ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Η 3η Επιτροπή Παρακολούθησης των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στις 19 Ιουνίου στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:49:00 π.μ. |
Η 3η Επιτροπή Παρακολούθησης των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στις 19 Ιουνίου στο Ναύπλιο
 Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η 3η Επιτροπή Παρακολούθησης των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη.


Σύμφωνα με την απόφαση, η 3η Επιτροπή θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ στο Ναύπλιο όπου και αναμένεται να συζητηθεί η πορεία της υλοποίησης των Προγραμμάτων και παράλληλα θα γνωστοποιηθούν τυχόν αλλαγές στον οδηγό των Μέτρων που θα προκηρυχθούν μέσα στο έτος.

Αλλαγές στα κριτήρια μοριοδότησης όπως είναι η προτεραιότητα σε εγκατάσταση δενδρώνων, θερμοκήπια και στάβλους και διάφορα σκαλοπάτια στην ενίσχυση νεοεισερχόμενων, νέων αγροτών και κατοίκων ορεινών περιοχών, είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά των νέων Σχεδίων Βελτίωσης σύμφωνα με την προδημοσίευση του Μέτρου.

Όπως αναφέρεται στην προδημοσίευση, για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν κάνει μόνο ΟΣΔΕ του 2017 (δεν χρειάζεται και του 2016) όπου θα πρέπει να συγκεντρώνουν Τυπική Απόδοση τουλάχιστον 8.000 ευρώ.

Αναφορικά με τα κριτήρια μοριοδότησης τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν αναλυτικά κατά την 3η Επιτροπή Παρακολούθησης των Προγραμμάτων τη Δευτέρα στις 19 Ιουνίου στο Ναύπλιο, δεν δίνεται και πάλι κάποια σαφή εικόνα (δεν υπάρχουν οι πόντοι ανά κριτήριο) ωστόσο όπως φαίνεται έρχονται αλλαγές σε σχέση με αυτά που είχαν πρωτοπαρουσιάσει οι διαχειριστικές αρχές.

Ο προϋπολογισμός των έργων για τρακτέρ, μηχανήματα, αποθήκες και άλλον εξοπλισμό μπορεί να φτάσει μέχρι τα 300.000 ευρώ, ενώ μόνο στάβλοι και θερμοκήπια μπορούν να αγγίξουν το όριο των 500.000 ευρώ.

Bρείτε εδώ ολόκληρη την Προδημοσίευση για τα Σχέδια Βελτίωσης.pdf

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Προδημοσίευση πρόσκλησης για τα Σχέδια Βελτίωσης προϋπολογισμού 256 εκατ. ευρώ

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ www.minagric.gr, η προδημοσίευση της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης που αφορά στη Δράση 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και στη Δράση 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 256 εκατ. ευρώ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των δράσεων είναι τα εξής:

• Δικαιούχοι μπορεί να είναι οι ενεργοί γεωργοί, φυσικά πρόσωπα, ενήλικες έως 60 ετών και νομικά πρόσωπα οι οποίοι έχουν υποβάλει ΟΣΔΕ κατά το 2017. Επιπλέον για τη δράση 4.1.1 οι υποψήφιοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες γεωργοί (όχι ως νεοεισερχόμενοι). Δικαιούχοι επίσης είναι όσοι εντάσσονται στο υπομέτρο 6.1 των νέων γεωργών.

• Τα υποψήφια συλλογικά σχήματα πρέπει να εγγεγραμμένα και ενήμερα στο μητρώο, να έχουν 3 τελευταίες χρήσεις με κερδοφόρο μέσο όρο αποτελεσμάτων προ φόρων και αποσβέσεων και κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 30.000 €. Σε περίπτωση μη ύπαρξης τριών χρήσεων, θεωρούνται νεοσύστατα και καθίστανται επιλέξιμα.

• Στο 4.1.1 επιλέξιμες επενδύσεις είναι η ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών, η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, η αγορά καινούργιου μελισσοκομικού και ανθοκομικού αυτοκινήτου, η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών μη ποωδών φυτειών των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται με σπορά στον αγρό, η περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων, η αγορά εξοπλισμού Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης και οι γενικές άυλες δαπάνες.

• Στο 4.1.3 επιλέξιμες επενδύσεις είναι η κατασκευή εγκαταστάσεων διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης, η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που προσαρμόζονται στις ενεργειακές ανάγκες αυτοκατανάλωσης της εκμετάλλευσης, περιλαμβανομένων και εκείνων οι οποίες πρόκειται να δημιουργηθούν από τις υπόλοιπες προβλεπόμενες επενδύσεις της εκμετάλλευσης καθώς και γενικές άυλες δαπάνες.

• Για τη δράση 4.1.1 η οικονομική στήριξη για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων είναι έως 200.000 ευρώ. Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει:

α) έως και τις 300.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την τελευταία Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25 % του αιτούμενου προϋπολογισμού

β) έως και τις 500.000 ευρώ στις περιπτώσεις επενδύσεων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ή θερμοκηπίων όλων των τύπων, με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την τελευταία Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25 % του αιτούμενου προϋπολογισμού.

• Στην ίδια δράση, για συλλογικές επενδύσεις η οικονομική στήριξη μπορεί να ανέρθει έως τις 500.000 ευρώ. Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να φτάσει και στο 1.000.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης της ομάδας να ανέρχεται τουλάχιστον στο 25 % του αιτούμενου προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι ομάδες με λιγότερες από τρεις κλεισμένες χρήσεις δεν μπορούν να

Στο πλαίσιο της Δράσης 4.1.3 ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται ανά αιτηθούν προϋπολογισμό που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

• αίτηση στήριξης:

α) για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων στα 150.000 ευρώ, με εξαίρεση τις επενδύσεις διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης για τις οποίες ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης έως και τις 200.000 ευρώ.

β) για συλλογικές επενδύσεις έως τις 150.000 ευρώ. Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως και τα 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης της ομάδας, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25 % του αιτούμενου προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι ομάδες με λιγότερες από τρεις κλεισμένες χρήσεις δεν μπορούν να αιτηθούν προϋπολογισμό που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

• Τα ποσοστά ενίσχυσης, ανάλογα με την ιδιότητα του υποψηφίου και τον τόπο της έδρας της κατοικίας ανέρχονται από 40% έως και 85%. Αναλυτικότερα περιγράφονται στην παράγραφο 9 της Προδημοσίευσης.

• Το μέτρο έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες.

• Οι περίοδοι υποβολής αιτήσεων στήριξης, το χρονοδιάγραμμα έκδοσης αποφάσεων έγκρισης και το όριο των πιστώσεων, η διαδικασία υποβολής, εξέτασης και αξιολόγησης των αιτήσεων στήριξης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι λοιποί όροι του προγράμματος θα προσδιορίζονται αναλυτικά στο θεσμικό πλαίσιο του μέτρου και στην απόφαση πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης της οικείας Περιφέρειας.

Η Προδημοσίευση και η Πρόσκληση ανά Περιφέρεια του Προγράμματος σχεδίων βελτίωσης εκτός από τις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ www.minagric.gr, www.agrotikianaptixi.gr, θα αναρτηθούν και στις ιστοσελίδες των Περιφερειών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ