ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Η Ελλάδα τίμησε Αυστραλούς που πολέμησαν στο πλευρό της

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:04:00 π.μ. | |
Η Ελλάδα τίμησε Αυστραλούς που πολέμησαν στο πλευρό της
 Πάνω από τριάντα βετεράνοι των ANZACs που πολέμησαν στο πλευρό της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμήθηκαν από το ελληνικό κράτος.

Η εκδήλωση υπό την αιγίδα του Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη, έγινε την περασμένη Κυριακή και παραβρέθηκαν δεκάδες επίσημοι, όπως βουλευτές, στελέχη και απλά μέλη παροικιακών οργανισμών και, φυσικά, τα τιμώμενα πρόσωπα με τις οικογένειές τους.

Στον λόγο της, η γενική πρόξενος, κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, αναφέρθηκε στην ανέγερση του μνημείου αφιερωμένου στη Λήμνο και την εκστρατεία της Καλλίπολης στην περιοχή Albert Park της Μελβούρνης, αλλά και στην πρόσφατη ανέγερση του νέου μνημείου στη Σούδα της Κρήτης, που έγινε με τη στήριξη των Κρητών της Αυστραλίας. Επίσης, μίλησε για την αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε στο πέρασμα του Μπράλλου Στερεάς Ελλάδας, με αφορμή τη μάχη που έδωσαν εκεί δυνάμεις των ANZACs τον Απρίλιο του 1941.

Ένα από τα πρόσωπα που τιμήθηκαν στην εκδήλωση ήταν η Ξανθούλα Wrigley, σύζυγος του δεκανέα Herbert «Slim» Wrigley. Ο Wrigley πήρε μέρος στην ελληνική εκστρατεία, πιάστηκε αιχμάλωτος, αλλά δραπέτευσε και πολέμησε στο πλευρό της ελληνικής αντίστασης κατά των Γερμανών. Ο Wrigley δέχτηκε την φροντίδα της οικογένειας της Ξανθούλας Παπαδοπούλου, ο πατέρας της οποίας πολέμησε στην Αντίσταση. Μετά τον πόλεμο, ο Herbert και η Ξανθούλα διατήρησαν επαφή και τελικά παντρεύτηκαν.

Δύο ακόμη Αυστραλοί που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν η Susan Kimpton και ο Bernie O'Connor, συγγενείς του ταγματάρχη Hedley Stephens, ο οποίος γεννήθηκε στην Τασμανία το 1906 και έζησε στο Hawthorn της Μελβούρνης. Ο Hedley στρατολογήθηκε στις αρχές του πολέμου και υπηρέτησε στο 2/2 Σύνταγμα Πεζικού, υπό τον ταξίαρχο Ned Herring, ο οποίος ήταν βετεράνος της εκστρατείας της Θεσσαλονίκης στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια της υποχώρησης, πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου και από το Άργος στο Ναύπλιο, όπου και αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς. Επέστρεψε στην Αυστραλία μετά τον πόλεμο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ