ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Mega deal Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:49:00 μ.μ. |
 Σε συνεργασία με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη υπερκαταστημάτων σε όλη την Ελλάδα προχωρούν ο όμιλος Μαρινόπουλος και ο όμιλος Σκλαβενίτης, δυο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον εγχώριο κλάδο του λιανεμπορίου.
Οι δυο εταιρείες προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρίας μετά την ολοκλήρωση της οποίας, το κοινό σχήμα θα διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διαθέτει σήμερα η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα, και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου.

Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε €325 εκατ. περίπου.

Η συμμετοχή των δύο Ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο και το Δ.Σ. της νέας εταιρίας θα είναι ισοβαρής. Ο Όμιλος Μαρινόπουλος θα επιλέγει τον εκάστοτε μη εκτελεστικό Πρόεδρο του Δ.Σ. και ο Όμιλος Σκλαβενίτης τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Η σύμπραξη των δύο ομίλων έρχεται μερικούς μόλις μήνες μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για την πώλησή των δραστηριοτήτων της Βερόπουλος στην Ελλάδα (η οποία τελικώς συμφώνησε με την ΜΕΤΡΟ του ομίλου Παντελιάδη, μια συμφωνία προ έλαβε και το "πράσινο φως” από την Επιτροπή Ανταγωνισμού) στην αλυσίδα Σκλαβενίτης. Οι συζητήσεις μεταξύ Βερόπουλου και Σκλαβενίτη είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες υπό την "αιγίδα” των πιστωτριών τραπεζών της Βερόπουλος η οποία βαρύνεται από υποχρεώσεις 315 εκατ. ευρώ ή 389 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση.

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, άνοιξε το δρόμο για να καθίζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δύο από τους μεγαλύτερους εγχώριους "παίκτες” στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. οι συζητήσεις είχαν ενταθεί το τελευταίο 10ημερο και παρέμεναν εκτός δημοσιότητας. Η συμφωνία οδηγεί σε σε μια από τις μεγαλύτερες συνεργασίες στο retail, μεταξύ του πρώτου και του τρίτου "παίκτη” της αγοράς των σουπερμάρκετ, ενώ έρχεται σε μια περίοδο που ο όμιλος Μαρινόπουλος βρισκόταν σε αναζήτηση κεφαλαίων για τη διατήρηση και ενδυνάμωση της θέσης του στον κλάδο.

Στο Λεωνίδα Μαρινόπουλο ο έλεγχος, αποχώρηση Βογιατζάκη

Τα γεγονότα τρέχουν ήδη με ταχύτητα, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Ήδη έγινε γνωστό πως πέραν την συμφωνίας με τη Σκλαβενίτης και σε συνέχεια της τροποποίησης της μετοχικής σύνθεσης της Μαρινόπουλος, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της οικογένειας Λεωνίδα Μαρινόπουλου, μέρος του στρατηγικού σχεδίου είναι η μετάβαση σε ένα νέο διοικητικό σχήμα που θα υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό αποχωρεί ο Γ. Βογιατζάκης από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και Γενικού Διευθυντή της Μαρινόπουλος.

Αναλυτικά, η πλήρης κοινή ανακοίνωση των δυο εταιρειών έχει ως εξής:

Ο Όμιλος Σκλαβενίτης και ο Όμιλος Μαρινόπουλος προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρίας με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωσή της, η νέα εταιρία θα διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διαθέτει σήμερα η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα, και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε €325 εκατ. περίπου.

Η συμμετοχή των δύο Ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο και το Δ.Σ. της νέας εταιρίας θα είναι ισοβαρής. Ο Όμιλος Μαρινόπουλος θα επιλέγει τον εκάστοτε μη εκτελεστικό Πρόεδρο του Δ.Σ. και ο Όμιλος Σκλαβενίτης τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Οι οικογένειες Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη δήλωσαν σχετικά:


"Δύο ελληνικές οικογένειες που δραστηριοποιούνται χρόνια στο χώρο του λιανεμπορίου ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος των καταναλωτών, των Ελλήνων παραγωγών και των εργαζομένων τους. Ευελπιστούμε ότι και με το νέο σχήμα θα συμβάλλουμε θετικά στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας".

Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση συμφωνίας θα επιτευχθεί σε βάθος 2 μηνών και τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Μαρινόπουλος από την πλευρά της στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

"Στρατηγική κίνηση που εντάσσεται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της εταιρίας για την επιστροφή του Ομίλου στην ανάπτυξη αποτελεί η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Μαρινόπουλος και της Σκλαβενίτης.

Το δίκτυο των 33 hypermarkets που ανέπτυξε η Μαρινόπουλος σε στρατηγικά σημεία των μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα περάσει στον έλεγχο της κοινής εταιρίας που ιδρύεται με έναν από τους πλέον έμπειρους και υγιείς παίκτες του λιανεμπορίου.

Πρακτικά, η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τις χρηματοροές τηςΜαρινόπουλος, γεγονός που αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου που έχει καταρτιστεί για την επιστροφή της εταιρίας στην ανάπτυξη.Η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως εναρμονισμένη με το όραμα της Μαρινόπουλος να χαίρει της εμπιστοσύνης των καταναλωτών της και να τους προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και επιλογών.

Στο πλαίσιο αυτό,η κοινή εταιρία θα αποτελέσει πλατφόρμα ανάπτυξης δημιουργικών και καινοτόμων concepts στην αγορά της λιανικής και είναι ξεκάθαρο ότι θα επιφέρει ορατά οφέλη, όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες μας, αλλά και για τους καταναλωτές που για περισσότερα από 50 χρόνια εμπιστεύονται τα καταστήματα Μαρινόπουλος.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πέραν την συμφωνίας αυτής και σε συνέχεια της τροποποίησης της μετοχικής σύνθεσης της Μαρινόπουλος, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της οικογένειας Λεωνίδα Μαρινόπουλου, μέρος του στρατηγικού σχεδίου είναι η μετάβαση σε ένα νέο διοικητικό σχήμα που θα υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρίας.

Στο σημείο αυτό η Μαρινόπουλος οφείλει να ευχαριστήσει θερμά τον Γ. Βογιατζάκη, ο οποίος μετά πολυετή συνεργασία με την επιχείρησή, από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και Γενικού Διευθυντή, αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί. Η συνεργασία όλα αυτά χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα δημιουργική και η συνεισφορά του πολύτιμη."
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ