ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Η φωτογραφία της ημέρας: Πως βλέπουν τα πουλιά;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:39:00 π.μ. |
Η φωτογραφία της ημέρας: Πως βλέπουν τα πουλιά;
 Τα πουλιά έχουν τετραχρωματική όραση, κάποια άλλα είδη πενταχρωματική όραση, ενώ ο άνθρωπος όπως όλοι ξέρουμε έχει τρίχρωματικη όραση. 

Τα χρώματα στα τεραχρωματικά είδη πουλιών είναι το πράσινο, το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο, ενώ στην κατηγορία των περιστεριών που εμπίπτουν και οι φάσες έχουμε πενταχρωμία δηλ. μεγαλύτερο φάσμα χρωμάτων. Άρα τα πουλιά βλέπουν χρώματα και μάλιστα πολύ καλύτερα από εμάς τους ανθρώπους. Ταυτόχρονα κάποια άλλα είδη πουλιών έχουν ακόμη ένα πλεονέκτημα στην όραση τους με την χρησιμοποίηση της υπεριώδης ακτινοβολίας. 

Για να το κατανοήσουμε αυτό κάποια πουλιά χρησιμοποιώντας την υπεριώδη ακτινοβολία βλέπουν κάποια χρώματα επάνω σε ένα άλλο πουλί του ιδίου είδους, τα οποία εμείς οι άνθρωποι δεν τα βλέπουμε, είναι φαντασμαγορικά στο μάτι του πουλιού, εκπέμπουν ωραία χρώματα και χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή. Επίσης κάποιοι καρποί όπως π.χ κάποια μούρα, εκπέμπει η επιφάνεια τους κάποιο χρώμα με την υπεριώδη ακτινοβολία τα οποία χρώματα είναι ορατά από κάποια είδη πουλιών ενώ κάποια άλλα όχι, οπότε το είδος που βλέπει χρησιμοποιώντας την υπεριώδη ακτινοβολία πλεονεκτεί. 

Επίσης η χρησιμοποίηση της υπεριώδης ακτινοβολίας, των μαγνητικών πεδίων και των διαφόρων μηκών κύματος από τα πουλιά τους εξυπηρετεί τοσο στο να προσανατολίζονται οσο και στο να μεταναστεύουν.

ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ - ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΙ ΑΡΓΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Ένα πουλί έχει πολύ πιο μεγάλη ικανότητα να αναλύει γρήγορες κινήσεις από έναν άνθρωπο, δηλ. εάν σκεφτούμε ένα άνθρωπο να προσπαθεί να περάσει από ένα δάσος που έχει κλαδιά και πήγαινε με την ταχύτητα που πετάνε τα πουλιά, εκείνη η εικόνα των κλαδιών την ώρα που περνούσε θα ήταν μια εικόνα πολύ θολή, ενώ ένα γεράκι περνώντας από το ίδιο δάσος με την ίδια ταχύτητα και με την δική του όραση θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα των κλαδιών γιατί αντιλαμβάνεται πολύ πιο γρήγορα τις όποιες εικόνες και αλλαγές στο τοπίο. Στο άλλο άκρο τα πουλιά μπορούν να αντιλαμβάνονται τις αργές κινήσεις πολύ πιο καλύτερα από ότι τις αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος δηλ. εμείς σαν άνθρωποι δεν βλέπουμε την κίνηση του ήλιου κατά την διάρκεια της μέρας. Τον βλέπουμε σε μια θέση και μετά σε άλλη, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε κίνηση. Το πουλί όμως αντιλαμβάνεται και βλέπει την αργή κίνηση του ήλιου και την χρησιμοποιεί στην μετανάστευση προσανατολιζόμενο.

ΜΕΓΑΛΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Τα πουλιά συνήθως είτε είναι θηράματα όπως η φάσα, είτε είναι θηρευτές όπως το γεράκι έχουν πολύ μεγάλα μάτια σε σχέση με το σώμα τους και το μέγεθος του ματιού είναι πολύ μεγαλύτερο σε αναλογία από ότι στα θηλαστικά. Οι παλαιότεροι κυνηγοί έλεγαν πως η φάσα μπορεί να δει και να αντιληφθεί από πολύ μακρινή απόσταση μέχρι και την κίνηση του βλεφάρου του ματιού ενός κυνηγού. Ο λόγος είναι ότι τα πουλιά αυτά πάνω στο μάτι έχουν κάποιους υποδοχείς της όρασης πιο πολλούς από ότι σε άλλα πουλιά και έτσι έρχονται πιο πολλά ερεθίσματα στο μάτι και αναλύουν πιο μεγάλες εικόνες. Ειδικότερα τα αρπαχτικά πουλιά έχουν τους περισσότερους υποδοχείς στο μάτι τους εάν λάβουμε υπόψη το γεγονός πως όταν πετά εντοπίζει το θήραμα του από πολύ μεγάλη απόσταση και έχει μια ξεκάθαρη εικόνα προτού του ορμήσει.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΟΡΑΣΗ (ΚΟΝΙΑ ΚΑΙ ΡΑΒΔΙΑ)

Πάνω στο μάτι υπάρχουν δύο υποδοχείς τα κονία και τα ραβδία. Τα ραβδία έχουν μια ουσία την ροδοψίνη η οποία είναι πιο ευαίσθητη στις μικρές ποσότητες φωτός, άρα χρησιμευει περισσότερο την νύχτα, ενώ τα κονία ανιχνεύουν συγκεκριμένα τα χρώματα, οπότε αναλόγως τι πουλί είναι το καθένα γίνεται συνδυασμός των δύο υποδοχέων της όρασης. Εάν είναι αρπαχτικό όπως ο αετός π.χ έχει περισσότερο κονία από ότι ραβδία για να εντοπίζει την λεία του την ημέρα, ενώ εάν είναι νυχτόβιο π.χ κουκουβάγια χρησιμοποιεί περισσότερο ραβδία παρά κονία για βλέπει την νύχτα που δραστηριοποιείται περισσότερο.

Του Χάραλάμπου Πετεβίνου
D.V.M
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ