ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Διαγραφή χρεών από την Εφορία: Ποιοι φόροι θα «κουρεύονται»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:08:00 π.μ. |
Διαγραφή χρεών από την Εφορία: Ποιοι φόροι θα «κουρεύονται»
 Κλιμακωτή διαγραφή φόρων με εξαίρεση τους παρακρατούμενους -υπέρ τρίτων- στο πλαίσιο της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, προβλέπει σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών χρεών.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας και των θεσμών, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί ένα από τα ακανθώδη θέματα ώστε να λάβει την τελική του μορφή το νομοσχέδιο για τις fast track και εκτός δικαστικών αιθουσών διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις σε τράπεζες, Δημόσιο και λοιπούς πιστωτές.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Αθήνας, θα υπάρχει ιεράρχηση των φόρων που θα μπορούν να σβηστούν.

Πρώτα, σύμφωνα με το Εθνος, θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις από ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και έπειτα ακόμη και μέρος του αρχικού κεφαλαίου καθυστερούμενων φόρων.

Δεν θα διαγράφονται φόροι υπέρ τρίτων που έχουν παρακρατηθεί από την επιχείρηση, όπως ο ΦΠΑ και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν τα τεχνικά κλιμάκια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δείχνουν, πως πέραν του ότι είναι ποινικό αδίκημα η παρακράτηση φόρων, αν το «κούρεμα» προχωρήσει και σε αυτήν την κατηγορία, τότε το ποσοστό διαγραφής θα ξεπεράσει και το 70%, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους παραίνεσης της φοροδιαφυγής.

Οπως αναφέρουν πηγές στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων η ελληνική πρόταση πέρασε από το «κόσκινο» των στελεχών των δανειστών προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία αλλά και να γίνουν σενάρια ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί βήμα συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών, με δεδομένο ότι στις αρχικές συζητήσεις οι δανειστές και ιδίως η πλευρά του ΔΝΤ επέμεναν στη δυνατότητα της άνευ περιορισμών διαγραφής φόρων.

Πάντως, ανάμεσα στα άλλα θέματα που απομένουν να συζητηθούν είναι ο τρόπος λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και για την ακρίβεια μέχρι ποιο σημείο θα είναι αυτοματοποιημένη η διαδικασία υπαγωγής και διαπραγμάτευσης του επιχειρηματία-οφειλέτη με τους πιστωτές και ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεσαίες επιχειρήσεις, εκείνες δηλαδή με τζίρο από 2 έως 25 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο νέος τρόπος ρύθμισης χρεών θα είναι γρήγορος και αυτοματοποιημένος, με τη δυνατότητα να υπαχθούν σε αυτόν όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, παρέχοντας τη δυνατότητα δραστικών ρυθμίσεων όλων των επιχειρηματικών χρεών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημεία που χρήζουν πολιτικής απόφασης για την επίτευξη συμφωνίας είναι κι εκείνα για τον χρόνο διάρκειας του νέου πλαισίου. Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προτείνει τα δύο χρόνια και οι θεσμοί αντιτείνουν τον έναν χρόνο ζωής του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Σήμερα το απόγευμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε ανώτατο επίπεδο συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Πηγή: newsbomb.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ