ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

"Το Μαύρο Λιβάδι": Ολόκληρη η εξαιρετική ταινία εποχής που γυρίστηκε στο Παλαμήδι (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:10:00 μ.μ. |
"Το Μαύρο Λιβάδι": Ολόκληρη η εξαιρετική ταινία εποχής που γυρίστηκε στο Παλαμήδι (βίντεο)
Βρισκόμαστε το 1654, στην Ελλάδα υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ένα απομακρυσμένο γυναικείο μοναστήρι. Ένας Γενίτσαρος σωριάζεται βαριά τραυματισμένος στην πύλη της μονής.

Οι μοναχές αποφασίζουν να τον κρατήσουν και να τον περιθάλψουν. Εκεί, τον φροντίζει κρυφά η Ανθή, μια νεαρή μοναχή, που έχει πάρει τον όρκο της σιωπής. Ερωτεύονται χωρίς να το καταλάβουν. Η Ανθή δεν τολμάει να του αποκαλύψει το μυστικό της: είναι αγόρι. Ένα αγόρι που μεγάλωσε σαν κορίτσι στο μοναστήρι για να αποφύγει το παιδομάζωμα.

Ο Γενίτσαρος και η Ανθή το σκάνε στο δάσος προσπαθώντας να απελευθερωθούν από τα δεσμά τους και δημιουργούν τη δικιά τους ονειρική πραγματικότητα ώσπου...

Ιστορικά Δεδομένα

Εναυσμα για την ιστορία αποτελεί η πρακτική του «ντεβσιρμέ», του παιδομαζώματος. Τον 17ο αιώνα, το παιδομάζωμα αποτελούσε το λεγόμενο «φόρο σε αίμα», την υποχρέωση των χριστιανικών οικογενειών να παραδίδουν τ’ αγόρια τους στους Οθωμανούς σουλτάνους, σαν είδος συστηματικής φορολόγησης. Τ’ αγόρια μεγάλωναν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και προσχωρούσαν στη στρατιωτική ελίτ της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τους «Γενίτσαρους». Οι οικογένειες των Χριστιανών απεχθάνονταν το γεγονός ότι τ’ αγόρια τους στρατολογούνταν βίαια κι εκπαιδεύονταν από τους κατακτητές Τούρκους, ώστε να γίνουν Μουσουλμάνοι τύραννοι της ίδιας τους της πατρίδας. Η παράδοση θέλει κάποιες οικογένειες να ντύνουν τ’ αγόρια με κοριτσίστικα ρούχα μέχρι την ηλικία των 15 προκειμένου ν’ αποφύγουν τον «ντεβσιρμέ».
Ο ένας ήρωάς μας (Ανθή) γλίτωσε το παιδομάζωμα κι ο άλλος (Τούρκος Πολεμιστής) όχι. Και οι δυο αντιμετώπισαν τις συνέπειες. Εγιναν δυο άνθρωποι με λανθασμένη ταυτότητα: η Ανθή – ένα αγόρι που μεγάλωσε σαν κορίτσι σ’ ένα μοναστήρι γυναικών και ο Τούρκος στρατιώτης – ένα αγόρι από ελληνικό χωριό που μεταμορφώθηκε σε τουρκική πολεμική μηχανή. Η ταινία περιγράφει τη στιγμή της συνάντησης των δύο αυτών ανθρώπων και την εξέλιξη της σχέσης τους.

Το Θέμα της Ταινίας

Το Μαύρο Λιβάδι είναι η ιστορία δυο ανθρώπων με λανθασμένη ταυτότητα που γνωρίζουν έναν αδιέξοδο έρωτα, αντίθετο με τους κανόνες της κοινωνίας και, μέσα από μια διαδικασία κοινής μύησης, βρίσκουν την απελευθέρωση και τις τραγικές συνέπειές της.

Το Μαύρο Λιβάδι είναι μια εικαστικά λυρική ταινία με δυναμική πλοκή, επικεντρωμένη στους χαρακτήρες. Μια πολύ στενή παρακολούθηση των ανείπωτων συναισθημάτων των ηρώων. Μια ταινία που θαυμάζει την παράδοση σκηνοθετών σαν τον Τέρενς Μάλικ (Η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή), τον Γκας βαν Σαντ (Το Δικό μου Αϊντάχο) και τον Νιλ Τζόρνταν (Το Παιχνίδι των Λυγμών), που αφηγούνται αρχετυπικές ιστορίες, χρησιμοποιώντας δυνατές εικόνες, αναμειγνύοντας την ομορφιά, το φόβο, την ποίηση και την ανθρωπιά.

Το μήνυμα που εκφράζει το Μαύρο Λιβάδι είναι ότι η αγάπη και η αθωότητα υπερισχύουν πέρα από τους περιορισμούς που θέτει η κοινωνία, όπως η εθνικότητα, η θρησκεία και το φύλο.

Βαρδής Μαρινάκης
Σκηνοθέτης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ