ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

"Άλλος Δρόμος" για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Γιατί ξεκίνησαν οι ψεκασμοί με τρεις μήνες καθυστέρηση;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:34:00 μ.μ. | |
"Άλλος Δρόμος" για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Γιατί ξεκίνησαν οι ψεκασμοί με τρεις μήνες καθυστέρηση;

Κωστάκης Προκόπης ιατρός
Μποζιονέλος Γιώργος ιατρός

Τις τελευταίες εβδομάδες,παρατηρείται στο νομό μας ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιο του Δυτικού Νείλου.Δυστυχώς 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλα 12 άτομα έχουν εκδηλώσει σοβαρή νόσο με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο δε αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί εκτιμάται πάνω από 2000.

Τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία την άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων-τοπικών και εθνικών αρχών και επαγγελματιών υγείας.Η εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών,η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας και η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όπως αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η δημοτική αρχή, μέσω του γνωστού διαγγέλματος του δημάρχου εξέφρασε την άποψη της για τα αιτια του φαινομενου.Σχετικά με τα επιχειρήματα που παρατίθενται θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

α.Οι βροχοπτώσεις και η αδυναμία ραντίσματος ιδιωτικών εκτάσεων,δεν αφορούν μόνο την Αργολίδα

β.Εάν το πρόβλημα προέκυπτε από μετακίνηση κουνουπιών με τον αέρα από άλλη περιοχή,θα έπρεπε να υπάρχουν κρούσματα και στην περιοχή αυτή

γ.Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεξάρτητη από την ηλικία.

δ.Η μετανάστευση πτηνών έχει κανόνες και δεν είναι τυχαία,όπως παρουσιάζεται.

Σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή,αφού απείχε από το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που διενήργησε η περιφέρεια και επέλεξε την τακτική της απευθείας ανάθεσης,θα πρέπει να μας απαντήσει γιατί ξεκίνησαν οι ψεκασμοί τον Ιούνιο,με τρεις μήνες καθυστέρηση και όχι το Μάρτιο όπως προτείνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δημοτική Κίνηση ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Η Συντονιστική Επιτροπή
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ