ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

«Λύκειον Επιδαύρου»: υλοποίηση και διεθνής ακτινοβολία μιας ιδέας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:46:00 μ.μ. |
«Λύκειον Επιδαύρου»: υλοποίηση και διεθνής ακτινοβολία μιας ιδέας
«Η Επίδαυρος είναι σημαντική για μας όχι μόνο λόγω του αρχαίου θεάτρου που διαθέτει, αλλά και ως τόπος : με τη γεωγραφική θέση, την ενέργεια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που ευνόησαν ακριβώς τη δημιουργία αυτού του εμβληματικού θεάτρου. 

Τοποθετώντας το Σχολείο μας στην περιοχή της Επιδαύρου απεγκλωβίζουμε την εκπαίδευση του ηθοποιού από τη συνήθη πρακτική της δουλειάς σε κλειστό χώρο και επιτρέπουμε και στους σπουδαστές να αντιληφθούν πολύ καλύτερα και να βιώσουν την ανάπτυξη δυναμικών ανοικτού χώρου, που συντέλεσαν στη γένεση και την ανάπτυξη του αρχαίου δράματος».
Με τα λόγια αυτά υπογράμμιζε τη σημασία του εγχειρήματος της δημιουργίας του Λυκείου Επιδαύρου ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος όταν για πρώτη φορά παρουσιάσθηκε η ιδέα και τα βήματα υλοποίησής της στις 30 Ιουλίου 2016 στον συνεδριακό χώρο (Ξενία) του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου. Μερικούς μήνες μετά, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 στον πολυχώρο τέχνης «Φουγάρο», το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διοργάνωσε δεύτερη ενημερωτική συνάντηση την οποία παρακολούθησαν οι βουλευτές του νομού, οι Δήμαρχοι Ναυπλίου και Επιδαύρου, o Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και ένα μεγάλο κοινό που συμμετείχε στη συζήτηση που ακολούθησε. Ο κ. Β.Θεοδωρόπουλος και η κ. Τζ. Κακουδάκη που συνεργάζεται ως υπεύθυνη στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσίασαν τα βασικά στοιχεία της οργάνωσης του «Λυκείου Επιδαύρου» που την φετινή καλοκαιρινή περίοδο θα κάνει το πρώτο του ξεκίνημα. Ουσιαστικά με τη δεύτερη αυτή ενημερωτική συνάντηση ξεκίνησε η προσπάθεια διάχυσης της ιδέας σε ολόκληρο το νομό και σε περιοχές με ιδιαίτερη αρχαιολογική σημασία όπως το Ναύπλιο και το Άργος. Η προσπάθεια αυτή, όπως είναι φυσικό, στηρίζεται και ενδυναμώνεται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου όπως σημείωσαν η Πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Τμήματος Άλκηστις Κοντογιάννη και η Κοσμήτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Βασιλική Μπαρμπούση η οποία παρουσίασε στην εκδήλωση αυτή το ιστορικό και το έργο τόσο του κ. Θεοδωρόπουλου όσο και της κ. Κακουδάκη.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην ομάδα για την υλοποίηση και τις επεξεργασίες του «Λυκείου» συμμετέχουν και οι καθηγητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών κ. Γ.Λεοντάρης και κ. Χ.Ζώνιου, επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με ανάλογα εγχειρήματα και είχαν ήδη από παλιά επεξεργαστεί την ιδέα ίδρυσης ενός τέτοιου θεατρικού σχολείου. Επομένως, η ιδέα αυτή βρίσκεται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης καθώς οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια, Δήμοι) έχουν ήδη δηλώσει τη συμμετοχής τους τουλάχιστον για τις υποδομές που χρειάζονται. Ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε με έμφαση στην παγκόσμια ακτινοβολία που θα αποκτήσει σταδιακά το «Λύκειο» καθώς θα αποτελεί μέρος ενός τριγώνου που θα περιλαμβάνει τους ιστορικούς χώρους του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου και την «Μικρή Επίδαυρο», όπως ονομάζεται, το μικρότερο αρχαίο θέατρο στην Π.Επίδαυρο. Προκειμένου δε να γίνει μεν σεβαστός ο περιορισμός των επτά παραστάσεων αλλά και να ξεπεραστεί το πρόβλημα που θέτει στην ανάπτυξη ενός τέτοιου εγχειρήματος, το «θεατρικό τρίγωνο» θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά φιλοξενώντας και σε άλλους χώρους παραστάσεις και θεατρικές εκδηλώσεις. Γι’ αυτό και η διαδικασία διάχυσης σε ολόκληρη την Αργολίδα φιλοδοξεί να συμπεριλάβει σημαντικούς χώρους όπως το Αρχαίο Θέατρο Άργους.

Ανακοινώθηκε λοιπόν πως το πρώτο τμήμα με 150 συμμετέχοντες θα λειτουργήσει ήδη τον Ιούλιο του 2017 και θα είναι το πρώτο βήμα προς την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος με δυο περιόδους και 300 συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει περισσότερο «τεχνικά» μαθήματα παρά θεωρητικά. 80% πρακτική και 20% θεωρία όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος, συμπληρώνοντας πως έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη τεχνικών και δεξιοτήτων στο επίπεδο της φωνής και του σώματος και γενικότερα της εκπαίδευσης. Στη σημασία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αναφέρθηκε η κ. Τζ. Κακουδάκη παρουσιάζοντας και μια σειρά από παραδείγματα προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η υλοποίηση της ιδέας του «Λυκείου Επιδαύρου» και η σταδιακή ανάπτυξή του θα ωφελήσει τη θεατρική παιδεία στη χώρα μας και θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό πολιτιστικό πεδίο δράσεων που θα ενισχύσει την διεθνή ακτινοβολία της περιοχής και της χώρας, σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε τέτοιες ιδέες όσο τίποτα άλλο.

(Γ.Κόνδης)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ