ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Οκτάμηνη απασχόληση για 15.000 ανέργους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:18:00 π.μ. |
Οκτάμηνη απασχόληση για 15.000 ανέργους
 Τρία προγράμματα οκτάμηνης απασχόλησης για 15.000 ανέργους πρόκειται να προκηρυχτούν μέσα στο καλοκαίρι. Προτεραιότητα δίνεται στους μακροχρονίως ανέργους, που αποτελούν το 60% επί του συνόλου σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα το Μάιο του 2017 συνολικά 913.518 άνεργοι ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, εκ των οποίων 830.233 αναζητούν εργασία και από αυτούς περίπου 6 στους 10 (488.824 ή 58,88%) είναι στις λίστες ανεργίας για περισσότερο από δώδεκα μήνες.

Οι αναζητούντες εργασία στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είναι 170.624, εκ των οποίων το 60% ψάχνει δουλειά για πάνω από έναν χρόνο.Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία μόλις 1 στους 10 (93.453 άτομα) λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Οι γυναίκες αποτελούν το 63%, ενώ η ηλικιακή κατηγορία από 30 έως 54 ετών καλύπτει το 63% των εγγεγραμμένων ανέργων.Προτεραιότητα σε μακροχρόνια ανέργους δίνουν τα τρία προγράμματα οκτάμηνης απασχόλησης που αναμένεται να προκηρυχθούν τις επόμενες εβδομάδες.

01. Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για 3.494 ανέργους σε δεκαεπτά δήμους της χώρας (Περάματος, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Άργους-Μυκηνών, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Άρτας, Παύλου Μελά, Σαλαμίνας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Φυλής, Παιονίας, Ασπροπύργου, Κορδελιού-Ευόσμου, Σιντικής, Αγρινίου, Κορίνθου και Κερατσινίου-Δραπετσώνας). Οι άνεργοι θα απασχοληθούν στην υλοποίηση έργων των δήμων και μετά το δεύτερο μήνα του προγράμματος μία ημέρα την εβδομάδα θα συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης (με το σύστημα επιταγών κατάρτισης). Στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος θα παρακολουθήσουν δύο συνεδρίες συμβουλευτικής στα κέντρα προώθησης της απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και ταυτόχρονα να ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες: α) μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, β) μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, γ) μακροχρόνια άνεργοι, δ) άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, ε) άνω των 29 ετών, στ) άτομα με αναπηρία.

Ποσοστό 15% των θέσεων θα καλυφθεί από άτομα με αναπηρία με βάση με την ισχύουσα νομοθεσία.

02. Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων για 1.882 ανέργους. Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. 

Στα κριτήρια μοριοδότησης περιλαμβάνονται ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας (ανώτατο όριο 60 μήνες ή 120 για αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών), ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας και του/της συζύγου των ανέργων (ανώτατο όριο 60 μήνες), η αναπηρία του υποψήφιου (50% και άνω) ή η ιδιότητα του γονέα προστατευόμενων τέκνων με αναπηρία με ποσοστό άνω του 67%, το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, η ηλικία, ο αριθμός ανήλικων τέκνων, η εντοπιότητα βάσει της έδρας της μόνιμης κατοικίας του ωφελούμενου και η ιδιότητα του δικαιούχου του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. 

Στην Κεντρική Μακεδονία οι θέσεις στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας είναι: 61 στα Διαβατά, 54 στη Νέα Καβάλα, 51 στις Σέρρες, 44 στη ΣΙΝΑΤΕΞ (Λαγκαδάς), 49 στα Λαγκαδίκια, 49 στη Softex (Κορδελιό-Εύοσμος), 49 στην Αλεξάνδρεια, 36 στη Βέροια, 37 στο Δίον, 34 στο Ωραιόκαστρο, 33 στην Κατερίνη. Επίσης προβλέπονται 22 θέσεις στη Δράμα, 28 στην Ορεστιάδα και 24 στην Καβάλα. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, αν είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (και 539,75 ευρώ, αν απαιτείται νυχτερινή εργασία), και αν είναι άνω των 25 ετών, καθαρές αποδοχές 495,25 ευρώ (ή 619 ευρώ, αν απαιτείται νυχτερινή εργασία). Επιπλέον οι εργαζόμενοι που θα αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ.

03. Πρόγραμμα 10.500 θέσεων κοινωφελούς εργασίας με επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα ή της τοπικής αυτοδιοίκησης για ανέργους 55 ετών και άνω, που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για τουλάχιστον δώδεκα μήνες. Θα παρέχονται μισθός μέχρι 600 ευρώ και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ