ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Τα φλαμίνγκο αγαπούν το Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:33:00 μ.μ. | |
Τα φλαμίνγκο αγαπούν το Ναύπλιο (βίντεο)
 Μια ομάδα με ακόμη 10 πανέμορφα φλαμίνγκο κατέφθασαν την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017 στο υγροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου για να ξεκουραστούν αλλά και να τραφούν από το εξαντλητικό ταξίδι της Φθινοπωρινής μετανάστευσης που βρίσκεται αυτή την εποχή σε εξέλιξη.


Κάθε χρόνο τα υπέροχα εξωτικά πτηνά επιστρέφουν στην περιοχή του Ναυπλίου κατά την διάρκεια των μεταναστευτικών τους ταξιδιών αφού εδώ βρίσκουν τον ιδανικό τόπο για να ξαποστάσουν και να ανακτήσουν δυνάμεις.
Το  φλαμίνγκο ή κοινώς φοινικόπτερο είναι ένα μεγάλο είδος φλαμίνγκο που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Ζει στους υγρότοπους των παράκτιων χωρών της Μεσογείου, την Αφρική, την Ινδική υποήπειρο και την Μέση Ανατολή. Η επιστημονική του ονομασία είναι Phoenicopterus roseus και δεν περιλαμβάνει υποείδη. Στην Ελλάδα είναι επιδημητικό, πιο πολυάριθμο όμως τον χειμώνα-κατά καιρούς προσπάθησε να φωλιάσει κιόλας, χωρίς όμως επιτυχία.
Το φλαμίνγκο έχει 120-145 εκ. μήκος, μπορεί να φτάσει στα 187 εκ. ύψος, άνοιγμα φτερών 140-170 εκ. και βάρος 3-4 κιλά το αρσενικό και 2-3,3 κιλά το θηλυκό. Έχει λεπτό σώμα και μακρόστενα πόδια και λαιμό. Το φτέρωμα στα ενήλικα άτομα είναι λευκό, όμως πολλές φορές γίνεται ρόδινο, λόγω της χρωστικής ουσίας που παίρνει από την τροφή του. Οι φτερούγες του είναι ανοιχτές ή σκούρες κόκκινες με μαύρες άκρες ερετικών. Το ράμφος του είναι ρόδινο κι αυτό με μαύρο χρώμα στην άκρη. Τα νεαρά άτομα είναι σκούρα γκριζοκάστανα με λευκό ουροπύγιο και σχεδόν μαύρα πόδια.
Το φλαμίνγκο μπορεί να ζήσει εώς και 33 χρόνια στη φύση, ενώ 40 σε αιχμαλωσία. Ζει σε ρηχούς παράκτιους υγρότοπους, όπως παράκτιες λιμνοθάλασσες, πλημμυρισμένες περιοχές, αλμυρές και γλυκές λίμνες, αλυκές ή εκβολές ποταμών, σε λίγες αλλά μεγάλες αποικίες. Τρέφεται με μικρά θαλάσσια ασπόνδυλα, όπως γαρίδες και μαλάκια (Artemia salina).
Γίνεται σεξουαλικά ώριμο σε ηλικία 2-3 ετών. Είναι μονογαμικό είδος που φωλιάζει σε αποικίες. Το θηλυκό γεννά 1-2 αυγά τα οποία επωάζει για 28-29 ημέρες. Τα μικρά φεύγουν από την φωλιά 70-75 ημέρες μετά από την εκόλαψή τους.
Σε διεθνές επίπεδο δεν απειλείται προς το παρόν. Η αυστηρή προστασία του στις περιοχές της Μεσογείου έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του πληθυσμού του και στη δημιουργία αποικιών. Παρά τις απόπειρες, δεν υπάρχει ακόμα σταθερή αποικία σε Ελλάδα και Κύπρο, παρότι απαντά κατά χιλιάδες σε ορισμένους παράκτιους υγρότοπους.
Στην Ελλάδα, το μεγάλο φοινικόπτερο είναι τακτικός αποδημητικός επισκέπτης που τον συναντάμε στη χώρα μας συνήθως το Μάρτιο καθώς πετά προς τα βόρεια και το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο όταν γυρνά προς την Αφρική. Σταματά κυρίως στους υδροβιότοπους της Θράκης και στην Αργολίδα.Κατά τη διάρκεια του χειμώνα κάποια πουλιά ξεχειμωνιάζουν στους υδροβιότοπους της Λέσβου, της Κω και της Σάμου. Στην χώρα μας, λόγω των μεγάλων διαχειμάζοντων ατόμων, κατατάχθηκε στα είδη Μειωμένου Ενδιαφέροντος.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ