ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

5% αύξηση στο ρεύμα – Ποιους αφορά...

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:38:00 μ.μ. |
5% αύξηση στο ρεύμα – Ποιους αφορά...
 Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με αφορμή τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και σήμανε συναγερμό για ενδεχόμενη αύξηση στο ρεύμα.


Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, διαβεβαίωσε από το Κοινοβούλιο πως με την τροπολογία για ΕΤΜΕΑΡ δεν προκύπτουν επιβαρύνσεις στους καταναλωτές, ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, απάντησε πως «κοροϊδεύετε τον κόσμο».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Μεσοσταθμικές αυξήσεις στο ρεύμα, αλλά και σε ορισμένες κατηγορίες τιμολογίων όπως για παράδειγμα τα επιχειρηματικά και τα αγροτικά, φαίνεται πως έρχονται από το νέο υπολογισμό του τέλους μείωσης των ρύπων στα τιμολόγια (ΕΤΜΕΑΡ) όπως προκύπτει από σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς για τους καταναλωτές, η αύξηση θα φτάσει ακόμη και το 5%, ενώ αναμένεται να εφαρμοστεί -ίσως και αναδρομικά- έπειτα από απόφαση της ΡΑΕ. Ο νέος υπολογισμός ήταν επιβεβλημένος ούτως ώστε να «κλείσει» η αξιολόγηση και πέρασε με τροπολογία από τον υπουργό περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη

Η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ θα επιφέρει αύξηση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά 45 εκατομμύρια ευρώ για το 2017, ενώ η τροπολογία αποτελεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την τροπολογία αυξάνεται στο 100% από 75% για το 2017 η χρέωση των εκπροσώπων φορτίου που προκύπτει με την εφαρμογή της μεθοδολογίας. Η αναπροσαρμογή -όπως αναφέρεται στην τροπολογία- έχει ως στόχο την εξάλειψη του χρέους του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ μέχρι το τέλος του 2017.

Η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Η επίμαχη τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, συζητείται στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ, έχει προκαλέσει σφοδρές «μάχες» το τελευταίο διάστημα, ακριβώς επειδή τονίζεται πως θα προκαλέσει νέα επιβάρυνση για τους φορολογούμενους πολίτες μέσω του… φουσκώματος των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, διαβεβαίωσε από τη Βουλή με την τροπολογία για ΕΤΜΕΑΡ δεν προκύπτουν επιβαρύνσεις στους καταναλωτές. Συγκεκριμένα τόνισε: «Αυτό που αποφεύγουμε είναι ότι δεν πάμε σε νέες επιβαρύνσεις – το τέλος είναι επί της προμήθειας – οι προμηθευτές το πληρώνουν, όχι οι καταναλωτές».

Η απάντηση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ήταν αιχμηρή: «Κοροϊδεύετε τον κόσμο, γιατί οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, και ιδίως η ΔΕΗ, θα μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές… Αυτοί θα επιβαρυνθούν στο τέλος».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ