ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

8 Σεπτεμβρίου 1822: Η ναυμαχία των Σπετσών - Ο Ανδρέας Μιαούλης πετυχαίνει σημαντική νίκη εναντίον του τουρκικού στόλου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:47:00 π.μ. |
8 Σεπτεμβρίου 1822: Η ναυμαχία των Σπετσών - Ο Ανδρέας Μιαούλης πετυχαίνει σημαντική νίκη εναντίον του τουρκικού στόλου
 Στις 29 Αυγούστου του 1822, ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος έπλεε στην θάλασσα των Κυθήρων. Οι Έλληνες σήμαναν συναγερμό, προσπαθώντας να κλείσουν το πέρασμα προς την Πελοπόννησο. Όμως χωρίς ηγεσία και συντονισμό δεν κατάφεραν να τον σταματήσουν.

Λίγες μέρες αργότερα ο Ανδρέας Μιαούλης αναλαμβάνει την ηγεσία του ελληνικού στόλου. Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος έχει σκοπό να επιτεθεί στις Σπέτσες και αργότερα να προσπαθήσει να ανεφοδιάσει το Ναύπλιο. Ο Μιαούλης δίνει εντολή στα ελληνικά πλοία να πλεύσουν στα στενά των Σπετσών, όπου θα ήταν πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους.

Τέσσερα ελληνικά πλοία παράκουσαν τις εντολές του και πλέουν ανατολικότερα από τα στενά. Βρέθηκαν έτσι ανάμεσα στον εχθρό με τους Έλληνες να ανοίγουν πυρ. Η ναυμαχία των Σπετσών μόλις είχε αρχίσει, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1822.

Κράτησε περίπου πέντε ημέρες. Οι δυο στόλοι έκαναν ελιγμού, προσπαθώντας άλλοτε να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο και άλλοτε να συγκρουστούν μεταξύ Ύδρας και Σπετσών. Η πολυήμερη ναυμαχία, ανάγκασε τους Τούρκους να ανοιχτούν στο Αιγαίο, εγκαταλείποντας το σχέδιο ανεφοδιασμού του Ναυπλίου. Σε λιγότερο από τρεις μήνες μετά την ναυμαχία των Σπετσών, το Ναύπλιο θα βρεθεί σε ελληνικά χέρια.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ