ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Επίσκεψη σε Ιερούς Ναούς σε Αγία Τριάδα και Πλατανίτι του ΔΙΕΚ Άργους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:24:00 π.μ. |
Επίσκεψη σε Ιερούς Ναούς σε Αγία Τριάδα και Πλατανίτι του ΔΙΕΚ Άργους
Οι σπουδαστές της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων» επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αγ. Τριάδα και τον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πλατανίτη.



Ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδεύτρια του Δ.ΙΕΚ Άργους κα Αγγελική Μάρκου, ιστορικό αρχαιολόγο, για την εποπτεία της εκπαιδευτικής επίσκεψης. Επίσης ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία και την ξενάγηση στο εσωτερικό του ναού τον ιερέα κ Γεώργιο Μητροσύλη.
Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Αγία Τριάδα (Mέρμπακα) είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βυζαντινά μνημεία της Αργολίδας της μεσοβυζαντινής περιόδου. O ναός είναι κτισμένος πάνω σε κρηπίδα, με μεγάλους λίθους μέχρι το ανώφλι των θυρών. Παρουσιάζει πολλές μορφολογικές ομοιότητες και θεωρείται για αυτό τον λόγο συγγενικός με το καθολικό της Αγίας Μονής στο Ναύπλιο. Ο ναός ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, όπου ο τρούλος στηρίζεται σε τέσσερις κίονες. Χαρακτηριστικό είναι το τριμερές ιερό. Αξιοθαύμαστη είναι η εξωτερική διακόσμηση του ναού όπου υπάρχουν εντοιχισμένες επιτύμβιες πλάκες και κομμάτια από μαρμάρινες πλάκες και λίθοι από την αρχαιότητα (π.χ. ανάγλυφο κεφαλής με ακτίνες, επιτύμβια πλάκα με ανάγλυφη αναπαράσταση ζευγαριού, το ηλιακό ρολόι). Σε αρκετά σημεία για τη διακόσμηση του ναού έχουν τοποθετηθεί ανάγλυφες παραστάσεις ζώων, ψαριών και φύλλων δρυός.

Στα πλέον σημαντικά μνημεία της μεσοβυζαντινής περιόδου συγκαταλέγεται και ο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πλατανίτη. Είναι ένας μονόχωρος σταυροειδής ναός με τρούλο και χρονολογείται περίπου στα μέσα του 12ου αιώνα. Αξιοσημείωτα είναι τα δίλοβα παράθυρα του ναού και ο τρούλος του ναού.

Η Διευθύντρια
Νικολέττα Ματσιμάνη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ