ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Καταστροφή από το πέρασμα της φωτιάς και ευθύνες για καθυστερήσεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:49:00 μ.μ. | |
Καταστροφή από το πέρασμα της φωτιάς και ευθύνες για καθυστερήσεις
 Ανοχύρωτη ακόμη μια φορά η χώρα απέναντι στις φωτιές. Στάχτη και καταστροφή με τις φλόγες να περνούν μέσα από οικισμούς και τους τοπικούς φορείς αλλά και πολίτες να μιλούν για πολύ δύσκολη κατάσταση καταγγέλοντας ωστόσο ότι πέραν του ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολύ δύκολη κατάσταση, δεν είχαν ενάερια μέσα έγκαιρα ώστε να επιχειρήσουν.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση δίνεται μάχη ώστε να αντιμετωπίσουν οι αναζωπυρώσεις από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις περιοχές Κότρωνας και Σκουτάρι Λακωνίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες καταγραφές των ζημιών που προκάλεσαν τα πύρινα μέτωπα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στην ανατολική Μάνη πνέουν ισχυροί άνεμοι που φθάνουν ακόμη και τα 8 μποφόρ. Ήδη μία πρώτη αναζωπύρωση αντιμετωπίζεται σε μία μικρή χαράδρα ανάμεσα στις περιοχές Χρυσοπηγή και Σκουτάρι, και όπως τονίζει ο Βασίλης Ματαθαιόπουλος, το σημείο είναι πολύ δύσβατο και χρειάζεται αρκετή δουλειά, ώστε να υπάρξει πλήρης κατάσβεση. Παράλληλα σημειώνει ότι «όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλά».

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρέπει να έχουν υποστεί ζημιές περίπου 10 σπίτια κυρίως στις περιοχές Κότρωνα και Σκουτάρι. Επίσης, η Αδαμαντία Τζανετέα ανέφερε ότι «επισκεπτόμαστε με κλιμάκιο τις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές και μιλάμε με τους κατοίκους, ώστε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία για το μέγεθος των ζημιών».

«Σε ύφεση είναι τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι Λακωνίας».

Αυτό είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

Στην περιοχή, όπως σημειώνει, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από 120 πυροσβέστες και 30 αυτοκίνητα.

«Προσπαθούμε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, με τη βοήθεια υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντικών ομάδων, ενώ παράλληλα θέλουμε να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κατοικημένες περιοχές ο Βασίλης Ματθαιόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σε κάποια χωριά και οικισμούς η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών, γιατί στα περισσότερα υπήρχαν ξερά χόρτα και δέντρα».
Επίσης, όπως λέει, οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί στην περιοχή του Κότρωνα, αλλά αυτές είναι υλικές και μικρές, δηλαδή σε στέγες, σκεπές, ή άλλες κατασκευές.

Μεγάλη καταστροφή

Αυτή την ώρα στον Πύριχο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 8 ατόμων, ενώ στον Παρασυρό 66 πυροσβέστες με 33 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Η πύρινη λαίλαπα έκαψε οικισμούς στον Κότρωνα Λακωνίας, ολοσχερώς κάηκε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στην περιοχή Γονέας.

Το Λιμεναρχείο έστειλε πλωτά, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τον οικισμό, μιας και οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί. Τα ξενοδοχεία της περιοχής εκκενώθηκαν.

Μαίνονται επίσης οι εστίες σε Παρασυρo, Σκουτάρι, Δροσοπηγή και την περιοχή της Αργυλιάς. Στο σημείο επιχειρούν από ξηράς ισχυρές Πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν έρθεικαι από τη Θεσαλλονίκη, 40 οχήματα με 150 Πυροσβέστες, ενώ συνδράμουν και πολίτες με νεροφόρες.

Η φωτιά ξέσπασε το πρωϊ του Σαββάτου, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από ένα μετασχηματιστή σε κολώνα της ΔΕΗ στην περιοχή Πυρριχο. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο προχθές το μεσημέρι και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποσύρθηκαν. Σε επιφυλακή έμεινε μόνο μια μικρή δύναμη, με τη φωτιά τελικά να αναζωπυρώνεται και να κατακαίει στο πέρασμά της μεγάλες δασικές εκτάσεις και αγροκτήματα.

Σοβαρές καταγγελίες από τον δήμαρχο της περιοχής Π. Ανδρεάκο που μιλώντας στον ΣΚΑΙ έκανε λόγο για απουσία συντονισμού.
Το πιο σοβαρό μέτωπο ήταν στον οικισμό Κότρωνα όπου έχουν υποστεί ζημιές σπίτια ενώ η φωτιά έφτασε και στο Σκουτάρι με τουλάχιστον ένα σπίτι να έχει υποστεί ζημιές σύμφωνα με το lakonikos.gr.

Σπίτια κάηκαν κστην περιοχή Αρέα ενώ αναζωπυρώθηκε και η φωτιά στη Χιμάρρα με μέτωπο προς την Αρεόπολη.

Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: Δεν είχαμε τα εναέρια μέσα όταν έπρεπε

Για πολύ δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας καθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών που δημιούργηκαν καύσιμη ύλη δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα. Η κυρία Τζανατέα πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό». Όσον αφορά τις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι».

Ακόμη, η κυρία Τζανετέα ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά». Όπως εξήγησε, «υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς».

Επιπλέον η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ όπως πρόσθεσε «κάηκε από την φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου».

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις».

Παράλληλα, η Αδαμαντία Τζανετέα πρόσθεσε ότι «έρχονται στην Λακωνία πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του FLY από το σημείο της φωτιάς, τα μεγάλα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ καθυστέρησαν να έρθουν στην περιοχή διότι είχαν σταλεί σε φωτιά στην Κεφαλονιά. Η πρώτη ρίψη νερού συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε στις 7 χθες το απόγευμα, όταν ήδη η φωτιά είχε φτάσει σε οικισμούς.

Κέρκυρα


Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που ξέσπασε πριν από λίγη ώρα σε δασική έκταση στη νότια Κέρκυρα κοντά στον Χαλικούνα.

Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη έχει σπεύσει στην περιοχή ενώ οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.
Αγρίνιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε περίπου στις 14:30 μετά το μεσημέρι, σε δασική έκταση στην περιοχή Κομπωτή Ξηρομέρου, στην Αιτωλοακαρνανία.
Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Κεφαλονιά

Περιορίστηκε το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Αγία Ειρήνη της Κεφαλονιάς.
Στο σημείο παραμένει ισχυρή πυροσβεστική δύναμη, ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της ΠΥ Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «στις φλόγες παραδόθηκαν περίπου 450 στρέμματα δασικής κυρίως θαμνώδους έκτασης».
Από τη φωτιά, που πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω και των ανέμων, χθες το απόγευμα, δεν κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές, ενώ μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες για περισσότερο από δώδεκα ώρες.

Μαραθώνας

Yπό μερικό έλεγχο τέθηκε πλέον η πυρκαγιά που ξέσπασε, στις 3:30 τα ξημερώματα, στην περιοχή Άνω Σούλι Μαραθώνα. Στο σημείο επιχειρούν τώρα 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Φθιώτιδα

Στη δυτική Φθιώτιδα στα χωριά Ροβολίαρι και Τσούκα η φωτιά έχει περιοριστεί. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία και άλλους σταθμούς και κλιμάκια της Φθιώτιδας.
Στο σημείο επιχειρούν 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρο.

Πλήρης ετοιμότητα

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός και το σύνολο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9FM".

Σε σχέση με τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Καπάκης είπε – μεταξύ άλλων - πως "καταβάλλεται κάθε δυνατή δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να γίνει πλήρης κατάσβεση όσο το δυνατόν γρηγορότερα".
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, ευνοείται η πρόκληση και εξάπλωση πυρκαγιών ανά την επικράτεια.

"Είναι πολύ δύσκολη μέρα, από τις δυσκολότερες μέρες για φέτος, έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για πυρκαγιά" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπάκης. Πρόσθεσε ότι "όλες οι δυνάμεις, όλος ο πυροσβεστικός μηχανισμός, οι δήμοι, οι περιφέρειες, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες, βρίσκονται μέσα στα δάση, ώστε να έχουμε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε επεισόδιο κυρίως στο αρχικό στάδιο".

Σε ό,τι αφορά ειδικά την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, σημείωσε πως "σήμερα είναι μια δύσκολη ημέρα, έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας και για τη Χαλκιδική και για ένα κομμάτι της Θεσσαλονίκης, πνέουν ισχυροί άνεμοι υπάρχει δεύτερο στάδιο επικινδυνότητας, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται έξω στα δάση και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, έτσι ώστε και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς, αλλά κυρίως να την αντιμετωπίσουμε".

Οι περιοχές που βρίσκονται αύριο Τρίτη σε κίνδυνο

Σε επιφυλακή και ετοιμότητα θα βρίσκεται και αύριο Τρίτη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ανακοίνωσε τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών, λόγω των ανέμων που θα επικρατούν στην Ελλάδα, ύστερα από τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών.

Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία και κεντρική - νότια Εύβοια), Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Κάρπαθο, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου (Κω, Ρόδο).

«Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι και στις υπόλοιπες περιοχές δεν υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν πυρκαγιές. Για αυτό και πρέπει να υπάρχει προσοχή» τονίζει ο κ. Γεωργίου. «Στο μεταξύ, αύριο Τρίτη σε κατάσταση υψηλού κινδύνου, (κατηγορία 3) θα είναι όλη η Κρήτη, η Λακωνία, Μάνη, όλη η βόρεια Πελοπόννησος (Κορινθία, Αργολίδα μέχρι την Αχαΐα), τα νησιά του Ιονίου, ένα μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, η Μαγνησία, η Βοιωτία και η Φθιώτιδα, καθώς κι ένα μέρος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη). Επίσης στην κατηγορία 3 εντάσσονται κι η Μυτιλήνη, Σαμοθράκη και περιοχές νότια του Έβρου».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr του υπουργείου Εσωτερικών συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γεωργίου «σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ