ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Πως η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για υπόθεση που εκδικάστηκε στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:53:00 π.μ. |
Πως η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για υπόθεση που εκδικάστηκε στο Ναύπλιο
 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη (άρθρο 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ), επιδικάζοντας αποζημίωση 7.800 ευρώ στον προσφέυγοντα.


Η υπόθεση αφορά στην προσφυγή ενός Αλβανού υπηκόου, o οποίος το 2007 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 ετών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Ναυπλίου για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων απαγωγή και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Μετά την έκδοση της απόφασης, ο προσφέυγων εξέφρασε την επιθυμία του να ασκήσει έφεση.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΔΑ. ο προσφεύγων οδηγήθηκε με τη συνοδεία της αστυνομίας και φορώντας χειροπέδες στη γραμματεία του δικαστηρίου, όπου ο γραμματέας συμπλήρωσε ένα προτυπωμένο έντυπο με τα προσωπικά του στοιχεία.

Στη συνέχεια αφαιρέθηκαν για λίγο οι χειροπέδες από τον προσφεύγοντα, προκειμένου να υπογράψει την αίτηση.

Όταν η έφεση συζητήθηκε ενώπιον του πενταμελούς Εφετείου, το δικαστήριο την απέρριψε ως απαράδεκτη, καθώς δεν περιελάμβανε κανέναν συγκεκριμένο λόγο έφεσης, όπως απαιτείται από το νόμο.

Την απόφαση του Εφετείου επικύρωσε και ο Άρειος Πάγος, με το σκεπτικό ότι την ευθύνη για το περιεχόμενο της δήλωσης του κατηγορουμένου ότι ασκεί έφεση και τους λόγους για τους οποίους ζητεί την εξαφάνιση της προσβαλλομένης απόφασης, φέρει αποκλειστικά ο ίδιος.

Ο καταδικασθείς προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Εφετείου παραβίασε τα δικαιώματά του που απορρέουν από το άρθρο 6 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (πρόσβαση σε δικαστήριο).

Ειδικότερα, ο προσφεύγων επεσήμανε ότι, αφενός δεν του δόθηκε η δυνατότητα να ασκήσει έφεση εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ήταν προδιατυπωμένο το έντυπο που του δόθηκε και όχι λόγω δικού του σφάλματος, αφετέρου δε η απόρριψη του αιτήματός του ως απαράδεκτου ήταν δυσανάλογη.

Το ΕΔΔΑ έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του προσφεύγοντα, κρίνοντας ότι οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων (Εφετείου και Αρείου Πάγου) εμπόδισαν δυσανάλογα την άσκηση του δικαιώματός πρόσβασης σε δικαστήριο, και επιδικάζοντας το ποσό των 7.800 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στην αγγλική γλώσσα εδώ

Πηγή: lawspot.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ