ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

«Καμπάνα» δικαστηρίου σε αντιδήμαρχο καθαριότητας - Στο «εδώλιο» και η περιφέρεια για τα σκουπίδια της Πύλου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:01:00 π.μ. |
«Καμπάνα» δικαστηρίου σε αντιδήμαρχο καθαριότητας  - Στο «εδώλιο» και η περιφέρεια για τα σκουπίδια της Πύλου
 Βαριά ήταν η ποινή που επέβαλε η δικαιοσύνη στον αντιδήμαρχο καθαριότητας του δήμου Πύλου – Νέστορος, Γιάννη Σαρδέλη. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο δήμος Πύλου – Νέστορος έχει ευθύνη για ρύπανση του περιβάλλοντος και για υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Στο «εδώλιο» του κατηγορουμένου και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.


Ένα χρόνο φυλάκιση, με τριετή αναστολή, ήταν η ποινή που επέβαλε η δικαιοσύνη στον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας του δήμου Πύλου – Νέστορος, Γιάννη Σαρδέλη, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 23 Αυγούστου στην χωματερή του Αγίου Νικολάου στην Πύλο. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο δήμος έχει την ευθύνη για την χωματερή καθώς δεν δέχθηκε τις περί του αντιθέτου ισχυρισμούς, τόσο του αντιδημάρχου όσο και του δημάρχου, Δημήτρη Καφαντάρη. Παράλληλα, το δικαστήριο, μετά από σχετική πρόταση της εισαγγελέως, έκρινε ότι πρέπει τα στοιχεία της υποθέσεως να διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να αναζητηθούν περαιτέρω ευθύνες τόσο στην περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και στον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο της αποκατάστασης της χωματερής. Σημειώνεται ότι η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο μετά τις καταγγελίες του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Ηλία Κανάκη.

Καταπέλτης η εισαγγελέας

Σε μια διαδικασία που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες η εισαγγελέας της έδρας με μια αγόρευση καταπέλτη αντέκρουσε όλα τα επιχειρήματα που είχαν παρουσιαστεί από την πλευρά της υπεράσπισης του αντιδημάρχου και του δήμου Πύλου – Νέστορος. Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της τόνισε ότι πράγματι έχει ευθύνη ο δήμος για τη ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και για τις συνέπειες τις πυρκαγιάς στη δημόσια υγεία. Παράλληλα, η εισαγγελέας σημείωσε ότι ο δήμος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν έκαναν καμία ενέργεια από την στιγμή που πραγματοποιήθηκε η πρώτη αυτοψία στη χωματερή, στις 5 Ιουλίου, έως την στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, στις 23 Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι είχαν εντοπιστεί ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία. Η εισαγγελέας τόνισε ότι, μετά από όσα κατατέθηκαν, προκύπτει ότι υπήρχε αρμοδιότητα του δήμου Πύλου – Νέστορος στον χώρο της χωματερής και πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου.

Η υπερασπιστική γραμμή του δήμου


Η υπερασπιστική γραμμή του δήμου Πύλου – Νέστορος φάνηκε από την αρχή της διαδικασίας ότι είχε στόχο να πειστεί το δικαστήριο ότι αφενός ο δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη για την χωματερή και αφετέρου ότι είχαν γίνει όλα όσα έπρεπε για την αντιπυρική προστασία του χώρου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, την ευθύνη του χώρου την έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου και ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του χώρου. Μάλιστα, κάτι που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι, πριν ακόμα το δικαστήριο μπει στην ουσία της υπόθεσης, η υπεράσπιση του αντιδημάρχου και κατ’ επέκταση της δημοτικής αρχής, αιτήθηκε στο δικαστήριο να αναβληθεί η δίκη, προκειμένου να ανασυνταχθεί το κατηγορητήριο και στη θέση του κατηγορούμενου να βρεθούν η περιφέρεια Πελοποννήσου, ο ανάδοχος του έργου της αποκατάσταση της χωματερής καθώς και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Σύμφωνα με την υπεράσπιση διαχειριστικά ο χώρος της χωματερής ανήκει στην περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έχει και την υποχρέωση της διαχείρισης και της αποκατάστασης. «Δεν μπορεί να είναι κατηγορούμενος μόνο ο αντιδήμαρχος για έναν χώρο που την αρμοδιότητα την έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου, ο εργολάβος του έργου και ο ΦΟΔΣΑ. Δεν μπορεί ο κ. Αντιδήμαρχος να αναλάβει λάθη και παραλείψεις άλλων» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπεράσπιση, τεκμηριώνοντας το αίτημά της για αναβολή και ανασύνταξη του κατηγορητηρίου. Με αίτημα της υπεράσπισης συντάχθηκε και ο δικηγόρος, Π. Γιαννόπουλος, ο οποίος παραστάθηκε ως συνήγορος πολιτικής αγωγής, εκπροσωπώντας τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Πύλου – Νέστορος, Ηλία Κανάκη. Πάντως, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της αναβολής και της ανασύνταξης του κατηγορητηρίου με το σκεπτικό ότι αν και εφόσον κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναδειχθούν ευθύνες και άλλων τότε θα ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις, όπως και τελικά έγινε.

«ο δήμος δεν έχει καμία ευθύνη»


Στην απολογία του ο κατηγορούμενος αντιδήμαρχος σημείωσε ότι από την πλευρά του δήμου έχουν γίνει όλα όσα προβλέπονται για την αντιπυρική προστασία του χώρου. “Υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες παντού. Η ευθύνη για την πυρκαγιά βαραίνει τον εργολάβο του έργου της αποκατάστασης, ο οποίος κατά το διάστημα από την 26η Ιουνίου έως την 5η Ιουλίου, εκτέλεσε εργασίες στο χώρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναμόχλευση των σκουπιδιών κάτι που προκάλεσε την πυρκαγιά” υποστήριξε ο κ. Σαρδέλης. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης σημείωσε ότι η δημοτική αρχή πράττει όσα της αναλογούν για την προστασία του χώρου. “Αρχές του Ιουλίου αποχώρησε ο εργολάβος από τον χώρο. Εμείς ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά από την περιφέρεια για το θέμα. Υπήρξε μια τηλεφωνική γενική ενημέρωση από την περιφέρεια για την αποχώρηση του εργολάβου. Δεν μας εστάλη κανένα σχετικό έγγραφο. Πιστεύω ότι αν ο εργολάβος έκανε επίχωση στα απορρίμματα που αναμόχλευσε δεν θα ξεσπούσε πυρκαγιά στο χώρο” τόνισε ο κ. Καφαντάρης. Παράλληλα ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, αναφερόμενος στο χώρο των δεματοποιημένων απορριμμάτων (χώρο που γειτνιάζει με τη χωματερή) σημείωσε: “Η περιφέρεια δεν μετέφερε ποτέ τις “μπάλες” που βρίσκονται στον χώρο και προέρχονται από την προηγούμενη διαχείριση που κάναμε. Ο χρόνος ζωής τους έχει λήξει και γι αυτό ο εργολάβος τα αναμόχλευσε στην χωματερή”.

Αποκαλυπτικός ο προϊστάμενος του τμήματος περιβάλλοντος
Η κατάθεση, ωστόσο, που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν αυτή του προϊσταμένου του τμήματος περιβάλλοντος της περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας που πραγματοποίησε αυτοψία μετά την πυρκαγιά (31 Αυγούστου), αλλά και μετά την καταγγελία του Ηλία Κανάκη για παράνομη μεταφορά απορριμάτων στην χωματερή (5 Ιουλίου), ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις ευθύνες του δήμου αλλά και τις περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο κ. Κατσάμπας τόνισε ότι και στους δύο έλεγχους έχουν εντοπιστεί προβλήματα στο ζήτημα της πυρασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι όσα κατέγραψαν οι υπηρεσίες στους δύο ελέγχους συντελούν τόσο στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας όσο και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ο κ. Κατσάμπας ήταν αποκαλυπτικός και σε σχέση με την αντιμετώπιση του ζητήματος από την περιφέρεια Πελοποννήσου, δεδομένου ότι αποκάλυψε ότι τα δύο τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί προβλήματα στην περιοχή, το τμήμα του δεν έχει λάβει καμία εντολή από την πολιτική ηγεσία της περιφέρειας, ώστε να πραγματοποιήσει έλεγχο στη χωματερή. Ο προϊστάμενος του τμήματος περιβάλλοντος κατέθεσε ότι όλοι οι έλεγχοι που έχουν γίνει στην περιοχή έχουν γίνει, είτε μετά από παράπονα κατοίκων, είτε από δημοσιεύματα, ποτέ όμως μετά από εντολή της περιφέρειας. Παράλληλα, μετά από πιεστικά ερωτήματα του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν η περιφέρεια έχει επιβάλει πρόστιμα, όπως ορίζει ο νόμος, για την πυρκαγιά του 2014, αλλά και για την πυρκαγιά της 23ης Αυγούστου.

Πηγή: messiniapress.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ