ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ανοιχτή συνέλευση για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στην Τροιζηνία - Αξιοποίηση του νερού του Ανάβαλου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:35:00 π.μ. |
Ανοιχτή συνέλευση για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στην Τροιζηνία - Αξιοποίηση του νερού του Ανάβαλου
 Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε ανοικτή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Γαλατά με θέμα την ύδρευση και την άρδευση της ευρύτερης περιοχής της Τροιζηνίας και του Πόρου, την οποία διοργάνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος.
Στην εν λόγω εκδήλωση συμμετείχε ο Δήμαρχος Τροιζηνίας Μεθάνων κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Πόρου κ. Γιάννης Δημητριάδης, Αντιδήμαρχοι, ο Προϊστάμενος Υδάτινων Πόρων Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Μήλιος, καθώς επίσης κάτοικοι και φορείς της περιοχής.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκαν και αναλύθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη, τους Δημάρχους και τον Προϊστάμενο Υδάτινων Πόρων, τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή λόγω, αφενός μεν της υφαλμύρωσης, αφετέρου δε της εκτεταμένης ύπαρξης νιτρικών στον υδροφόρο ορίζοντα του κάμπου της Τροιζήνας, καθώς επίσης και στις εκτεταμένες διαρροές των πεπαλαιωμένων δικτύων και την υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα από τις πολλές γεωτρήσεις τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, στην τοποθέτησή του, δήλωσε το τεράστιο ενδιαφέρον της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειάρχη κ. Ρένας Δούρου για την επίλυση του προβλήματος. Σε επίρρωση αυτού ανέφερε τόσο τα έργα, όσο και τις μελέτες που είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πιο συγκεκριμένα :
• Αντικατάσταση των δικτύων υδροδότησης από τον κάμπο της Τροιζήνας
• Αξιοποίηση της λιμνοδεξαμενής του Καρατζά
• Εκπόνηση νέας μελέτης ή επικαιροποίηση της υφιστάμενης για την δημιουργία μικρών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Το ως άνω αίτημα προς την Περιφέρεια δεσμεύτηκε να υποβάλει ο Δήμαρχος Τροιζηνίας Μεθάνων, προκειμένου να ενταχθεί σε μία από τις προσεχείς αναμορφώσεις του προϋπολογισμού της Περιφέρειας.
• Αξιοποίηση των υδάτων από τους βιολογικούς καθαρισμούς, εφόσον αυτοί βελτιωθούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
• Συνεργασία με την όμορη Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας για την πιθανή αξιοποίηση του νερού του Ανάβαλου, έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αργολίδα.

Το πρόβλημα είναι σύνθετο και απαιτεί συντονισμένες ενέργειες προκειμένου μακροπρόθεσμα να επιτευχθεί το όραμα της ΠΕ Νήσων για ποιοτική και ποσοτική επάρκεια των νησιών μας και της Τροιζηνίας. Για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος της υδροδότησης, υπάρχουν μελέτες προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ που αφορούν εγκαταστάσεις αφαλατώσεων και απονιτροποιητών. Πρόσφατα δε ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της μονάδας απονιτροποίησης στην Λουτρόπολη των Μεθάνων.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής είναι πολύ υψηλά στις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ