ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ναύπλιο: Η έναρξη των εργασιών στη στέγη του Αγίου Γεωργίου αποκάλυψαν πως ήταν έτοιμη να καταρρεύσει

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:31:00 μ.μ. |
Η έναρξη των εργασιών στη στέγη του Αγίου Γεωργίου αποκάλυψαν πως ηταν έτοιμη να καταρρεύσει
 Ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες συντήρησης της στέγης του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γεωργίου στo Ναύπλιο. Το κόστος των εργασιών έχει αναλάβει ο Δήμος Ναυπλιέων.  
Η έναρξη των εργασιών αποκάλυψε τις πραγματικά τεράστιες φθορές που έχει υποστεί ο ναός τόσο στη στέγη, όπου στο παρά πέντε γλίτωσε την κατάρευση όπως τόνισε ο εργολάβος που εκτελεί τις εργασίες αλλά και όπως φαινεται και από τις φωτογραφίες του εσωτερικού της στέγης 
Ο ναός χτίστηκε στην διάρκεια της πρώτης Ενετοκρατίας τον 16ο αιώνα. Το 1540 μετατράπηκε από τους Τούρκους σε τζαμί, όπως οι περισσότερες εκκλησίες. Στην συνέχεια ξαναέγινε καθεδρικός ναός και στην δεύτερη Τουρκοκρατία πάλι τζαμί μέχρι την απελευθέρωση της πόλης το 1822, όπου πήρε και την μορφή που έχει σήμερα. 
Στον Άγιο Γεώργιο έχουν γίνει εκδηλώσεις που έχουν σημαδέψει την ιστορία της Ελλάδας, όπως η υποδοχή του αρχιστράτηγου Francesco Morosini το 1686 ο οποίος ελευθέρωσε την πόλη από τους Τούρκους, η κηδεία του Καποδίστρια το 1831, του Υψηλάντη το 1832, ο οποίος ενταφιάστηκε στον νάρθηκα του ναού και η νεκρώσιμος ακολουθία του Παλαιών Πατρών Γερμανού νωρίτερα το 1824.
Τον Ιανουάριο του 1833 ο ναός υποδέχθηκε τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας, τον νεαρό Όθωνα. 
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό του ναού διασώζονται και αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, ιστορικά μνημεία ανεκτίμητης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας όπως το πιστό αντίγραφο του “Μυστικού Δείπνου” του Ντα Βίντσι με την τοιχογραφία να κοσμεί την οροφή του ναού αλλά και ο θρόνος του Όθωνα. Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου με ομόφωνη απόφαση ,αποφασίστηκε ο σχεδιασμός των απαιτούμενων ενεργειών που αφορούν στην έναρξη των εργασιών και την κρίσιμη κατάσταση του Ιερού Ναού και η ιστορική σπουδαιότητά του που απαιτεί σε επίπεδο επιστημονικό και διοικητικό, προσεκτικούς και καλά σχεδιασμένους χειρισμούς. Η σημασία του έργου είναι μεγάλη, δεδομένου ότι η αποκατάσταση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ναυπλίου, θα εξασφαλίσει την ακεραιότητα και θα συντείνει καίρια στην προστασία του.
Ως ένα πρώτο θετικό βήμα είναι η χθεσινή ομόφωνη απόφαση έγκρισης της στατικής μελέτης για την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού, αφού πρόκειται για έναν σημαντικό Ιερό Ναό, αλλά και μνημείο, όχι μόνο για το Ναύπλιο και την Αργολίδα, αλλά όπως τονίσθηκε από τα μέλη του Κ.Α.Σ., για ολόκληρη την Ελλάδα, και θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.
Σε πρώτη φάση το Κ.Α.Σ. αποφάσισε να γίνει αποδόμηση των κολωνών από το σοβά και τα πρόσθετα μπετά που υπάρχουν στον τρούλο του Ιερού Ναού, για να γίνει αποφόρτιση του βάρους, και στη συνέχεια να κριθεί εκ νέου ο τρόπος αντιμετώπισης της αποκαταστάσεως του Ιερού Ναού.
Στη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. παρέστησαν και έλαβαν τον λόγο ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημήτριος Κωστούρος, οι Βουλευτές Αργολίδας κ. Ιωάννης Ανδριανός και κ. Ιωάννης Μανιάτης, ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου π. Ελευθέριος Μίχος. 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ