ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Κεφαλόβρυσο: Το μικρό χωριό της Αργολίδας με τα κρυστάλλινα νερά και το υπέροχο τοπίο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:56:00 π.μ. |
Κεφαλόβρυσο: Το μικρό χωριό της Αργολίδας με τα κρυστάλλινα νερά και το υπέροχο τοπίο
 Στο δρόμο από Στέρνα και Καπαρέλλι, συναντάμε το Κεφαλόβρυσο ή Κεφαλόβρυση, ένα από τα ορεινότερα χωριά του νομού Αργολίδας, που βρίσκεται βορειοδυτικά του Άργους. Το Κεφαλόβρυσο ως το 1928 ονομαζόταν Άνω Μπέλεσι υποδηλώνοντας την υπεροχή του τόπου σε καθαρά νερά.


Το χωριό που είχε καεί επί κατοχής, πήρε το σημερινό του όνομα γιατί εκεί ρέει άφθονο κρύο νερό, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου .
Κάτω από την κορυφή του Λυρκείου όρους και πνιγμένο στην βλάστηση στέκει το Κεφαλόβρυσο. Ένα χωριό ανέγγιχτο με το τοπίο του ν’ αλλάζει χίλια πρόσωπα, ανάλογα με την εποχή ή τις καιρικές συνθήκες προσφέρωντας πανοραμική θέα στο αργολικό λεκανοπέδιο.
Οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι πλέον ελάχιστοι, περίπου 40, κι αχολούνται κυρίως με τη γεωργία, και την καλλιέργεια ελιάς. Κεντρική εκκλησία του Κεφαλόβρυσου είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά ο οικισμός ζωντανεύει κατα παράδοση στο μεγάλο πανηγύρι της εκκλησίας του χωριού, της Αγίας Παρασκευής, 25-26 Ιουλίου.
Η φύση και η πανίδα στο Κεφαλόβρυσο είναι άγρια και πλούσια, έτσι προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές στο Λύρκειο όρος, τα τρεχούμενα νερά και τα πλατάνια του, ενώ η ελληνική ορνιθολογική εταιρεία έχει αναδείξει ένα πτηνό που κάνει τις βόλτες του εκεί, τον Αιγαίοτσιροβάκο ή Χρυσαετό.
Η βόλτα από το Κεφαλόβρυσο καταλήγει στο στις «Πόρτες» με ένα εξωφρενικό υψόμετρο, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία αρχαίας οδοποιίας και στέκει ακόμη εκεί, χωρίς να είναι ιδιαίτερα εμφανές στον ταξιδιώτη, αλλά είναι ακόμη εντυπωσιακό. Κάπου εκεί βρίσκεται κι η αρχαία πηγή του Ινάχου ποταμού, στην οποία έχουν βρεθεί δείγματα του παλιού Αδριάνειου Υδραγωγείου, που τροφοδοτούσε στον παρελθόν με νερό όλο τον αργείτικο κάμπο.
Επιπλέον, το Κεφαλόβρυσο διαθέτει και Λαογραφικό Μουσείο, μια δωρεά του Ευάγγελου Δωρή μέσα στην οποία στεγάζεται η βιβλιοθήκη του χωριού.



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ