ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Απάντηση Παρασκευόπουλου για τη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Άργους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:13:00 π.μ. | |
Απάντηση Παρασκευόπουλου για τη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Άργους
 Στην 2755/15-7-2016 Αναφορά που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη διατήρησης σε λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Άργους, απάντησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Ν. Παρασκευόπουλος.

Στην Απάντηση του Υπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Στη χώρα μας λειτουργεί δυσανάλογα μεγάλος αριθμός υποθηκοφυλακείων, περίπου τετρακόσια (400) εκ των οποίων τα δεκαεπτά (17) είναι έμμισθα. Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα τα τελευταία την επακόλουθη μείωση των εγγραπτέων πράξεων στα υποθηκοφυλακεία, καθίσταται σαφές ότι έχουν μειωθεί τα έσοδα των άμισθων υποθηκοφυλακείων και κατά συνέπεια ένας αριθμός αυτών έχουν καταστεί οικονομικά μη βιώσιμα.

Επιπλέον, δεδομένης της επικράτησης του θεσμού του Εθνικού Κτηματολογίου σταδιακά μέχρι το 2020, το οποίο θα σημάνει την κατάργηση του συνόλου των υποθηκοφυλακείων και τη σύσταση δεκαοκτώ (18) Κτηματολογικών Γραφείων σε όλη τη χώρα, συστάθηκε και συγκροτήθηκε με την υπ' αριθ. 44452/2-6-2015 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης (ΦΕΚ 1305/0Ι.07.Ι5 T.B') Ειδική Επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση περιπτώσεων συγχώνευσης υποθηκοφυλακείων κτηματολογικών γραφείων της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου της ως άνω Επιτροπής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των δυσχερών οικονομικών συνθηκών και των δυσλειτουργιών που έχουν προκύψει και από τις αναπληρώσεις Υποθηκοφυλάκων από Συμβολαιογράφους, κατήρτισε σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας», το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση που έληξε στις 05-07-2016 και στη διάρκεια της οποίας μπορούσε κάθε ενδιαφερόμενος να εκφράσει την άποψή του. Μετά την ολοκλήρωσή της και αφού ελήφθησαν υπόψη τα σχόλια των φορέων των τοπικών κοινωνιών, του νομικού κόσμου, των υποθηκοφυλάκων (αμίσθων και εμμίσθων) και των υπαλλήλων των υποθηκοφυλακείων, καταρτίστηκε μεταρρυθμισμένο σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας», το οποίο - πριν την οριστική κατάθεσή του στη Βουλή — αναρτήθηκε, την 22-07-2016, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι κύριες αλλαγές του, σε σχέση με το αναρτημένο στη δημόσια διαβούλευση, συνοψίζονται στα εξής:

α) σύσταση υποθηκοφυλακείου σε κάθε πρωτοδικειακή έδρα,

β) επιπλέον, σύσταση υποθηκοφυλακείων στο μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής χώρας.

γ) δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων υποθηκοφυλακείου με έκδοση ΠΔ, για την τήρηση των βιβλίων, διευκόλυνση της έρευνας, την παραλαβή πράξεων προς καταχώριση και την παράδοση αντιγράφων και πιστοποιητικών, με βασικά κριτήρια την προσβασιμότητα και κάθε τυχόν γεωγραφική ή άλλου είδους ιδιαιτερότητα ή τυχόν λειτουργία κτηματολογικού γραφείου,

δ) διατήρηση του αρχείου από τους συμβολαιογράφους, όπου λειτουργούν μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία, για διευκόλυνση της έρευνας και της παροχής πιστοποιητικών σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ