ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Γ. Μανιάτης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι το μείζον πρόβλημα της χώρας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:43:00 π.μ. | |
Γ. Μανιάτης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι το μείζον πρόβλημα της χώρας
 Εισήγηση Γιάννη Mανιάτη, Υπεύθυνος Κ.Ο. για ενέργεια, περιβάλλον και υποδομές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/17/ΕΕ για τα Στεγαστικά Δάνεια:



Στο ίδιο έργο θεατές:
Ενώ εμείς συζητούμε στο κοινοβούλιο την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τα στεγαστικά δάνεια, την ίδια στιγμή οι Θεσμοί έχουν αποχωρήσει και η κυβέρνηση γι’ άλλη μια φορά αμήχανη πληροφορείται ότι οι Υπουργοί Οικονομικών των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών θα συνεδριάσουν σε λίγες μέρες στο Βερολίνο, για να αποφασίσουν χωρίς εμάς για μας.
Η γνωστή τακτική της κυβέρνησης. Δήθεν ηρωική διαπραγμάτευση, βήματα πίσω συνεχώς και στο τέλος, κατά τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση με τα χέρια ψηλά και την πλάτη στον τοίχο τελικά θα τα υπογράψει όλα. Για να δικαιωθεί ο δαιμονοποιημένος κ. Ντάιζενμπλουμ όταν χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «την πιο συνεργάσιμη της μνημονιακής περιόδου». Ευτυχώς εμείς δεν θα τους αποκαλέσουμε «Γερμανοτσιολάδες» και «πουλημένους», όπως έκαναν αυτοί πριν μόλις 2 χρόνια.
Προκλήσεις Ερντογάν και Ράμα:
Την ίδια στιγμή που η χώρα ηττάται στις διαπραγματεύσεις, ο γείτονας Ερντογάν προκαλεί με αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και ακραίες απαιτήσεις στο κυπριακό, ενώ ο Έντι Ράμα από την Αλβανία θέτει ζητήματα Τσαμουριάς και άλλα ξεχασμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη χωρίς να ξέρει πώς να χειριστεί αυτά τα σημαντικά εθνικά ζητήματα.
Είστε η ηττημένη κυβέρνηση της Ελλάδας:
Η χώρα κυβερνάται από μια ηττημένη κυβέρνηση Η Ελλάδα όμως δεν είναι ηττημένη. Η Ελλάδα απαιτεί ανάσες προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και Προοδευτικού Πατριωτισμού και σ’ αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αντίθετα:
  • Είναι μια κυβέρνηση που «κατάφερε» στη διαπραγμάτευση του Μαΐου 2015 να χάσει 21 δις € από το εθνικό εισόδημα για το 2015-2016.
  • Είναι μια κυβέρνηση που «κατάφερε» μέσα στο 2015 να αφαιρέσει από τα ελληνικά νοικοκυριά 5,5 δις €, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.
  • Είναι μια κυβέρνηση που «κατάφερε» το 2015, με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, να μειώσει τις μορφές πλήρους απασχόλησης από 52% που ήταν το 2014 σε μόλις 46% σήμερα. 
  • Παρά τη θλιβερή διαπραγμάτευση και διακυβέρνηση, είναι ταυτόχρονα και η πιο τυχερή κυβέρνηση των τελευταίων πολλών ετών, γιατί κατά τη διάρκειά της η τιμή του πετρελαίου από $120 το βαρέλι στο τέλος του 2014, είναι σήμερα μόνο $50 το βαρέλι. Αυτό σημαίνει για την εθνική οικονομία εξοικονόμηση πόρων πάνω από 3 δις €. Μόνο για τη ΔΕΗ με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του 2015, το κέρδος είναι 400 εκατ. €.
Έχουμε λοιπόν μια Κυβέρνηση που η διεθνής οικονομική συγκυρία την διευκολύνει με δάνεια που μπορούν να υπάρξουν με μηδενικό επιτόκιο, με τιμή πετρελαίου στα κατώτατα των τελευταίων δεκαετιών. Την ίδια στιγμή, όμως, τα ελληνικά νοικοκυριά χάνουν εισοδήματα και η εθνική οικονομία χάνει ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.
Οδηγία για τα στεγαστικά δάνεια:
Πρόκειται για μια Οδηγία η οποία έρχεται με σοβαρή καθυστέρηση εκ μέρους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ η κρίση στη στεγαστική πίστη ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2006-2007, η Ευρώπη μετά από περίπου 8 χρόνια υιοθετεί Οδηγία για την προστασία των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας και με μία διετή επιπλέον καθυστέρηση η ελληνική Κυβέρνηση την ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο.
Κόκκινα δάνεια:
Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στα κόκκινα δάνεια. Και από τα κόκκινα δάνεια το σημαντικότερο, ίσως, μέρος είναι τα δάνεια της πρώτης κατοικίας των φτωχών και μεσαίου εισοδήματος νοικοκυριών. Η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει όλα τα άρθρα της Οδηγίας. Προφανώς συμφωνούμε επί της αρχής και στα περισσότερα από τα άρθρα. Όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν κάνει τίποτα παραπάνω, για να γίνει έστω ένα βήμα μπροστά.

3 Προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα κόκκινα στεγαστικά:
Εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια πώς αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο ρύθμισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων, με ένα πλήρες πλέγμα προτάσεων που έχουμε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο χωρίς καμία ανάμειξη κερδοσκοπικών funds. Καταθέτω τις 3 σημαντικότερες από τις προτάσεις αυτές:
  1. Για τους δανειολήπτες δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης:Πλήρες πάγωμα της οφειλής για όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες, που μπορεί να γίνει χωρίς κανέναν κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος.
  2. Για τους δανειολήπτες που μπορούν να αποπληρώνουν μέρος των οφειλών:Η πρόταση γι’ αυτές τις κοινωνικές ομάδες είναι η πλήρης εξατομίκευση με αντικειμενικό και ουδέτερο τρόπο των δυνατοτήτων που έχουν οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας, λαμβάνοντας υπόψη το εισόδημα, τις υποχρεώσεις προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, να προσδιορίζεται με αντικειμενικό τρόπο το ανώτατο πλαφόν που μπορεί να πληρωθεί στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, έτσι ώστε από τη μια να είναι ενήμερα τα δάνεια και να μην οδηγούνται στον Καιάδα οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας.
  3. Για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Προτείνουμε τη μετατροπή του δανείου από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, με βάση την ισοτιμία που υπήρχε κατά την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και το ίδιο ακριβώς να γίνει στα ρυθμιζόμενα αυτά δάνεια και με το επιτόκιο.
Η κυβέρνηση ακούει; Θα πάρει πρωτοβουλίες για τα κόκκινα στεγαστικά;
Προώθηση νέων συντάξεων:
Η Κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία, προκειμένου να προωθηθούν περίπου 80.000 συντάξεις, απ’ αυτές που περιμένουν στη σειρά ζητώντας να εκταμιευθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό 859 εκατ. €. Τη διάταξη αυτή προφανώς θα τη στηρίξουμε γιατί έρχεται να απαντήσει σε ένα πραγματικό πρόβλημα Ελλήνων πολιτών.
Η συγκεκριμένη όμως ρύθμιση αναδεικνύει 3 τρία σημαντικά ζητήματα:
α) ότι υπάρχει ερασιτεχνισμός και ανικανότητα στον τρόπο χειρισμού των θεμάτων, διότι καθυστερημένα και με τροπολογίες έρχεται η κυβέρνηση να λύσει ένα θέμα το οποίο είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια
β) αποκαλύπτεται ότι υπάρχει μια ακόμη τεράστια «μαύρη τρύπα», στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ύψους σχεδόν 1 δις €. Παρά τα όσα ισχυρίζονται οι κυβερνώντες, αποδεικνύεται ότι δεν είχαν προβλεφθεί άλλα 859 εκατ. € περίπου, που έπρεπε να αποδοθούν στην ελληνική κοινωνία για να προωθηθούν οι συγκεκριμένες συντάξεις
γ) η κυβέρνηση δεν έχει διαμορφώσει κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο υλοποίησης της πρόβλεψης που εμείς σήμερα νομοθετούμε.
Οι 80.000 αιτήσεις περίπου, που υποτίθεται θα προωθηθούν μέσα στο 2017, σημαίνει ουσιαστικά διπλασιασμό της δουλειάς των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν ούτε στην τρέχουσα δραστηριότητα.
Εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, φοβόμαστε ότι θα δούμε τα ίδια που βλέπουμε στο προσφυγικό. Να λιμνάζουν 800 εκατ. € στις Βρυξέλλες, ενώ μπορούν να στηρίξουν την επίλυση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος της πατρίδας μας και κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταθέσει ούτε καν πρόταση χρηματοδότησης.
Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί:
Σε μια εποχή που η οικοδομή δεν υπάρχει, που κανένας δεν επενδύει ούτε ένα ευρώ σε ακίνητα, το να στηριχθούν συλλογικές οντότητες εργαζομένων που έχουν οργανωθεί σε συλλογικά σχήματα, προκειμένου να προωθηθεί μια ορθά λειτουργούσα ιδιωτική πολεοδόμηση, αποτελεί πάντα ένα θετικό βήμα.
Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να αφαιρέσει τη διάταξη για τη φορολογική ενημερότητα, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα εναρμόνισης των καταστατικών για τις ομάδες αυτές των συνεταιρισμών που πράγματι σκέφτονται και θα μπορούσαν ίσως να προωθήσουν μια τέτοιου είδους δόμηση.
Θυμίζω κάτι το οποίο επίσης συνεχίζει να αγνοεί η Κυβέρνηση, προκειμένου να επιλυθεί αυτό το μεγάλο θέμα των περίπου 150.000 οικογενειών Ελλήνων πολιτών για τα θέματα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών: Το 2014 προβλέψαμε ρύθμιση με βάση την οποία σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν αγοραστεί εκτάσεις οι οποίες δεν μπορούν να δομηθούν για διάφορους περιβαλλοντικούς, δασικούς, αρχαιολογικούς και άλλους λόγους, στις εκτάσεις αυτές να γίνει ανταλλαγή με δημόσια γη σε εγκαταλελειμμένους οικισμούς της χώρας, έτσι ώστε από τη μια να επιλυθεί το θέμα των μελών των Οικοδομικών Συνεταιρισμών, κυρίως όμως να δοθεί νέα ζωή και δραστηριότητα σε εγκαταλελειμμένους οικισμούς της χώρα προς όφελος της υπαίθρου. Και αυτό στις καλένδες! Καμία δράση επ’ αυτού!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι το μείζον πρόβλημα της χώρας:
Το μείζον πρόβλημα της χώρας δεν είναι οι ρυθμίσεις και οι ενσωματώσεις Κοινοτικών Οδηγιών, αλλά η συγκεκριμένη κυβέρνηση που έχει τις τύχες των πολιτών στα χέρια της. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει το ταχύτερο δυνατό. Είναι μια ανίκανη κυβέρνηση, ένας θλιβερός διαχειριστής συσσιτίων, μιζέριας, συλλογικής ανασφάλειας και συλλογικής κατάθλιψης. Είναι μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει, προκειμένου η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός να ξαναδεί ελπίδα και προοπτική, να ξαναπάρει ανάσες ο Έλληνας πολίτης, να ξαναπιστέψει στις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας, να ξαναπιστέψουμε στις δυνάμεις της πατρίδας μας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ