ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

«Σπάρταθλον», ο αγώνας των υπεραθλητών περνάει και από την Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:07:00 μ.μ. |
«Σπάρταθλον», ο αγώνας των υπεραθλητών περνάει και από την Αργολίδα
Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, 380 δρομείς από 52 χώρες, οι οποίοι επιλέχθηκαν με αυστηρά κριτήρια από τον «Διεθνή Σύνδεσμο Σπάρταθλον», αφού συνολικά είχαν υποβληθεί 700 αιτήσεις συμμετοχής (αριθμός ρεκόρ), θα πάρουν θέση εκκίνησης στις 7 το πρωί κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.


«Ο αγώνας είναι ο δημοφιλέστερος στον κόσμο αν και φέτος κάποιοι γνωστοί αθλητές δεν θα δώσουν το "παρών" επειδή η Διεθνής Ομοσπονδία Υπεραποστάσεων όρισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 24 ωρών λίγες εβδομάδες αργότερα (22-23/10), μεταξύ των οποίων και οι τρεις πρώτοι του 2015, Ρόις, Λόουσον και Χάνσεν», υποστήριξε ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου, Κώστας Παπαδημητρίου.

Ο Παπαδημητρίου στάθηκε στις μεγάλες δυσκολίες και απαιτήσεις του αγώνα, όπως είναι η μεγάλη διάρκειά του (36 ώρες το όριο τερματισμού), στο «άπλωμα» των αθλητών στη διαδρομή (όταν ο πρώτος τερματίζει στη Σπάρτη μετά από περίπου 23 ώρες, οι τελευταίοι βρίσκονται περί τα 100 χλμ πίσω), στις απαιτήσεις διατροφής και γενικότερα εφοδιασμού των δρομέων, σε θέματα ασφαλείας και φύλαξης της σωματικής τους ακεραιότητας, θέματα υγείας και τραυματισμών και όλα αυτά επί δημοσίων δρόμων, όχι σε στάδιο.


Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από τους διοργανωτές στη διαδικασία φιλοξενίας και μεταφοράς των αθλητών, αλλά και των συνοδών και προπονητών τους, για 6 ολόκληρες ημέρες σε Αθήνα και Σπάρτη.

Σημειώνεται ότι στην διάρκεια διεξαγωγής του αγώνα 7 φορτηγά και 10 τουριστικά λεωφορεία εκτός από τα 200 οχήματα υποστήριξης των αθλητών, θα δουλεύουν ασταμάτητα για την απρόσκοπτη υποστήριξη του αγώνα.

Πρωταρχικής σημασίας για τους διοργανωτές είναι και το αγωνιστικό κομμάτι, που αφορά τις υποχρεώσεις για τήρηση των κανονισμών διεξαγωγής του αγώνα που επιβάλλει η διεθνής ομοσπονδία υπεραποστάσεων και η οποία εποπτεύει με ανθρώπους της τη διοργάνωση.

«Και όλα αυτά υλοποιούνται μόνο από εθελοντική εργασία των μελών του Σπάρταθλον και των φίλων. Από ερασιτέχνες, με επαγγελματικής μορφής εμπειρία και δεξιότητες, χωρίς την παραμικρή αμοιβή. Μόνο την άμετρη ικανοποίηση τη στιγμή που ο αγώνας ολοκληρώνεται με επιτυχία», επισήμανε ο κ. Παπαδημητρίου.

Στα 246 χλμ της διαδρομής βρίσκονται ανά 3-4 χλμ σταθμοί εξοπλισμένοι με γιατρούς και φυσιοθεραπευτές, αλλά και υλικά τροφοδοσίας για τους δρομείς, οι οποίοι θα συνοδεύονται και από αυτοκίνητα της διοργάνωσης, ασθενοφόρα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, όπως και νοσοκομεία της διαδρομής (Κόρινθος, Άργος, Σπάρτη), ενώ πολύτιμη αναμένεται να είναι για μία ακόμη χρονιά και η βοήθεια της τροχαίας.

Το «Σπάρταθλον» διεξήχθη για πρώτη φορά το 1983 (διερευνητικά ξεκίνησε το 1982) και είναι ο μακροβιότερος αγώνας σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μιλίων παγκοσμίως. Μάλιστα, διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο στα τέλη του Σεπτέμβρη, εδώ και 34 χρόνια, ενώ προσελκύει τις περισσότερες συμμετοχές ξένων αθλητών από κάθε άλλο αγώνα.

Η συμμετοχή των Ελλήνων δρομέων θα φθάσει τους 60 (3 αθλήτριες), ενώ ίδιος αριθμός αθλητών αναμένεται και από την Ιαπωνία. Το ποσοστό συμμετοχής γυναικών υπερβαίνει το 10% και χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι κατετάγη 4η στη γενική κατάταξη η Αμερικανίδα Νάγκι, η οποία θα μπορούσε να καταλάβει ακόμη καλύτερη θέση, αν δεν μπερδευόταν και δεν έχανε πολύτιμο χρόνο σε ένα από τα τελευταία κομμάτια της διαδρομής.

Για να καταλήξει ο κ. Παπαδημητρίου με το σλόγκαν του Διεθνούς Συνδέσμου Σπάρταθλον που αφορά τις συμμετοχές των δρομέων και τη σημασία του αγώνα: «Για εμάς, εκείνος που τερματίζει είναι νικητής».

Άλλωστε αυτό δείχνουν και οι απολαβές των αθλητών από τους διοργανωτές, που είναι ίδιες για όλους τους δρομείς. Ένα θερμό χειροκρότημα από τους κατοίκους της Σπάρτης, ένα στεφάνι ελιάς και λίγο νερό από τα χέρια μίας νεαρής Σπαρτιάτισσας είναι η ανταμοιβή για όσους κατορθώσουν να φτάσουν μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα.

Η μετάδοση του αγώνα θα είναι ζωντανή μέσω Live Streaming, από την ιστοσελίδα του Συνδέσμουwww.spartathlon.gr, με συνεχή ενημέρωση των χρόνων διέλευσης των αθλητών από τα check points.

Στον επίλογο της ομιλίας του ο κ. Παπαδημητρίου πρωτίστως ευχαρίστησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εκ μέρους των αθλητών και του Δ.Σ. του Συνδέσμου για την αμέριστη ηθική και οικονομική συμπαράστασή του. Στην συνέχεια χαιρέτησε με ενθουσιασμό την συνεργασία με τον φετινό Χορηγό επικοινωνίας ΕΡΤ και ΕΡΑ Σπόρ, καθώς και τα παρευρισκόμενα ΜΜΕ. Ο φετινός αγώνας τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας , Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Η Διαδρομή


Η διαδρομή του Σπάρταθλον διεξάγεται από σημείο σε σημείο, η ανύψωση ποικίλει από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα 1.200 μέτρα, πάνω σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, αμαξόδρομο και βουνίσια μονοπάτια. Σταθμοί βοήθειας είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα και είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό και άλλα αναψυκτικά καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών. Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα που είναι διαθέσιμα καθόλη την 36ωρη διάρκεια του αγώνα.
Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, αλλά για τις χρονικές απαιτήσεις περάσματος των σημείων ελέγχου καθώς και τις καιρικές συνθήκες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα. Για να μπορέσει να σχεδιάσει αποτελεσματικά την πορεία του είναι χρήσιμο να δει τον αγώνα κατά τη σειρά των τομέων, όπως εμφανίζονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Τομείς ΑγώναΣημεία ελέγχουΑπόσταση από ΑθήναΚλείσιμο Τελευταίου Σημείου ΕλέγχουΣυνολική

Απόσταση Τομέα Μέγιστος Χρόνος για τον Τομέα

ΑΘΗΝΑ -ΚΟΡΙΝΘΟΣ 0 - 22 81 ΧΛΜ 16:30 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 81 ΧΛΜ 9:30 ΏΡΕΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ -ΝΕΜΕΑ 22 - 35 124 ΧΛΜ 23:00 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 43 ΧΛΜ 6:30 ΏΡΕΣ
ΝΕΜΕΑ - ΛΥΡΚΕΙΑ 35 - 43 148,4 ΧΛΜ 03:30 ΣΆΒΒΑΤΟ 24,5 ΧΛΜ 4:00 ΏΡΕΣ
ΛΥΡΚΕΙΑ - ΝΕΣΤΑΝΗ 43 - 52 172 ΧΛΜ 07:30 ΣΆΒΒΑΤΟ 23,5 ΧΛΜ 4:30 ΏΡΕΣ
ΝΕΣΤΑΝΗ - ΤΕΓΕΑ 52 - 60 195 ΧΛΜ 11:00 ΣΆΒΒΑΤΟ 23 ΧΛΜ 3:30 ΏΡΕΣ
ΤΕΓΕΑ - ΣΠΑΡΤΗ 60 - 75 245,3 ΧΛΜ 19:00 ΣΆΒΒΑΤΟ 50,3 ΧΛΜ 8:00 ΏΡΕΣ

Τομέας Κορίνθου

Αφήνοντας τη γραμμή εκκίνησης στη βάση της φημισμένης Ακρόπολης της Αθήνας οι αθλητές κατευθύνονται για το πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Αποστόλου Παύλου, περνούν τον ηλεκτρικό σταθμό του Θησείου και μπαίνουν στην πλατεία Αγ.Ασωμάτων όπου θα στρίψουν αριστερά στην οδό Ερμού. Σχεδόν αμέσως τους κάνει νόημα η Ιερά Οδός και οι δρομείς θα μείνουν σ΄ αυτή την ιστορική πορεία μέχρι τη Μονή Δαφνίου, όπου θα διασχίσουν την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου και θα συνεχίσουν μέσω Ασπροπύργου στην Ελευσίνα (24,2 χλμ). Γυρνώντας στην παλιά Εθνική Οδό προς Κόρινθο θα περάσουν διαδοχικά τον Λουτρόπυργο, τα Μέγαρα (Μαραθώνια απόσταση 42,5 χλμ), την Κινέτα και τους Αγίους Θεοδώρους για να φθάσουν στον Ισθμό και τη γέφυρα πάνω από το κανάλι (78,5 χλμ).

Η διαδρομή μέχρις εδώ είναι μία σειρά από βαθμιαίες ανόδους και καθόδους, κοντά στη θάλασσα, αλλά τώρα στρεφόμαστε νότια μέσα στα χωράφια και την Πελοπόννησο. Σύντομα, μετά τη γέφυρα (2,5 χλμ) οι δρομείς στρίβουν αριστερά για το σημείο Ελέγχου 22, στο Εργοστάσιο της CROWN HELLAS CAN (81 χλμ.).

Τομέας Νεμέας

Ο στενός δρόμος συνεχίζει προς τα Εξαμίλια και την Αρχαία Κόρινθο. Κατηφορίζοντας μέσα από το κέντρο της Αρχαίας Κορίνθου, οι δρομείς στρίβουν δεξιά στο Ναό του Απόλλωνα και συνεχίζουν μέσα από τους πορτοκαλεώνες για τον Άσσο (100,5 χλμ). Εδώ αρχίζει η ανάβαση των λόφων που χωρίζουν την Αρχαία Νεμέα από τη Θάλασσα. Κατά μήκος αυτής της ελικοειδούς ανάβασης (351 μέτρα σε 24 χλμ.) ο δρόμος περνάει από τα χωριά Ζευγολατιό και Χαλκείο για το σημείο ελέγχου 35, μπαίνοντας στη Νεμέα (124 χλμ.) περνώντας κατά μήκος των μνημείων του αρχαίου πολιτισμού και του πρόσφατα ανασκαφέντος σταδίου.

Τομέας Λυρκείας

Συνεχίζοντας σε έναν αγροτικό δρόμο, όπου οι συνθήκες έχουν αλλάξει λίγο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πρέπει να προσέξουμε λίγο γιατί είναι εύκολο να σκοντάψει κανείς σε πέτρες ή νερόλακκους που είναι συνεχώς διασκορπισμένοι κατά μήκος του δρόμου. Είναι τώρα που μέσα στο απογευματινό σκοτάδι, για πολλούς δρομείς, μια υγρή δροσιά αρχίζει να κατηφορίζει από τη δασωμένη βουνοπλαγιά. Ένα λιμανάκι στο σκοτάδι είναι το χωριό Μαλανδρένι (140,2 χλμ.) πριν από μία ακόμη βραχώδη κάθοδο και μία σύντομη ανάβαση στο βόρειο-δυτικό τμήμα της Εθνικής Οδού Ε65 και του σημείου ελέγχου 43 στη Λυρκεία (148,5 χλμ.).

Τομέας Βουνού Και Νεστάνης

Η Λυρκεία είναι ένα ζωντανό σημείο αυτή την ειδική νύχτα και είναι συχνά πλημμυρισμένη από επισκέπτες καθώς και υποστηρικτές που έρχονται να δειπνίσουν και να παρακολουθήσουν τον αγώνα καθώς προχωράει από αυτό το σημαντικό σημείο. Αφήνοντας πίσω τους το άρωμα του καφέ και της τσίκνας από το σουβλάκι, οι δρομείς ακολουθούν το δρόμο που ελίσσεται νωχελικά προς τα πάνω, εγκαταλείπουν γρήγορα τον πολιτισμό. Στα επόμενα 13 χλμ. ο δρομέας θα ανεβεί κάποια 960 μέτρα για να πλησιάσει στη κορφή του περάσματος του Σάγκα στην πλευρά του Αρτεμισίου. Οι στόχοι είναι το χωριό Καπαρέλλι (154,1 χλμ) και μετά το σημείο ελέγχου 47 στη βάση του βουνού (159,3 χλμ.). Το να φτάσεις στην κορυφή του Σάγκα δεν σημαίνει κατόρθωμα και θα πρέπει να προσέξεις πολύ το προδοτικό στριφτό μονοπάτι. Από την κορυφή (1.100 μ.) υπάρχει μια απότομη κατάβαση και ένα ζίγκ-ζάγκ μονοπάτι προς το χωρίο Σάγκας (164,3 χλμ.) στην Αρκαδία, όπου η διαδρομή ενώνεται ξανά με το λιθόστρωτο δρόμο, με τη συχνά απαραίτητη γρήγορη επιτάχυνση για το σημείο ελέγχου 52, στη Νεστάνη (172 χλμ.)

Τομέας Τεγέας

Από τη Νεστάνη ο δρομέας διευκολύνεται σταδιακά προς την πεδιάδα της Τρίπολης και περνάει διαδοχικά από μικρά χωριουδάκια και το Ζευγολατειό της Αρκαδίας. Τώρα ο δρόμος είναι ανάμεσα από επίπεδα αγροτεμάχια που συχνά είναι σκεπασμένα με την πρωινή ομίχλη μέχρι να ανατείλει ο ήλιος πάνω από σημείο ελέγχου 60 στην Τεγέα (195 χλμ.). Εδώ ο δρομέας έχει ανάγκη να πάρει φυσικές δυνάμεις, παρόλο που μένουν μόνον 50 χλμ. για τη Σπάρτη, υπάρχει συχνά μία ακόμη αποκαρδιωτική προσπάθεια μέσα στην ανελέητη ζέστη της καινούργιας μέρας.
Τομέας Σπάρτης

Από την Τεγέα ο δρόμος ξαναπαίρνει την τελική ανοδική πορεία του αγώνα ανεβαίνοντας από τα 640μ μέχρι τα 975 μ. σε ένα διάστημα 22 χλμ. Οι δρομείς θα περάσουν από τα χωριά Καμάρι (196,8 χλμ.) και τη Μανθυρέα (202,1 χλμ.) όπου ο δρόμος ελίσσεται και στρίβει ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, το οποίο είναι ορατό μέχρι εκεί που φθάνει το μάτι. Τα τελευταία 28 χιλιόμετρα για τη Σπάρτη είναι σχεδόν όλα σε κατηφορικούς λόφους μέσα στην πεδιάδα του Ευρώτα. Στο χωριό Βουτιάνοι (236,2 χλμ.) οι δρομείς μπορούν να δουν καθαρά το στόχο τους και αφού περάσουν τη γέφυρα του Ευρώτα (243,5 χλμ.) συναντιόνται με τους μαθητές των τοπικών σχολείων που θα τους συνοδέψουν στο σημείο 75 και τη γραμμή τερματισμού στη Σπάρτη, την πρωτεύουσα του Νομού 

Λακωνίας. (245,3 χλμ.).

Η πόλη βγαίνει δυναμικά για να υποδεχθεί τους αθλητές σαν ήρωες, μπροστά στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα. Όλοι οι τερματίζοντες αθλητές στεφανόνωνται με ένα στεφάνι ελιάς και τους προσφέρεται ένα κύπελο με νερό από τον Ευρώτα, περίπου όπως τιμούνταν οι Ολυμπιονίκες στα αρχαία χρόνια.

Ένα Επικό Κατόρθωμα!

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ακριβώς το γεγονός που ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το κατόρθωμα αυτό, ανασύροντας ένα θρύλο από τα βάθη της ιστορίας. Η ιδέα για τη δημιουργία του οφείλεται σε μια συγκυρία και ανήκει στον βρετανό σμήναρχο της RAF John Foden. Eλληνολάτρης και μελετητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, ο John Foden διαβάζοντας τον Ηρόδοτο σταμάτησε απορημένος στην εξιστόρηση του κατορθώματος του Φειδιππίδη, και διερωτήθηκε αν ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να διανύσει τα 250 χλμ. Αθήνας - Σπάρτης σε δύο μέρες.

Σκέφθηκε τότε πως ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσει ήταν να επιχειρήσει να τρέξει ο ίδιος την ιστορική διαδρομή αφού ήταν συμπτωματικά και δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Έτσι με άλλους τέσσαρες συναδέλφους του της RAF, επίσης δρομείς, έρχεται στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1982 όπου τα μέλη της βρετανικής παροικίας και έλληνες φίλοι τους επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή και τους παρέχουν κάθε διευκόλυνση και συμπαράσταση.

Καταστρώνουν τον σχεδιασμό της πλησιέστερης προς την περιγραφή του Ηρόδοτου διαδρομής και στις 8 Οκτωβρίου ρίχνονται στην περιπέτεια για να δουν αν το όραμα μπορεί να γίνει πράξη. Την επομένη, 9 Οκτωβρίου, μετά από 36 ώρες ο John Foden φτάνει στη Σπάρτη μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα. Ο συνάδελφος του John Scholten είχε φτάσει μισή ώρα νωρίτερα και τέλος ο John MacArthy τερματίζει σε χρόνο λιγότερο από 40 ώρες.

Η ομάδα των βρετανών είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος "είχε δίκιο"!

Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες.

Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου.

Το όραμα αυτό του John Foden γίνεται γρήγορα ευρύτατα γνωστό. Αναμφισβήτητα, το ιστορικό πλαίσιο του αγώνα, στενά συνδεδεμένο με την ιδέα του Ολυμπισμού και κατά συνέπεια με την πλήρη ανιδιοτέλεια, γίνονται τα ισχυρά κίνητρα που διεγείρουν τη φαντασία και προκαλούν πρωτόγνωρη συγκίνηση σε πλήθος δρομέων μεγάλων αποστάσεων σε όλο τον κόσμο. Δικαιολογημένα, λοιπόν, η ανταπόκριση τους ήταν άμεση και καταλυτική. Αυτό οδήγησε στη διοργάνωση του Α' Διεθνούς ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ το 1983, με την συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και την Ελλάδα.

Η επιτυχία και η απήχηση ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω πορεία και εξέλιξη του αγώνα. Έτσι το 1984 ιδρύεται Σύνδεσμος με την επωνυμία ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

Από τότε και μέχρι σήμερα ο Δ. Σ. Σ. διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη γιατί τότε τοποθετεί χρονολογικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Η αναβίωση μιας σελίδας της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας καθιερώνεται πλέον ως μια από τις κορυφαίες αθλητικές εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεγάλα ονόματα δρομέων συρρέουν στην Αθήνα από την Αυστραλία και την Ιαπωνία μέχρι τον Καναδά και τις Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των περισσοτέρων χωρών της Ευρώπης. Όλοι τους συνεπαρμένοι από την μοναδικότητα, την τραχύτητα αλλά και την ταπεινοφροσύνη και τον σεβασμό προς τα αθλητικά ιδεώδη που επιβάλλει αυτό που πλέον αποκαλείται "μυθικό" ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

Όμως το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, πέρα από την αθλητική του διάσταση, γίνεται και ένα ισχυρό βήμα από όπου, χωρίς τυμπανοκρουσίες, διοχετεύονται αληθινά μηνύματα φιλίας και ειρήνης ανάμεσα στους λαούς της γης, πέρα και πάνω από οποιεσδήποτε πολιτικές ή φυλετικές διακρίσεις.

Ένα βήμα, από όπου προβάλλεται παράλληλα και Ελλάδα με το ωραιότερο της πρόσωπο, και με κορωνίδα την απαράμιλλη φιλοξενία της και τον θαυμασμό για τις φυσικές καλλονές της. Έτσι οι εκατοντάδες δρομείς που συμμετέχουν στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ μεταφέρουν στις πατρίδες τους τις εικόνες και τις εμπειρίες από την Ελλάδα και γίνονται με τον τρόπο αυτό οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ