρθησαν, διαπιστώθηκε ότι : 1) η Ζ.Ο.Ε. και η προστατευόμενη περιοχή 5 Καλυβίων , αφορούν άλλη περιοχή και 2) το ισχύον Γ.Π.Σ. δεν έχει κανένα χαρακτηρισμό προστασίας για την περιοχή της Γλυκειάς στο Ναύπλιο.

Σκόπιμες γιατί συνειδητά προσπαθούν, να βλάψουν αφ’ ενός μεν Δημοτικά Πρόσωπα με ψεύτικα στοιχεία ( αναφέρονται σε προστατευόμενη περιοχή, σε Ζ.Ο.Ε., σε θεσμοθετημένη περιοχή στο Γ.Π.Σ. ) και αφ’ ετέρου ιδιώτες – πολίτες κατά των ιδιοκτησιών των οποίων στρέφονται εμμέσως , μη παρουσιάζοντας τα πραγματικά στοιχεία, παραπλανώντας με φωτογραφίες των ιδιοκτησιών των ιδιωτών ότι, δήθεν εκεί βρίσκεται και η χαρακτηρισμένη προστατευόμενη περιοχή του υγροβιότοπου της παραλιακής της θεσμοθετημένης από τη Ζ.Ο.Ε. Αποκρύπτουν ενώ γνωρίζουν τα αναφερόμενα στο ΦΕΚ 842/ τ. Δ΄/ 19-9-2006 όπου επανακαθορίστηκε ο παλαιός αιγιαλός για το Τμήμα της Γλυκειάς - Ραμαντάνι και στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν ευπαθή οικοσυστήματα καθώς και προστατευόμενες περιοχές.

Γιατί η δημοτική παράταξη ‘’ άλλη πρόταση ‘’ παραπλανεί και εξαπατά τους συμπολίτες - συνδημότες σε ένα ευαίσθητο περιβαλλοντικό θέμα ; Τι συμφέροντα εξυπηρετεί να μην παρουσιάζει τα πραγματικά στοιχεία ενώ αποδεδειγμένα τα έχει υπόψη της ; Ο κύριος εκφραστής της παράταξης ‘’ Άλλη Πρόταση ‘’ την τελευταία 25ετία κος Μπάμπης Αντωνιάδης που είναι βαθύς γνώστης αυτών των λεπτομερειών ως τοπογράφος και διατελέσας δημοτικός σύμβουλος, έχει συμμετοχή σε αυτή την αθλιότητα ; Τι εξυπηρετεί και δε λέει την αλήθεια ;

Όλοι γνωρίζουμε για τις χρηματοδοτήσεις δράσεων και καταστάσεων από προγράμματα Ευρωπαϊκά και Εθνικά την τελευταία 30ετία . Για το πώς οι ενδιαφερόμενοι και εν δυνάμει χρηματοδοτούμενοι, αλλά και οι πρόθυμοι φίλοι , παρεμβαίνουν, αρθρογραφούν, προσεγγίζουν παράγοντες και υπόσχονται ποικιλότροπες συνεργασίες και υποστηρίξεις. Ξέρουμε τι γίνεται με ορισμένες κατά παραγγελία μελέτες και τους « ειδικούς μελετητές ».

Εμείς ως πολίτες-δημότες είμαστε απέναντι κι έξω αυτά . Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την υποβάθμιση της πόλης μας, για να παίζουν οι επιτήδειοι τα παιχνίδια τους.

Γι αυτό και στο υπό εκπόνηση Γ.Π.Σ. – ΣΧΟΟΑΠ πασχίζουν να χαρακτηρίσουν την παραλιακή περιοχή της Γλυκειάς μέχρι το Ραμαντάνι ως ειδικής περιοχής, γι αυτό εξυφαίνουν χρόνια την ιστορία του υγροβιότοπου Ναυπλίου και τελευταία των περιοχών για πουλιά, που θέλουν να φθάσει μέχρι το λιμάνι.

Καλή η προστασία του περιβάλλοντος και ο καθορισμός ζωνών προστασίας, όταν γίνεται με επιστημονικά κριτήρια, αντικειμενικά, ορθολογικά , με μέτρο κι εκεί που πρέπει. Δεν μπορεί όμως να γίνεται το άσπρο μαύρο. Δεν μπορεί να θεσμοθετούνται παράλογα πράγματα σε βάρος των πολιτών, για να εξυπηρετηθούν οι επιτήδειοι οικονομικά.

Όλοι έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε το περιβάλλον και να ενδιαφερόμαστε γι αυτό. Απαιτούνται από τους αρμοδίους ουσιαστικές δράσεις και συνεχές ουσιαστικό ενδιαφέρον. Όχι με λόγια , αλλά με έργα και αποτέλεσμα. 
[ ο αιγιαλός και η αμμώδης παραλία στη Γλυκειά , δίπλα στη πόλη που παραμένει αναξιοποίητη ] 

Σήμερα όσο ποτέ πριν το Ναύπλιο χρειάζεται να αναδείξει την παραλία της Γλυκειάς και με ήπια ανάπλαση να δημιουργήσει στη χερσαία έκταση μέχρι το Ραμαντάνι μήκους 850 μέτρων χώρο περιπάτου, άθλησης και αναψυχής που θα περιλαμβάνει ανοικτά γήπεδα αθλοπαιδιών, τένις , διαδρομών περπατήματος, τρεξίματος, ποδηλατοδρόμου, χώρο υπαίθριων συναθροίσεων, ανοιχτό θεατράκι προσφέροντας στο δημότη κάθε ηλικίας αλλά και σε επισκέπτες όμορφες στιγμές χαλάρωσης, περπατήματος ή άθλησης ( σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Γλυκειάς Ναυπλίου στο Δήμο, τον κο Δήμαρχο, την ΤΥΔΝ και τους κ.κ. μελετητές του υπό εκπόνηση Γ.Π.Σ. ).

Ας αναρωτηθούμε τέλος όλοι μας , αν άλλη πόλη διέθετε το παραλιακό αυτό μέτωπο των 2 χιλιομέτρων μέχρι το Ραμαντάνι, θα το είχε υποβαθμισμένο ή θα είχε κάνει μέχρι και διεθνή διαγωνισμό για μελέτη ανάδειξής του και στη συνέχεια χρηματοδότησής του από Ευρωπαϊκά κονδύλια ;

Ναύπλιο 13-2-2016 
Γιάννης Κολιόπουλος 
δημότης Ναυπλίου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ