ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Λαγκαδινοί μαστόροι και γεφυροποιία στην Πελοπόννησο τον 19ο – 20ο αιώνα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:14:00 π.μ. |
Λαγκαδινοί μαστόροι και γεφυροποιία στην Πελοπόννησο τον 19ο – 20ο αιώνα
 Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 13 Αυγ.2017, η εξαιρετική και πολύ ενδιαφέρουσα θεματική εκδήλωση που οργάνωσε, μόνος του, ο Σύνδεσμος των Λαγκαδινών της Αθήνας, στο ιστορικό, αλλά κλειστό σήμερα Γυμνάσιο-Λυκειο Λαγκαδίων.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν : Λαγκαδινοί μαστόροι και γεφυροποιία στην Πελοπόννησο κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Οι βασικοί ομιλητές δεν ησαν Λαγκαδινοί, αλλα δυο εξαιρετικοί γνώστες του θέματος, της γεφυροποιίας στην Πελοπόννησο κατα τον 19ο και 20ο αιώνα.

Οι κύριοι Σπ.Μαντάς πρόεδρος του Κέντρου Μελετης Πέτρινων Γεφυριών και ο Γ.Γ του ΚΕ.ΜΕ.ΠΕΓ. κ.Θ.Χαμάκος.
Κατα την διαρκεια της εκδήλωσης, εγινε προβολή σλάιτς με τεχνικά αναλυτικά στοιχεία της γεφυροποιίας των Λαγκαδινών μαστόρων καθως και διαφορες μαρτυρίες, με πλούσιο υλικό, απο την καθημερινότητα και τις ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες της ‘’άγιας δουλειάς’’.

Αίσθηση έκανε η δήλωση απο τους ομιλητές οτι οι Λαγκαδινοί μαστόροι,πολύ σπάνια έκαναν έγγραφη συμφωνία για την κατασκευή που αναλάμβαναν.

Ο λόγος τους ήταν συμβόλαιο, γιαυτό ειναι λίγα τα συμφωνητικά που υπάρχουν.

Το ακροατήριο που ήταν αρκετό, παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον, μεχρι το τέλος, την τόσο ενδιαφέρουσα εκδήλωση, απο τους ομιλητές που έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο, αν και δεν ήσαν Λαγκαδινοί, οτι είχαν μελετήσει πολύ καλά το θέμα και γνώριζαν πάρα πολλά μυστικά της αξιοθαύμαστης μέχρι και σήμερα, ικανοτητας των Λαγκαδινών μαστόρων, στην κατασκευή πέτρινων γεφυριών.

Ηταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, παρά τα χτυπητά τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατα την διάρκεια της εκδήλωσης, όπως: Ο κόσμος αρκετός, ο χώρος ακατάλληλος, η ζέστη αφόρητη, ο εξαερισμός ανύπαρκτος, τα ηχητικά απαράδεκτα, η προβολή των σλαιτς με μεγαλα τεχνικά προβλήματα, η πρόσβαση των μεγάλης ηλικίας πατριωτών στις αίθουσες του ιστορικού αλλά κλειστού Γυμνασίου-λυκείου Λαγκαδίων ηταν ενα απιστευτο τέστ κοπώσεως…

Τα προβλήματα αυτά, προσπαθούσε να λύσει, με μεγαλες φιλότιμες προσπάθειες, ο προεδρος του Συνδέσμου των Λαγκαδινών της Αθήνας κ.Ακης Φιλόπουλος. Παρά τα παραπάνω τεχνικά προβληματα που παρουσιάστηκαν, οι πατριώτες που την παρακολούθησαν, έμειναν παρα πολύ ευχαριστημένοι, απο την τόσο ενδιαφέρουσα θεματική και ουσιαστική πολιτιστική εκδήλωση.

Στο τελος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το νέο ημερολόγιο του Συνδέσμου,για το 2018,με θέμα ‘’Λαγκαδινά γεφύρια της Πελοποννησου’’. Ένα πολύ όμορφο και εντυπωσιακό ημερολόγιο.

Τέλος, θα τονίσω για πολλοστή φορά οτι για τα ιστορικά και άλλοτε φημισμένα Λαγκάδια, ειναι ντροπή, στον 21ο αιώνα, η έλλειψη μιας στεγασμένης αίθουσας για θεματικές πολιτιστικές συγκεντρώσεις.

Είναι πρόκληση η έλλειψη ενός εύκολα προσβάσιμου λειτουργικού Πολιτιστικού Κέντρου. Είναι προσβολή η σημερινή ντροπιαστική εικόνα που βρίσκεται παραμελημένο, εγκαταλελειμένο και μισοκατεστραμένο το άλλοτε ιστορικό Αθανασοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Λαγκαδίων.

Είναι εξοργιστική η συνεχιζόμενη απουσία μιας αντιδραστικής τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θα κλείσω το ρεπορτάζ με την επισήμανσή μου οτι ποτέ ο πολιτισμός δεν καταξίωσε τους δήθεν,τους μικροπαραγοντίσκους και τις…ΜΚΟ. Τί δεν καταλάβατε;

ΠΑΝ.Β.ΧΟΥΝΤΗΣ (15 -ΑΥΓ – 2017)
Πηγή: ert.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ