ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Πρεμιέρα στις 30 Ιουλίου με την «ΜΗΔΕΙΑ» στο μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:26:00 μ.μ. |
 Πρεμιέρα στις 30 Ιουλίου με την «ΜΗΔΕΙΑ» στο μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (βίντεο)
«Η παράσταση δεν επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της Μήδειας ως μιας προδομένης γυναίκας που ζητάει εκδίκηση, αλλά στην ουσία προσπαθεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή της προς την ανάκτηση της προηγούμενης ταυτότητάς της» λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Καραντζάς. 

«Η Μήδεια έχει χάσει την ιερή της ταυτότητα και όλη η παράσταση είναι μια διαδρομή για να ξαναβρεί αυτή την ιερή της σχέση. Την ιερή της σχέση με τη γη, με τον ήλιο. Στην ουσία βλέπουμε την αντιπαράθεσή της, τη σύγκρουση δύο φύσεων: της λογικής και της ενόρμησης. Δηλαδή η λογική και η ενόρμηση και όλο, είναι μια διαδρομή του πως η Μήδεια θα ξαναφτάσει στο ποθητό σημείο. Με όποια θυσία χρειαστεί να κάνει, στον ήλιο. Η παράσταση επιχειρεί να το κάνει με τρεις άνδρες ηθοποιούς γιατί έτσι και αλλιώς δεν είναι ένα έργο που πρέπει να το κοιτάξεις μόνο μέσα από το φύλο, αλλά μέσα από το επιχείρημά του. Μέσα από το πώς τα δύο επιχειρήματα, οι δύο φύσεις έρχονται σε αντιπαράθεση μέχρι την τελική εύρεση της ταυτότητας αυτού του φαινομένου».

Τρεις άντρες ο Γιώργος Γάλλος (Μήδεια), ο Χρήστος Λούλης (Ιάσων, Κρέοντας, Παιδαγωγός, Αιγέας) και ο Μιχάλης Σαράντης (Χορός, Άγγελος,Τροφός) βρίσκονται πάνω στη σκηνή προκειμένου να αναρωτηθούν, να επανεξετάσουν, να επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις στον «θρύλο» της Μήδειας από αντρική σκοπιά.
Σε ποια σημεία η Μήδεια «υποκρίνεται», σε ποια σημεία επιχειρηματολογεί επαρκώς, ποια μέρη του έργου είναι αμιγώς λογικά και δικαιολογημένα και πού σφάλλει; Πώς τρία πρόσωπα αντίθετου φύλου από αυτό του ρόλου μπορούν να δικαιολογήσουν και να αθωώσουν την πράξη της Μήδειας;
Η παράσταση επανέρχεται στο έργο για να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα σε έναν πάγκο ανατομικής μελέτης της ρυθμολογίας και της επιχειρηματολογίας του, σε μια «ψιθυριστή» παράσταση που προσπαθεί να αγγίξει το «σύμπτωμα» της Μήδειας.

Ταυτότητα της παράστασης

«Μήδεια» του Ευριπίδη
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017) 30 Ιουνίου στις 21.30 και 1 Ιουλίου στις 21.00 & στις 00.00

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Διασκευή - Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Καραντζάς, Θεοδώρα Καπράλου
Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Δημήτρης Αγγέλης

Παίζουν: Γιώργος Γάλλος (Μήδεια), Χρήστος Λούλης (Ιάσων, Κρέοντας, Παιδαγωγός, Αιγέας,), Μιχάλης Σαράντης (Χορός, Άγγελος,Τροφός)

• Με αγγλικούς υπέρτιτλους
• Το κείμενο της παράστασης –εκτός από τη Μήδεια του Ευριπίδη σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη– περιέχει και χωρία από το έργο Μήδειας υλικό του Χάινερ Μύλλερ, σε μτφ. Νίκου Φλέσσα, το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Πιέρ Πάολο Παζολίνι σε μτφ. Δημήτρη Αρβανιτάκη (Εκδόσεις Καστανιώτη) και το ομώνυμο έργο του Ζαν Ανούιγ, σε μτφ. Φώντα Κονδύλη (Εκδόσεις Δωδώνη).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ