ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

«Rex Blocking»: Σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο θα πλήξει από αύριο την Ελλάδα - Απότομη πτώση της θερμοκρασίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:28:00 μ.μ. |
«Rex Blocking»: Σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο θα πλήξει από αύριο την Ελλάδα - Απότομη πτωση της θερμοκρασίας
 Ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που κάνει σπάνια την εμφάνισή του στην Ανατολική Ευρώπη αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας απότομη πτώση της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να πέφτει ακόμη και επτά βαθμούς Κελσίου. 

 «Όταν η ροή των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα είναι τέτοια που τα βαρομετρικά συστήματα εμποδίζονται να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός ή αλλιώς blocking. Ένας τέτοιος εμποδισμός, ο οποίος καλείται Rex Blocking προς τιμήν του Αμερικανού μετεωρολόγου Daniel Rex, που μελέτησε το φαινόμενο το 1950, θα δημιουργηθεί από αύριο στα Βαλκάνια. Το φαινόμενο αυτό, αν και είναι συχνότερο στη Δυτική Ευρώπη, εμφανίζεται και στην περιοχή μας. Είχε μελετηθεί εκτεταμένα κατά τη δεκαετία του 1950 στη Σχολή του Σικάγου, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι σχηματιζόταν πάνω από τις ακτές των ΗΠΑ. Η Ελλάδα συνήθως επηρεάζεται από συστήματα Omega Blocking, που ονομάζονται έτσι από το σχήμα τους το οποίο προσομοιάζει στο ελληνικό γράμμα Ω» εξήγησε μιλώντας στο «Έθνος» ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς. 

 «Πρακτικά αυτό που θα γίνει είναι ότι θερμές αέριες μάζες της Βορειοδυτικής Ευρώπης θα κινηθούν βορειοανατολικά, ενώ ψυχρές αέριες μάζες από την Ουκρανία θα κινηθούν προς τα Βαλκάνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά η θερμοκρασία στη χώρα μας. Έτσι οι ελάχιστες τιμές θα πέσουν ακόμη και στους 5 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα κινηθούν στους 10 βαθμούς Κελσίου. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα διαμορφωθούν στη Βόρεια Ελλάδα στους 22 βαθμούς Κελσίου από 29 που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες, στην Αθήνα στους 25 βαθμούς από 30-31 των προηγούμενων ημερών και στη Θεσσαλονίκη στους 20 βαθμούς Κελσίου. Η ψύχρα αναμένεται να διαρκέσει τρεις έως τέσσερις ημέρες, ενώ στη συνέχεια η τάση δείχνει ότι η θερμοκρασία θα ανέβει και πάλι» ανέφερε ο διευθυντής της ΕΜΥ. 

 Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε πως παραδοσιακά, οι απότομες εναλλαγές του καιρού αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο του Οκτωβρίου.

 Για παράδειγμα, με προηγούμενη ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Κολυδάς υπενθυμίζει ότι την 1η Οκτωβρίου του 1991 η Αθήνα είχε 37 βαθμούς και 2 μέρες μετά, στις 3 προς 4 του μηνός, η θερμοκρασία έπεσε στους 16 βαθμούς κελσίου. 


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ