ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Δακτυλίωση νεοσσών πελαργών στην Μάκρη Αρκαδίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:26:00 π.μ. |
Δακτυλίωση νεοσσών πελαργών στην Μάκρη Αρκαδίας
 Στις 2 Ιουλίου 2017, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δακτυλίωση νεοσσών πελαργών σε μια και ξεχωριστή φωλιά στην Μάκρη Αρκαδίας – την νοτιότερη φωλιά πελαργών στην Ελλάδα!


Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος η αναπαραγωγή των πελαργών στην Πελοπόννησο τράβηξε την προσοχή πολλών παρατηρητών πουλιών και των κατοίκων της περιοχής. Το γεγονός είχε και έχει ενδιαφέρον γιατί σε αυτά τα μέρη οι πελαργοί είχαν να φωλιάσουν πάρα πολλά χρόνια.
Η δακτυλίωση των τριών μικρών πελαργών στην Μάκρη Αρκαδίας έγινε έπειτα από αρκετή παρακολούθηση και εκτίμηση της ηλικίας τους, μιας και γίνεται περίπου ένα μήνα πριν οι νεοσσοί θα κάνουν την πρώτη πτήση. Κατά τον έλεγχο της κατάστασης των μικρών πελαργών (απαραίτητες μετρήσεις, ζύγισμα, οπτικός έλεγχος) διαπιστώθηκε, ότι ανάπτυξη και το βάρος τους εξελίσσονται ικανοποιητικά. Οι νεοσσοί ήταν πολύ καλά ταϊσμένοι, με αρκετό λίπος, επιβεβαιώνοντας ότι οι πελαργοί-γονείς βρίσκουν στην περιοχή αρκετή τροφή για να ταΐσουν τα μικρά τους. Στο ζύγισμα ο ελαφρύτερος νεοσσός είχε βάρος 1,82kg, ο μεσαίος 1,96kg και ο τρίτος – βαρύτερος ζύγιζε 2,38kg.

Παράλληλα με την δακτυλίωση έγινε σχολαστικός έλεγχος της φωλιάς για επικίνδυνα αντικείμενα, όπως οι σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, πετονιές, πλαστικά τσουβάλια κτλ. Η φωλιά καθαρίστηκε με προσοχή γιατί τα αντικείμενα αυτά αποτελούν πάντα μεγάλο κίνδυνο για τους νεοσσούς (μπορούν να τραυματίσουν σοβαρά τα άκρα των νεοσσών, ακόμα και θάνατο).
Την διαδικασία της δακτυλίωσης την συντόνισε εθελοντικά για δεύτερη χρονιά η Εύα Στετς, συνεργάτης Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών και μαζί της μια έμπειρη ομάδα που προσέφερε σημαντική βοήθεια: Νικόλαος Νούλας, Μιχαήλ-Άγγελος Κουτσαύτης, Διονύσης Κουτσαύτης, Ματου Καλλούτση, Αθανάσιος Μαρίνης, Βούλα Τσιλιμπή και Χρήστος Βυθούλκας (όλοι εθελοντές).

Το επιχείρημα αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν δεν υπήρχε η πολύτιμη υποστήριξη από την κ. Βασιλική Γεωργοπούλου από την Μάκρη Αρκαδίας και από τον Διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ της Τρίπολης, κ. Ηλία ο Κούρο, που φρόντισαν για την παροχή τεχνικού προσωπικού και απαραιτήτου καλαθοφόρου.
Σε όλους αξίζουν πολλά θερμά συγχαρητήρια και πάρα πολλά ευχαριστώ!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δακτυλίωση είναι μια δοκιμασμένη και ασφαλής μέθοδος μαρκαρίσματος πουλιών, που χρησιμοποιείται διεθνώς εδώ και πολλά χρόνια. Στον λευκό πελαργό ο σκοπός της δακτυλίωσης είναι η μελέτη της μετανάστευσης και η δυνατότητα πιο ολοκληρωμένης παρατήρησης του, τόσο στις μετακινήσεις όσο και στην αναπαραγωγή.

Τα τελευταία χρόνια στην δακτυλίωση πελαργών χρησιμοποιούνται τα δαχτυλίδια τύπου ELSA, που είναι πολύ ανθεκτικά αλλα δεν ενοχλούν τον πελαργό και δίνουν μεγάλη δυνατότητα της αναγνώρισης από απόσταση. Το κάθε δακτυλίδι έχει μοναδικό αριθμό, τον κωδικό της χώρας και την διεύθυνση του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών. Έτσι αν ένας πελαργός με τέτοιο δακτυλίδι θα παρατηρηθεί στις μετακινήσεις του σε κάποια άλλη χώρα η αν κάποτε θα γυρίσει και θα κάνει φωλιά στην Ελλάδα – θα γίνει αμέσως γνώστη η ταυτότητα του και θα δώσει στους ειδικούς πολύτιμες πληροφορείς για την μετανάστευση, συνθήκες διαβίωσης, αναπαραγωγής κ.α.
Ο πελαργός είναι ένα μεταναστευτικό πουλί, που έρχεται στη χώρα μας κάθε Άνοιξη και φεύγει το Φθινόπωρο. Αν στο μέρος που φωλιάζει μπορεί να τραφεί ο ίδιος (και να ταΐζει τα μικρά του), «δένεται» με την περιοχή και με την φωλιά. Μπορεί ακόμα και να «πολεμάει» και να υπερασπίζεται την φωλιά του, όταν άλλος, ξένος, πελαργός (πελαργοί) προσπαθεί να διεκδικήσει το σπιτικό του.

Οι νεοσσοί των πελαργών δεν γυρίζουν από τις νότιες χώρες (κυρίως από την Αφρική) ούτε μαζί με τους γονείς τους και ούτε τον επόμενο χρόνο. Υπάρχει ένα διάστημα 3-4 χρόνων, που τα νεαρά πουλιά πρέπει να ωριμάσουν για να επιστρέψουν στην χώρα μας για να κάνουν δική τους οικογένεια (γυρίζουν συνήθως κοντά στην περιοχή που εκκολαφτήκαν).

Έτσι, εκτός από το επιστημονικό κομμάτι – όταν διαπιστώνεται ότι ένας πελαργός (που κάποτε ήταν μωρό) γυρίζει στην χώρα του και αναγνωρίζεται το δακτυλίδι – η χαρά της επιστροφής μοιράζεται και στους κάτοικους που θα τον δουν ξανά – και η χαρά με την συγκίνηση είναι πάντα μεγάλη.

Τέτοιες, ευχάριστες επιστροφές, με αναγνωρισμένα δακτυλίδια ευχόμαστε στα πελαργάκια από την Μάκρης Αρκαδίας!

Κείμενο: Εύα Στετς – εδικός δακτυλιωτής λευκών πελαργών, συνεργάτης Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών

Φωτογραφίες: Μιχαήλ-Άγγελος Κουτσαύτης, Ματου Καλλούτση, Εύα Στετς, Βούλα Τσιλιμπή και Διονύσης Κουτσαύτης

Πηγή: polispress.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ