ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Ανοιχτή επιστολή στις αρχές και τους φορείς του Ναυπλίου για την ανέγερση μνημείου των ANZAC που πολέμησαν στο Τολό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:58:00 π.μ. | |
Ανοιχτή επιστολή στις αρχές και τους φορείς του Ναυπλίου για την ανέγερση μνημείου των ANZAC που πολέμησαν στο Τολό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
  Μετά από τον συντονισμό του ΣΕΤ, του κυρίου Νίκου Λυγερού, του κυρίου Μπάμπη Αντωνιάδη και του συλλόγου Παλαμήδη, και λόγω των σημαντικών εξελίξεων που προέκυψαν, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πορεία των ερευνών αναφορικά με την ανέγερση μνημείου υπέρ των Αυστραλών και Νεο-Ζηλανδών στρατιωτών (ANZAC) που πήραν μέρος στη μάχη στο Τολό στις 27-04-1941 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως ίσως ήδη γνωρίζεται η τοπική κοινωνία στο Τολό έχει εκφράσει την πρόθεση να τιμήσει τους ANZAC που πολέμησαν στην περιοχή, σε αυτό το πλαίσιο ήρθε να προστεθεί η δυνατότητα ένταξης του μνημείου σε ένα γενικότερο μονοπάτι των ANZAC στην Ελλάδα που φιλοδοξεί να δημιουργηθεί η Παναργολική και Πανκορινθιακή κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώρια. Τα στοιχεία αυτά μας παραδόθηκαν από τον Αυστραλό ιστορικό Jim Claven ο οποίος έχει κάνει αντίστοιχή έρευνα μετά από αίτημα των συγκεκριμένων κοινοτήτων. Επιπρόσθετα μας έδωσε επιπλέον ιστορικά στοιχεία που έχει δημοσιεύσει στον αυστραλιανό τύπο σχετικά με τους ANZAC στην Αργολίδα. Πρέπει επίσης εδώ να τονιστεί η παράλληλη έρευνα από Ελλάδα και Αυστραλία που δηλώνει την κοινή ανάγκη που νιώθουμε και ενισχύει τους δεσμούς μας.

Οι εξελίξεις αυτές κρίνονται σημαντικές αφού ενισχύουν το πλαίσιο αναγνώρισης του μνημείου από τις Αυστραλιανές αρχές ενώ ταυτόχρονα διευρύνεται αφού εντάσσεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Την ίδια ώρα ο κ. Λυγερός έχει αναπτύξει διάλογο με τις ενδιαφερόμενες πρεσβείες προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Ταυτόχρονα σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Τολό, τοποθετούνται στο Κωρονήσι οστά στρατιώτη ANZAC που πέθανε εκεί κατά τη διάρκεια της προσπάθειας τους να επιβιβαστούν στα Βρετανικά πλοία, κάτι που είδαμε αλλά πρέπει να εξακριβωθεί άμεσα και αμέσως με επίσημο τρόπο.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό από τα παραπάνω ένα τέτοιο μνημείο αποτελεί πράξη σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που πολέμησαν, αιχμαλωτίστηκαν και πέθαναν από τη μαύρη βαρβαρότητα του ναζισμού. 

Τώρα μένει να δούμε αν οι αρμόδιοι θα αγκαλιάσουν αυτή τη συλλογική προσπάθεια για να ζήσει η μνήμη και το Τολό να αποκτήσει ένα ακόμα στίγμα στην ιστορία.

Αριστείδης Θωμάς
Μαθητής Ν. Λυγερού


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ