ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard της Σειράς Εκδηλώσεων «Κοινωνίες σε κρίση: οικονομία, πολιτική, πολιτισμός»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:12:00 μ.μ. |
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard της Σειράς Εκδηλώσεων «Κοινωνίες σε κρίση: οικονομία, πολιτική, πολιτισμός»
 Σήμερα, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι, έδωσε συνέντευξη τύπου ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ιωάννης Πετρόπουλος. Ο Διευθυντής του Κέντρου ενημέρωσε τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το πρόγραμμα της Σειράς Εκδηλώσεων Events Series 2017’ «Κοινωνίες σε κρίση: οικονομία, πολιτική, πολιτισμός». 


Η πρώτη διάλεξη της σειράς θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στο Βουλευτικό Ναυπλίου από τον Nίκο Αλιβιζάτο, Ομότιμο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, του Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: “Διχαστική Δημοκρατία: Ο ελληνικός κοινοβουλευτισμός μεταξύ «κανονικότητας» και εκτροπής, 1843-2016.”

Ο κύριος Πετρόπουλος αναφέρθηκε στην σύμπραξη του ΚΕΣ από το 2012 με άλλους φορείς για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση της σειράς εκδηλώσεων. Την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά το ΚΕΣ συνεργάζεται για το Events Series με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, τον Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα, καθώς και με τους Δήμους Ναυπλιέων, Άργους-Μυκηνών και Επιδαύρου. Με σταθερή επιδίωξη τη διεύρυνση του προγράμματος και τη σταδιακή γεωγραφική του εξακτίνωση, το Κέντρο εγκαινιάζει από φέτος μία ακόμα συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά τη διοργάνωση εκδήλωσης στους χώρους του Μουσείου. 

Στις διαλέξεις θα παρουσιαστούν ιστορικά παραδείγματα οικονομικής, πολιτικής ή πολιτισμικής κρίσης σε κοινωνίες που αναπτύχθηκαν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Η διαχρονικότητα του θέματος αλλά και οι ποικίλες εκφάνσεις του δείχνουν ότι η «κρίση» είναι ένα επαναλαμβανόμενο αλλά ταυτόχρονα και μεταβαλλόμενο φαινόμενο των κοινωνιών. Οι Έλληνες και οι ξένοι ομιλητές του φετινού προγράμματος, με τη συνδρομή των συνομιλητών τους, θα αναλύσουν πτυχές του φαινομένου αυτού και θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις αιτίες και τις ιστορικές προοπτικές του.

Ο κύριος Πετρόπουλος μίλησε επίσης για τα προγράμματα και τις δραστηριότητες του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Μεταξύ άλλων, εστίασε στα παρακάτω:

v  Προγράμματα και Υποτροφίες του ΚΕΣ σε φοιτητές, ακαδημαϊκούς ερευνητές και μαθητές (Θερινό Πρόγραμμα του Harvard στην Ελλάδα -Πρόγραμμα Συγκριτικών Πολιτιστικών Σπουδών-, Θερινό Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, Θερινό Πρόγραμμα Μαθητών Λυκείου, νέο πρόγραμμα σε συνεργασία με το Harvard Alumni Association),
v  Ερευνητικές Υποτροφίες του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην Ελλάδα,
v  Εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό ( «Οι ψηφιακές πηγές γνώσης και η συμβολή τους στο έργο των φιλολόγων», καθώς και εργαστήρια της τέχνης του πεζού λόγου),
v  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές («Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών»),
v  Συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια του κόσμου και ιδιαίτερα της Αμερικής, καθώς και με άλλα ερευνητικά Κέντρα του Harvard για προγράμματα του ΚΕΣ στην Ελλάδα.

**Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της Σειράς Εκδηλώσεων Events Series 2017’


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ
 
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 στις 19:00, Ναύπλιο
Nίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών
“Διχαστική Δημοκρατία: Ο ελληνικός κοινοβουλευτισμός μεταξύ «κανονικότητας» και εκτροπής, 1843-2016.”
*Με την υποστήριξη του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. του Δήμου Ναυπλιέων

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 στις 19:00, Θεσσαλονίκη
Gregory Nagy, Francis Jones Professor of Classical Greek Literature and Professor of Comparative Literature, Department of the Classics, Harvard University & Director, Center for Hellenic Studies (Washington, DC), Harvard University
“Disintegration and Reintegration of Society in Archaic Greek Poetry.”
*Σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 19:00, Ναύπλιο
Alicia Stallings, MacArthur Fellow, and Member of the American Academy of Arts and Sciences
“Hesiod: A modern poet for the times.”

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 στις 19:00, Λυγουριό
Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών & Συγγραφέας
 
“Ο περιηγητής Παυσανίας επισκέπτεται την Επίδαυρο.”
*Σε συνεργασία με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και τον Δήμο Επιδαύρου

Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017 στις 20:00, Ναύπλιο
Θοδωρής Πελαγίδης, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης, Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς &
NR Senior Fellow, Brookings Institution, US
“Λαϊκισμός, πολιτικό ρίσκο και οικονομική πολιτική στην ελληνική περίπτωση.”
* Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου
Harvard στην Ελλάδα

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 στις 20:00, Άργος
Κώστας Μπουραζέλης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας & Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστημίο Αθηνών
 
“Από την κρίση των πόλεων του 4ου αιώνα π.Χ. στην παγκόσμια αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου.”
* Σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους –Μυκηνών
 

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 στις 20:00, Ναύπλιο
Τόνια Κιουσοπούλου, Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
“Το Βυζάντιο κατά τον 15ο αιώνα.”
 




Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος)
Πανεπιστήμιο Harvard
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ