ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Ενωτική Αντιμνημονιακή Συσπείρωση Οικονομολόγων: Η κυβέρνηση επιβάλλει νέους φόρους ύψους 2,5 δις, κυρίως σε λαϊκά στρώματα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:42:00 π.μ. |
Ενωτική Αντιμνημονιακή Συσπείρωση Οικονομολόγων: Η κυβέρνηση επιβάλλει νέους φόρους ύψους 2,5 δις, κυρίως σε λαϊκά στρώματα
 Η κατάθεση του νέου μνημονιακού Προϋπολογισμού 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις οδηγίες της «τρόϊκα», δεν δίνει καμιά ελπιδοφόρα προοπτική στην ελληνική κοινωνία. Η πορεία φτωχοποίησης του ελληνικού λαού με νέους φόρους, περικοπές κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών και λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, θα εντείνουν την οικονομική και κοινωνική παρακμή της χώρας.

Ειδικότερα με το νέο Προϋπολογισμό, η κυβέρνηση επιβάλλει νέους φόρους ύψους 2,5 δις, κυρίως σε λαϊκά στρώματα, ενώ περικόπτει δαπάνες 1,5 δις, κυρίως κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Εκτός από μισθωτούς και συνταξιούχους που αποτελούν τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια, υψηλότερους φόρους καλούνται να πληρώσουν το 2017, οι ελεύθεροι επαγγελματίες - μεταξύ αυτών και οι οικονομικοί επιστήμονες - οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από την άλλη η φορολογία των εταιρικών κερδών μειώνεται, ενώ παραμένει ανοιχτή η μεγάλη τρύπα εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τις λίστες φοροφυγάδων τύπου Λαγκάρντ, Μπόγιαρνς, κά.

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να συγκαλύψει την αντιλαϊκή της πολιτική, προβάλλει τη χορήγηση «επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης» για ανακούφιση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αποσιωπώντας ότι η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων είναι αυτή που γεννά τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση, άρα αν κάτι πρέπει να αλλάξει είναι η κατάργηση της μνημονιακής πολιτικής. Το «πρωτογενές πλεόνασμα» 1,8% του ΑΕΠ που η κυβέρνηση επαίρεται ότι πέτυχε, αποτελεί στην ουσία «πλεόνασμα» φτώχειας, ανεργίας, συρρίκνωσης κοινωνικών δαπανών και παραγωγικής παρακμής.

Από την άλλη ο ελληνικός λαός καλείται το 2017 να πληρώσει πάνω από 15,5 δις τοκοχρεολύσια δημόσιου χρέους, περικόπτοντας μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες. Ειδικότερα από τις συντάξεις κόβονται 1 δις € (ΕΚΑΣ 431 εκατ., επικουρικές 234 εκατ., οικογενειακά επιδόματα 10,6 εκατ., κά), ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται κατά 1,4 δις. Ταυτόχρονα προβλέπονται έσοδα από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσία ύψους 2,5 δις σε όφελος των δανειστών.

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, η πρόβλεψη για αύξηση κατά 2,7% του ΑΕΠ το 2017, είναι υπεραισιόδοξη, αν υπολογίσουμε τη συρρίκνωση της λαϊκής κατανάλωσης και μείωσης των δημόσιων επενδύσεων, γεγονός που επισημαίνει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Αντίστοιχα το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας παραμένει εκρηκτικό όπως και η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Είναι προφανές ότι για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση χρειάζεται μια ριζικά διαφορετική οικονομική πολιτική.

Η «Ενωτική Αντιμνημονιακή Συσπείρωση Οικονομολόγων» (ΕΑΣ-Ο), θεωρεί ότι η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική εξόδου από κρίση, είναι η κατάργηση της λιτότητας και των Μνημονίων, η αναστολή πληρωμής του χρέους με στόχο τη διαγραφή του, η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και η εθνικοποίηση των τραπεζών, ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας, η δραστική μείωση της ανεργίας κά, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της οικονομικής ανάκαμψης και τη κοινωνικής προκοπής του λαού και της χώρας.

Η «ΕΑΣ-Ο» καλεί κάθε οικονομικό επιστήμονα, να συμπαραταχτεί με τους άλλους εργαζόμενους και κοινωνικά κινήματα, για την προώθηση της εναλλακτικής πολιτικής προοδευτικής εξόδου από την κρίση. Θεωρεί ότι ο ρόλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος μπορεί και πρέπει είναι δίπλα στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό και όχι σε ρόλο ψευδομάρτυρα των μνημονιακών πολιτικών. Είναι στο χέρι των οικονομικών επιστημόνων στις επερχόμενες εκλογές, στις 11 Δεκέμβρη ’16, να αναδείξουν στη «Συνέλευση των Αντιπροσώπων» (ΣτΑ), εκπροσώπους που θα δώσουν μια νέα πνοή στη δράση του και ουσιαστικό λόγο ύπαρξης του ΟΕΕ.


Η Γραμματεία της «Ε.Α.Σ.-Ο»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ