ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Η «ομορφιά της φύσης» με το φακό του Τάκη Λεοντίδη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:42:00 π.μ. |
Η «ομορφιά της φύσης» με το φακό του Τάκη Λεοντίδη
Σε ένα υπέροχο ταξίδι στη φύση και στην ομορφιά της, με τα φτερά των πουλιών που μεταναστεύουν στην Πελοπόννησο τους θερινούς μήνες, μας καλεί η έκθεση «Η ομορφιά της φύσης» η οποία φιλοξενείται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης Δημητσάνας. Ο φακός του Τάκη Λεοντίδη, έχει απαθανατίσει στιγμές πουλιών, στο νερό, στο πέταγμα, στο φαγητό τους, γνωστά με το όνομά τους σε μας, άγνωστη όμως η ιστορία τους ή ίσως και η όψη τους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την ημέρα της παγκόσμιας γιορτής των πουλιών (2 Οκτωβρίου), όπου ο ίδιος ο φωτογράφος μίλησε στο κοινό για την πανίδα και την χλωρίδα των αρκαδικών βουνών. Μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ο ίδιος, είχε πολλά και ενδιαφέροντα να πει στο κοινό: Για την πρώτη φωλιά πελαργού που παρατηρήθηκε στο χωριό Μάκρη στις 8 Μαΐου (από την Άλωση της Τριπολιτσάς το 1821 είχε να φανεί φωλιά), για τη Σούλα (θαλασσοπούλι του Ατλαντικού), για τον κύκνο, τον ξανθοκέφαλο, κ.ά.
«Αυτό που ακούστηκε σήμερα ήταν εντυπωσιακό: παρατηρήσαμε την πρώτη φωλιά πελαργού, που είχαμε να δούμε στην Τρίπολη από τον καιρό της σφαγής των Τούρκων κατά την Άλωση το 1821. Λένε οι ντόπιοι ότι από τότε που καταστράφηκαν οι φωλιές τους με τη σφαγή, δεν ξανάφτιαξαν. Φέτος τον Μάιο, μία κυρία παρατήρησε φωλιά στο χωριό Μάκρη» τόνισε ο κ. Λεοντίδης στα paidikamas.gr.

Τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας άρχισαν να τα παρατηρούν ώσπου «μπροστά στον φωτογραφικό φακό, είδαν τα ενήλικα να τρώνε τα τρία μικρά τους. Μία εβδομάδα αργότερα διαπίστωσαν ότι ζούσαν δύο μικρά». Με τη βοήθεια καλαθιού της ΔΕΗ έγινε δακτυλίωση των μικρών και στο τέλος Σεπτεμβρίου πέταξαν προς την Αφρική. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί μία ομάδα 20 πελαργών η οποία πέρασε από την λίμνη Τάκα, αλλά δεν έφτιαξε φωλιές.
Εξαιρετικά σπάνιο για την Πελοπόννησο, το θαλασσοπούλι «Σούλα» του Ατλαντικού που εμφανίστηκε στο Παράλιο Άστρος. Είναι ένα πουλί που λίγα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας έχουν δει. Στη Νέα Κίο εμφανίστηκε ο πράσινος μελισσοφάγος, ενώ από τη Σιβηρία όπου ζει εμφανίστηκε ο Ξανθοκέφαλος για τον οποίο έγινε η 6η καταγραφή του όλων των εποχών στην Ελλάδα. Τέλος, 2η καταγραφή όλων των εποχών στην Ελλάδα έγινε και για τον κύκνο.

Μιλώντας στα paidikamas.gr ο κ. Λεοντίδης εξήγησε ότι αν και γεωπόνος στο επάγγελμα, ξεκίνησε ερασιτεχνικά να ασχολείται με την φωτογραφία το 1986 όταν μικρό παιδί τότε ο πατέρας του, τού έκανε δώρο μία φωτογραφική μηχανή. Παρατηρούσε από μικρός τη φύση καθώς γεννήθηκε σε ένα χωριό της Μακεδονίας. Αργότερα στην Αθήνα έχασε αυτή την ευκαιρία. Το 2009 πήρε τημεγάλη απόφαση να μετακομίσει μόνιμα στο Παράλιο Άστρος. Έκτοτε, μελέτησε βιβλία αναγνώρισης πουλιών, άρχισε να φωτογραφίζει πουλιά και πέρυσι πρότεινε στην διευθύντρια του Μουσείου κα Παπαδοπούλου τη διενέργεια αυτής της έκθεσης, η οποία είναι και η πρώτη έκθεση που πραγματοποιεί.
Όσοι βρεθείτε αυτό το διάστημα στην περιοχή, επισκεφτείτε το Μουσείο ή οργανώστε μία εκδρομή επί τούτου, καθώς η έκθεση στον συγκεκριμένο χώρο παντρεύει την τωρινή ζωή με τις τεχνικές του παρελθόντος.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά -εκτός Τρίτης- από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ