ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Απάντηση Αποστόλου σε Ανδριανό και βουλευτές της ΝΔ για την προστασία ΠΟΠ της Φέτας στη Συμφωνία CETA ΕΕ-Καναδά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:23:00 μ.μ. | |
Απάντηση Αποστόλου σε Ανδριανό και βουλευτές ΝΔ για την προστασία ΠΟΠ της Φέτας στη Συμφωνία CETA ΕΕ-Καναδά.
 Στην 3994/8-3-2017 Ερώτηση που είχε καταθέσει με άλλους βουλευτές του κόμματος ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη προστασίας ΠΟΠ της Φέτας στη Συμφωνία CETA ΕΕ-Καναδά, απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου

Στην απάντηση του Υπουργού επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:


“Η προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τη χώρα μας, καθώς οι ονομασίες που καταχωρίζονται έχουν ευρύ και συλλογικό χαρακτήρα, διασφαλίζουν τα πνευματικά δικαιώματα των κατοίκων μιας ολόκληρης γεωγραφικής περιοχής και χρησιμοποιούνται ως εργαλεία ανάπτυξης της υπαίθρου.

Με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει να επιδείξει σημαντική αγροτική παραγωγή με έμφαση στην ποιότητα, στόχος και πάγια επιδίωξη της Ελλάδας για κάθε συμφωνία που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες χώρες είναι η επίτευξη πλήρους προστασίας για το σύνολο των ελληνικών καταχωρισμένων ονομασιών στο Μητρώο ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ιδίως για τη ΦΕΤΑ ΠΟΠ, ένα εμβληματικό προϊόν για τη χώρα μας, το οποίο είναι εθνικής σημασίας και εμβέλειας και το οποίο ταυτίζεται εν πολλοίς με τη διατροφική παράδοση και τη γαστρονομία της Ελλάδας.

Όσον αφορά στην Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) μεταξύ Καναδά και ΕΕ, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρμόδια η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας, Βιολογικής Παραγωγής και Γεωγραφικών Ενδείξεων) είχε προτείνει την προστασία αρκετών ονομασιών που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ΠΟΠ/ΠΓΕ. Επίσης, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρμόδια η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας, Βιολογικής Παραγωγής και Γεωγραφικών Ενδείξεων) είχε επικοινωνήσει τόσο με ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις Φέτας στον Καναδά, όσο και με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει άμεση επαφή με τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές, προκειμένου να αναζητηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα τεχνικά επιχειρήματα, τα οποία και απεστάλησαν.

Κατόπιν σύσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το κείμενο της συμφωνίας CETA ΕΕ-Καναδά για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, το οποίο αναφέρθηκε ως τελική έκδοση, σύμφωνα με το έγγραφο 189/14/6-6-2014 της Επιτροπής, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) απέστειλε αναλυτικά τις ελληνικές απόψεις κατ' άρθρο, όπως αποτυπώθηκε σε επιστολή του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, όπου στην ουσία ζητήθηκε να τροποποιηθούν επίμαχα σημεία της συμφωνίας, αλλά και να επιδιωχθεί η εξάντληση κάθε δυνατής προσπάθειας προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων.

Παρ' όλες τις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί πλήρης προστασία για τη Φέτα στη Συμφωνία ΕΕ-Καναδά. Την 26-9-2014, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Καναδά στην Οττάβα, ανακοινώθηκε επίσημα η λήξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να περάσει το κείμενο από το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών.

Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων και έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κείμενο της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά, ειδικότερα για το θέμα της προστασίας της Φέτας, έχει καταστεί σαφές προς την ΕΕ πως το ειδικό καθεστώς που έχει συμφωνηθεί να ισχύει για τη ΦΕΤΑ δεν κρίνεται καθόλου ικανοποιητικό από τις ελληνικές αρχές.

Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου του 2015 στις Βρυξέλλες, για τις Διεθνείς Συμφωνίες και αναφέρθηκαν τα κάτωθι:

-Η προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων αποτελεί για τη χώρα μας βασική Ευρωπαϊκή προτεραιότητα στο πλαίσιο των εμπορικών μας σχέσεων. Γι' αυτό και η νέα Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

-Η Φέτα αποτελεί ως Γεωγραφική Ένδειξη τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όμως από τη συμφωνία δεν απολαμβάνει της προστασίας που προβλέπεται για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις της ΕΕ αντιστοίχου βεληνεκούς.

-Ως εκ τούτου, για την Ελλάδα θα ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτό το κείμενο της συμφωνίας (ΕΕ-Καναδά) ως έχει είτε στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, είτε κατά την επικύρωση της Συμφωνίας από το σώμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

-Θεωρείται αναγκαίο, σε συνεργασία με την Καναδική πλευρά, να τροποποιηθεί το σχετικό απόσπασμα του κειμένου της Συμφωνίας και να βρεθεί μια πραγματικά δίκαιη και κοινά αποδεκτή λύση.

-Το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Καναδά για τη Συμφωνία CETA σε ό,τι αφορά στη Φέτα δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να αποτελέσει προηγούμενο για οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία της ΕΕ με τρίτη χώρα.

-Οι υπηρεσίες τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα έχουν λάβει εντολή να συνεργαστούν εποικοδομητικά με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να διαμορφωθεί μια αμοιβαία επωφελής Συμφωνία με τον Καναδά, αλλά και με άλλες τρίτες χώρες, η οποία θα εξασφαλίζει επαρκές επίπεδο προστασία για την κορυφαία ελληνική Γεωγραφική Ένδειξη.

Επιπλέον στο Συμβούλιο Γεωργίας-Αλιείας στις 17/5/2016, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έθεσε εκ νέου το θέμα της προστασίας των ελληνικών Γεωγραφικών Ενδείξεων στις διεθνείς συμφωνίες δηλώνοντας ότι:

-Η προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων αποτελεί για την Ελλάδα βασική Ευρωπαϊκή προτεραιότητα στο πλαίσιο των εμπορικών της σχέσεων. Γι' αυτό και η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χώρες όπως ο Καναδάς, η Ν. Αφρική κ.α.

-Η Φέτα αποτελεί ως Γεωγραφική Ένδειξη, τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ωστόσο δεν απολαμβάνει της προστασίας που προβλέπεται για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις της ΕΕ αντίστοιχου βεληνεκούς.

Επίσης, μερικές από τις δράσεις που έχουν αναληφθεί για την προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης “Φέτα” στο πλαίσιο της διεθνούς Συμφωνίας ΕΕ-Καναδάς (CETA) από το ΥΠΑΑΤ είναι οι ακόλουθες:

-Συναντήσεις Υπουργού κ. Ε. Αποστόλου και Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμη με Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. P. Hogan στο περιθώριο των Συμβουλίων Γεωργίας-Αλιείας της ΕΕ. (Απρίλιος 2015, Απρίλιος 2016, Μάιος 2016, άτυπο Μαϊου 2016).

-Συνάντηση Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμη με Αν. Γεν. Διευθύντρια DG Agri κα. Μ. Pariat (12-5-2015)

-Συμμετοχή σε άτυπη συνάντηση της επικεφαλής Αγροτικού Τομέα της ΜΕΑ Βρυξελλών κας. Γ. Μπαζώτη με τον επικεφαλής της ομάδας του Καναδά σε θέματα γεωργίας και τροφίμων κ. F. Seppey (30-3-2015).

-Συνάντηση εκπροσώπων των Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ με επιτετραμμένο της Πρεσβείας του Καναδά για εμπορικά θέματα στην Αθήνα (8-5-2015).

Επιπλέον στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τον Ιούλιο του 2016, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εστίασε την παρέμβασή της στην υπό ολοκλήρωση συμφωνία CETA με τον Καναδά, όπου:

-Εξέφρασε την απογοήτευσή της για τα αποτελέσματα όσον αφορά στις γεωγραφικές ενδείξεις και συγκεκριμένα στο έλλειμμα προστασίας για την ΠΟΠ Φέτα και

-Ζήτησε από την Επιτροπή να ανταποκριθεί άμεσα στην υποβολή δήλωσης με την οποία να δεσμεύεται για την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων παραγωγών στο πλαίσιο της CETA.

Παράλληλα, κινήθηκε και το επισπεύδον Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ως αποτέλεσμα συντονισμού των δύο Υπουργείων.



Άλλες δράσεις που ανέλαβε το ΥΠΑΑΤ ήταν η συμμετοχή σε άτυπη συνάντηση της επικεφαλής του Αγροτικού Τομέα της ΜΕΑ Βρυξελλών με τον επικεφαλής της ομάδας του Καναδά σε θέματα γεωργίας και τροφίμων, καθώς και η πραγματοποίηση συνάντησης εκπροσώπων των Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ με τον επιτετραμμένο της Πρεσβείας του Καναδά για εμπορικά θέματα στην Αθήνα”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ