ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Κόλαση φωτιάς στο Ισραήλ - 80.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:01:00 π.μ. |
Κόλαση φωτιάς στο Ισραήλ - 80.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
 80.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άρον-άρον τα σπίτια τους καθώς οι πυρκαϊές έφθασαν στη Χάιφα, τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και η δίμηνη ξηρασία που προηγήθηκε ενισχύουν τα πύρινα μέτωπα βόρεια της πόλης.

Πυρκαϊές απειλούν και σπίτια κοντά στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ισραήλ, Ρόνι Άλσειτς είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται πώς υπήρξε δάκτυλος εμπρηστών κι ότι εφόσον ισχύει αυτό τότε «μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο». Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές αρχές θα αντιμετωπίσουν ως «τρομοκρατική ενέργεια» κάθε φωτιά που οφείλεται σε εμπρησμό.
Ο υπουργός Παιδείας, Ναφταλί Μπένετ, ηγέτης του ακροδεξιού θρησκευτικού κόμματος Jewish Home, υπαινίχθηκε στο twitter αραβική ή παλαιστινιακή ανάμειξη: «μόνον αυτοί που δεν τους ανήκει η χώρα είναι ικανοί να την κάψουν».

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Φατάχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, η οποία είπε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι «εκμεταλλεύονται τη φωτιά» για να κατηγορήσουν τους Παλαιστινίους.

«Αυτό που καίγεται είναι τα δέντρα μας κι η γη μας της ιστορικής Παλαιστίνης», ανέφερε η ανακοίνωση της Φατάχ.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν είπε ότι συνελήφθησαν οκτώ άτομα. Πρόσθεσε ότι τουλάχιστον στις μισές πυρκαϊές οι αρχές υποπτεύονται εμπρησμό κι ότι η αστυνομία βρήκε «εύφλεκτα υλικά και υγρά» σε σημεία όπου εκδηλώθηκαν φωτιές. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια νέα μορφή τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Στις έρευνες μετέχει και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.
Στο μεταξύ εκατοντάδες έφεδροι κλήθηκαν να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαϊων που μαίνονται ανεξέλεγκτες εδώ και τρία 24ωρα.
Στη Χάιφα αρκετές γειτονιές πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα, ενώ εκκενώθηκαν σχολεία, παιδικοί σταθμοί, πανεπιστήμια, ένα γηροκομείο, αλλά και δύο φυλακές. Πάνω από 130 άνθρωποι διακομίστηκαν με ελαφρά τραύματα σε νοσοκομεία.

Σπίτια και αυτοκίνητα υπέστησαν μεγάλες ζημιές και 300 μαθητές απομακρύνθηκαν από ένα σχολείο στο Ταλμόν, έναν οικισμό εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι πυροσβέστες έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης πυρκαϊών σε αρκετές τοποθεσίες και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η ξηρασία κι οι ισχυροί άνεμοι πιθανότατα θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρωσία, η Ιταλία κι η Κροατία, έστειλαν βοήθεια, αεροσκάφη και εξοπλισμό για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Πηγή:  iefimerida.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ