ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Γ. Ανδριανός: Πως θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους οι αγρότες της Αργολίδας; (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:10:00 μ.μ. | |
Γ. Ανδριανός: Πως θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους οι αγρότες της Αργολίδας;
Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών λόγω των ζημιών στην καρπόδεση των ελαιόδεντρων στην Αργολίδα που είχε υποβάλει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Ανδριανός στην πρωτολογία του ανέφερε τα εξής:

“Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, καθώς είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε κι εσείς τις ζημιές από κοντά επισκεπτόμενος την Αργολίδα, οι πρόσφατες ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τον Μάιο στην Αργολίδα, ξεπερνώντας κατά περιπτώσεις τους 40-41 βαθμούς Κελσίου, επέφεραν καταστροφικές συνέπειες στην ανθοφορία των ελαιοδέντρων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει για άλλη μια χρονιά καρπόδεση με την προσδοκώμενη παραγωγή να έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή αναμένεται να είναι ανύπαρκτη.

Και θέλω να τονίσω εδώ ότι τα τελευταία χρόνια οι ζημιές στην παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών γίνονται ολοένα και συχνότερες, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας που έπληξε τα πορτοκάλια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα αχλάδια και βεβαίως όσες ελιές είχαν καρπό, ενώ κατέστρεψε σε πολλές περιπτώσεις και το φυτικό κεφάλαιο.

Πρόσφατα, απαντήσατε γραπτώς σε μια Ερώτησή μου, ότι οι ζημιές που αφορούν την ελαιοπαραγωγή - αφού μάλιστα στην Αργολίδα είναι άλλη μια χρονιά συνεχόμενης μειωμένης ελαιοπαραγωγής λόγω των επιπτώσεων των καιρικών συνθηκών, προοπτική που δημιουργεί σημαντικότατα επιπρόσθετα προβλήματα στους παραγωγούς, οι οποίοι πλέον όχι μόνο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι της πολιτείας, αλλά και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης – μου απαντήσατε λοιπόν ότι μπορούν να ενταχθούν αυτές οι ζημιές στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), με προϋποθέσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων, η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας σε ποσοστό πάνω από 30%. Νομίζω το διαπιστώσατε κι εσείς ο ίδιος και οι υπηρεσίες σας, πιστεύω ότι αυτό το δεδομένο υπάρχει. Επίσης λέτε να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή, η οποία ορίζεται από το Υπουργείο σας.

Εδώ εγώ ρωτάω συγκεκριμένα πράγματα κύριε Υπουργέ: Ορίστηκε η Επιτροπή; Τι εισηγήθηκε; Τι αποφάσισε; Δεν θέλω δηλαδή μόνο τις προβλέψεις. Βεβαίως οι προβλέψεις είναι αυτές που αναφέρετε, αλλά θέλουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και συγκεκριμένες απαντήσεις, κι αυτό περιμένουν σήμερα οι αγρότες”.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην πρωτολογία του επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Κύριε συνάδελφε, συναντηθήκαμε πρόσφατα στο Ναύπλιο, όπου οι ζημιές που συζητήσαμε είναι άλλες, δεν είναι αυτές που αναφέρετε στην Ερώτησή σας, διότι αυτές οι ζημιές της Ερώτησης αφορούν τον Μάιο που έχουν σχέση με την ανθοφορία. Θέλω δηλαδή να πω ότι υπήρξαν και άλλες ζημιές αργότερα. Και αντιλαμβάνεστε ότι σε μια τέτοια διαδικασία πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ζημιές που οφείλονται στο αίτιο που αναφέρετε σήμερα και ποιες είναι οι ζημιές οι άλλες που διαπιστώσαμε όταν βρεθήκαμε κάτω. Γιατί λέω πως πρέπει να δούμε το αίτιο; Γιατί θα πρέπει να δούμε κατά πόσο οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι για τα συγκεκριμένα αίτια αποζημιώνονται, ναι ή όχι.

Όσον αφορά το αίτιο που είδαμε κάτω, τη χαλαζόπτωση, υπάρχουν οι διαδικασίες. Μέσω του ΕΛΓΑ θα γίνει η εκτίμηση της απώλειας εισοδήματος και θα υπάρξει αποζημίωση όταν ολοκληρωθεί η καλλιεργητική περίοδος. Αυτό που αναφέρετε τώρα έχει σχέση με το γνωστό ζήτημα της ακαρπίας, της καρπόπτωσης, της μη σωστής καρπόδεσης και μπορεί να οφείλεται σε ένα σωρό αίτια, από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, από ελλειπή ανθοφορία, από ατελή γονιμοποίηση, είναι πάρα πολλά τα αίτια.

Όμως υπάρχει το εξής δεδομένο, ότι αυτά δεν καλύπτονται ως ασφαλιστικός κίνδυνος από τον ΕΛΓΑ. Άρα λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση αυτό που μένει σε μας είναι και να δούμε αν μελλοντικά μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις ζημιές με έναν νέο ασφαλιστικό κίνδυνο, ή να δούμε τουλάχιστον τώρα που δεν υπάρχει η συγκεκριμένη μελέτη, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, αν μπορεί να καλυφθεί από τα γνωστά στους αγρότες ΠΣΕΑ.

Όταν λοιπόν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε θα υποβάλουμε έναν φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα τεκμηριώνουμε τις αιτίες, τις μετεωρολογικές συνθήκες, που θα τεκμηριώνουμε τι απώλεια υπάρχει σε ετήσια βάση στο εισόδημα από τη συγκεκριμένη ελαιοκαλλιέργεια, και άλλα που θα μας ζητηθούν για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου, θα υποβάλλουμε τον φάκελο και είναι σίγουρο ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα γυρίσουν σε μας στον κρατικό προϋπολογισμό, και εφόσον ο κρατικός προϋπολογισμός μας δίνει τη δυνατότητα, θα δώσουμε τις αντίστοιχες αποζημιώσεις. Αυτό που τουλάχιστον μέχρι σήμερα εφαρμόζεται, είναι ότι σε μία περίοδο γύρω στα 2 με 2,5 χρόνια – θέλω να είμαι ειλικρινής – όλη αυτή η διαδικασία και οι δυνατότητες από τον κρατικό προϋπολογισμό να φτάσουν να μας καλύψουν τις απώλειες. Επαναλαμβάνω όμως ένα πράγμα: ότι επειδή πρόκειται για ζημιές που ένα κομμάτι θα αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ και το άλλο, αυτό που θα υπάρχει ως απώλεια, που θα αποδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία σύγκρισης με τις προηγούμενες χρονιές, τότε μπορεί να καλυφθεί από τα γνωστά ΠΣΕΑ.”.

Στη δευτερολογία του ο κ. Ανδριανός τόνισε τα εξής:

“Κύριε Υπουργέ δεν με καλύψατε, και νομίζω ότι δεν καλύφθηκαν και οι αγρότες που μας ακούν. Γιατί βεβαίως οι διαδικασίες είναι 2 χρόνια, δυόμιση, όμως τα δύο χρόνια δυόμιση οι αγρότες λοιπόν πώς θα ζήσουν; Πώς θα πληρώσει ο αγρότης το 100% προκαταβολή του φόρου που τον καλεί να καταβάλει η πολιτεία; Πώς θα πληρώσει λοιπόν τα δύο χρόνια δυόμιση που έρχονται σε συνέχεια βέβαια προηγούμενων ζημιών, γιατί όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόβλημα με μειωμένη ελαιοπαραγωγή και φαίνεται αυτό και από στοιχεία, μιλάω για την Αργολίδα. Επομένως, όλο αυτό τον καιρό, τα δύο δυόμιση χρόνια, πώς θα πληρώσουν οι αγρότες τις εισφορές στον ΕΦΚΑ, πώς θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, πώς θα πληρώσουν τα λιπάσματα, πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ; Αυτές οι υποχρεώσεις έχουν ημερομηνία συγκεκριμένη καταβολής. Επομένως αυτά τα δύο δυόμιση χρόνια αυτοί οι άνθρωποι πώς θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην πολιτεία και πώς θα ζήσουν βεβαίως και οι ίδιοι, και πώς θα ξανακαλλιεργήσουν πώς θα έχουν το κουράγιο να βρουν τα χρήματα για νέα καλλιεργητική περίοδο;

Οι ζημιές είναι μεγάλες, κύριε Υπουργέ, και βεβαίως προχθές στο Ναύπλιο συζητήσαμε τις ζημιές από το χαλάζι, όμως σας θυμίζω ότι είχατε έρθει και συζητήσαμε και το θέμα της κακής καρπόδεσης στην Ερμιόνη, όταν είχατε έρθει και συζητήσαμε τον Ανάβαλο. Άρα λοιπόν είχαμε συζητήσει το θέμα αυτό σε προηγούμενη επίσκεψή σας πριν ένα μήνα, πριν δηλαδή επισκεφθείτε το Ναύπλιο, όταν βρισκόμασταν στην Ερμιόνη και σας είχαμε θέσει – και είχε θέσει και ο αγροτικός συνεταιρισμός της Ερμιονίδας – το τεράστιο πρόβλημα που έχει αυτή η περιοχή, αφού το λάδι όπως και στην περιοχή της Επιδαύρου είναι το βασικό τους εισόδημα.

Λοιπόν, κύριε Υπουργέ, βεβαίως η διαδικασία μέσω των ΠΣΕΑ μέσω των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων που συζητάμε θέλει αυτόν τον χρόνο, τα δύο δυόμιση χρόνια, όμως αυτό που ζητώ είναι ενδιάμεσα ποια μέτρα θα πάρετε για την ανακούφιση, τη διευκόλυνση; Μπορείτε να ζητάτε ως Κυβέρνηση την καταβολή του 100% του φόρου από τους αγρότες για ένα εισόδημα που δεν υπάρχει αποδεδειγμένα; Σ' αυτό θέλω απάντηση. Και νομίζω ότι πρέπει να συνεννοηθείτε με τον Υπουργό Οικονομικών, πρέπει να βρεθεί λύση. Δεν μπορεί να ζητάτε λοιπόν προκαταβολές ή φόρους για εισοδήματα που δεν υπάρχουν. Η κατάσταση στον αγροτικό τομέα, το γνωρίζετε πολύ καλά κύριε Υπουργέ είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολη, οι αγρότες είναι στα όριά τους, δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν. Επομένως, όταν καταστρέφεται σε διαδοχικές χρονικές περιόδους η καλλιέργεια, δεν έχουν πλέον τις δυνάμεις να μπορούν να ζήσουν, να μπορούν να καλλιεργήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Γι' αυτό λοιπόν η Κυβέρνηση καλείται, και κύριε Υπουργέ να συνεννοηθείτε με τον Υπουργό Οικονομικών, να βρεθούν τρόποι ώστε να υπάρξουν διευκολύνσεις. Πώς θα πληρώσει ο αγρότης τον ΕΦΚΑ, την ασφάλισή του όταν δεν έχει εισόδημα; Πώς θα πληρώσει την ασφάλισή του στον ΕΛΓΑ όταν δεν έχει εισόδημα; ”

Στη δευτερολογία του ο κ. Αποστόλου ανέφερε τα εξής:

“Να τα βάλουμε σε μία τάξη, σε μια σειρά. Οι ζημιές από ακαρπία του Μαΐου και οι ζημιές από τη χαλαζόπτωση που είδαμε προχθές καλύπτονται από διαφορετική αφετηρία. Άρα λοιπόν αυτά που αφορούν τη χαλαζόπτωση εκ των πραγμάτων θα συσχετιστούν με το εισόδημα της χρονιάς το οποίο θα οριστικοποιηθεί μετά από 5-6 μήνες, στο τέλος της χρονιάς, εκεί θα έρθει ο ΕΛΓΑ και θα δώσει την αντίστοιχη αποζημίωση που θα τεκμηριώνει τη ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί από τη χαλαζόπτωση. Το κομμάτι που αφορά την απώλεια εισοδήματος εξαιτίας της ακαρπίας που θα το δούμε εφόσον αφαιρεθεί αυτό το κομμάτι που καλύφθηκε για τη χαλαζόπτωση. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να στοιχειοθετήσουμε τον φάκελλο, να τον υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι διαδικασίες χρονοβόρες, όμως τελευταία ο διπλός έλεγχος που γινόταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει φύγει, και μιλάμε για έναν έλεγχο που μείωσε πάρα πολύ τον χρόνο.

Από κει και πέρα, το ότι θα υπάρξει αδυναμία εισοδήματος των αγροτών για την κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων που είπατε, σας το είπα και στο Ναύπλιο, το επαναλαμβάνω και τώρα, ότι πρέπει να μπουν στη διαδικασία, ξεκινώντας από την τοπική αυτοδιοίκηση, κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος, σε συνεργασία με τη περιφέρεια πρέπει να τεκμηριώσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από κει και πέρα υπάρχει μια άλλη διαδικασία που φτάνει μέχρι το Υπουργείο Οικονομικών που θα είναι αυτό που θα πει ότι γι' αυτούς τους λόγους να πάει λίγο πιο πίσω οι φορολογικές υποχρεώσεις, ο ΈΝΦΙΑ, όλα αυτά για να μπορέσει να ανταποκριθεί και ο Έλληνας αγρότης.

Εγώ θέλω να σας ξεκαθαρίσω όμως ένα πράγμα: σ' αυτή τη διαδικασία της εκτίμησης των ζημιών προσπαθούμε όσο το δυνατόν, ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο που είναι αλλεπάλληλες οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και μάλιστα οι επιπτώσεις τις οποίες και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την περίοδο δεν αμφισβητεί, της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική δραστηριότητα. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα, θα το δούμε κι εμείς μέσα από αναλογιστικές μελέτες που ήδη έχουμε μπει στη διαδικασία να ολοκληρώσουμε, αλλά πρέπει όμως, το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, οποιαδήποτε αναλογιστική μελέτη που θα καλύπτει έναν επιπλέον ασφαλιστικό κίνδυνο, εκ των πραγμάτων θα συνοδεύεται και με αντίστοιχο ασφάλιστρο. Αυτά πρέπει να γίνουν ξεκάθαρα, γιατί δεν μπορούμε ο ΕΛΓΑ είναι ένα ταμείο που λειτουργεί καθαρά ανταποδοτικά. Το αν πρέπει να υπάρξει μια κρατική ενίσχυση ή αν πρέπει να υπάρξει συμβολή κάποιου άλλου φορέα σ' αυτό το κομμάτι είναι άλλης τάξης και άλλης ώρας ζήτημα”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ